Lubię... Wiele rzeczy.Chodzić na spacery.Szaleć z aparatem fotograficznym.Grać na flecie, fortepianie.Uczyć się...ale dla siebie. Wzbogacać swoją wiedzę.Czytać sterty książek.Śmiać
W kuchni Karmel-itkiświęta Wigilia i Boże Narodzenie bez śledzia nie istnieją! I tak pewnie jest też w większości polskich domów. Przecież śledź to ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź(...)śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat
Kulinarne przygody GatityPonieważ muszę jeść ryby, nudzi mnie szybko , szukam nowych możliwości. Ten przepis wydał mi się ciekawy. Taka kolacja będzie dziś. 500 gram łososia atlantyckiego świeżego marynata : sok z połowy cytryny sok z jednego buraka olej skórka z cytryny pieprz sól kapary zielony pieprz Pokrój łososia w duzą kostkę. Zrób marynatę podaną w składnikach. Zalej nią(...)łososia. Marynowałam całą noc. Ale wystarczy kilka godzin. Nadziewaj na małe bambusowe szpatułki. Piecz w 200 stopniach 10 minut. Ja będę podawać z dipem i z gotowanymi buraczkami
AZgotuj!aniżeli ryby w środku :D Takie kotleciki są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby, który nie wszyscy lubią. Składniki (9 kotletów): - 500 g mielonych filetów rybnych (u mnie płotki) - 1 jajko - 1 białko - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - przyprawy: sól himalajska , pieprz ziołowy, prawdziwy(...)estragon . Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski. Wyrabiać masę do momentu, kiedy będzie zwarta i jednolita. Formować pulpeciki, następnie je spłaszczyć, tak aby powstał kotlet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotleciki i wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 20-25 minut
Zdrowie na języku :PJajecznica z szynką i szczypiorkiem to bardzo proste danie najczęściej wybierane jednak na śniadanie. Jedni lubią z samych jajek, inni z cebulką i boczkiem. Każdy przygotowuje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka . Mieszamy Masę wstawiamy(...)jeżeli mielone jest zbyt rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html )ale uważam,że sos czosnkowy też się
Kopystką po garachBardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej
Ze smakiem i z pasjądużej miski wlewamy 1 łyżeczkę oleju, dodajemy jarmuż, posypujemy solą, papryką i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 140°C. Rada: Jeśli jarmuż jest w całości należy liście podzielić na mniejsze kawałki i nie wolno zapomnieć o usunięciu twardych łodyg(...)pokrojonego w paski łososia. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając o tym że łosoś jest słony i podgrzewamy tylko do uzyskania odpowiedniej temperatury. Pod wpływem ciepła ryba zmieni swój kolor na jasno różowy, a w środku pozostanie soczysta. Na talerzu układamy chipsy z jarmużu, dodajemy kaszę z pieczarkami i łososiem. Dodajemy pomidorki w plasterkach, które nadadzą całości
Moniki SmakołykiLato, to dla wielu ludzi najlepsza motywacja do wprowadzenia zmian w swoim życiu. Zaczynamy spełniać marzenia, walczyć o zdrowie i poprawę sylwetki. Bierzemy się za siebie
Słodkie okruszkisosem. Proponuję użyć nieostrego ajwaru chyba że lubimy pikantne potrawy. Idealnie smakuje podany z ryżem. Wyrazistość paprykowego ajwaru zostaje zrównoważona śmietanką co powoduje, że paprykowy smak nie zabija delikatności ryby a jedynie delikatnie go podkreśla. Składniki |4 porcje| * 400 g dorsza pokrojonego na mniejsze kawałki * 150 ml śmietanki 36% * 4 łyżki ajwaru * 3 łyżki przecieru pomidorowego * 1/2 łyżeczki suszonego(...)Wykonanie Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy w formie do zapiekania. Śmietankę, ajwar przecier i przyprawy mieszamy ze sobą i wylewamy na dorsza. Całość pieczemy 20 min w temperaturze 175 stopni. Jeżeli lubimy to posypujemy pokrojoną papryczką chili
Mohiellazetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć wraz z pieczarkami na maśle do odparowania wody, a następnie dodać do ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć(...)posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron. Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem. Piec w 200 stopniach C około 45 minut. Podawać na ciepło z barszczykiem. Inspiracja : Gazeta Sól i pieprz
O kuchni z uczuciemŚwiatowym Dniem Makaronu ? W taki dzień makaron obowiązkowo pojawia się na moim stole. Składniki:* opakowanie makaronu kokardki 400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia )* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku(...)przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć cebulę z patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat
kolorowotorcikowoŁatwa w przygotowaniu, smaczna przekąska nadziana dużą ilością soczystego tuńczyka, który idealnie komponuje się z bukietem warzyw i aromatycznych przypraw. Oszukane udka z tuńczykowym farszem z
Szalona Kuchnia EwelinyMimo, że teraz nie jem mięsa, kiedyś szaszłyki były tym daniem, które jadłam najchętniej. Świetnie sprawdzają się na domowym obiedzie, przygotowane w piekarniku, jak również na
Be Fit Be Strong