przy placu Zbawiciela. Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović. Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów. Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery.... A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija , śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach(...)Borovnica (nalewka z borówek) oraz Kruśkovac (gruszkówka). O czym miałam przyjemność się przekonać podczas spotkania/warsztatów podczas, których wspólnie przygotowaliśmy kilka dań: kalmary, gibanicę, baklavę, marynowaną paprykę pieczoną Było smakowicie i bardzo przyjemnie
królestwo garówprzyprawą garam masala rękaw do pieczenia uciąć odpowiednią długość, jedną stronę zawiązać i do rękawa włożyć kurczaka, obrane cebule i ząbki czosnku, zawiązać rękaw i włożyć do naczynia żaroodpornego piec w 200C około 1,20, po tym czasie rozciąć rękaw i dopiec z 10-15 minut kurczak w indyjskim smaku garam masala jest bardzo smaczny i na ciepło(...)aromatem garam masala............SMACZNEGO!!! przyprawa garam masala Royal Brand: produkt natruralny, nie zawiera soli - skład: kmin,kolendra,kozieradka,gorczyca,goździki,pieprz,cynamon,anyż - zastosowanie: do dań indyjskich, drobiu, ryb, mięs innych - opakowanie: 30 gram
W Mojej Kuchni Lubięposmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru(...)części. Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję łososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki. Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przekąska smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 4 duże ziemniaki 300g serka wiejskiego 200g łososia pęczek szczypiorku 3 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować szczoteczką i dokładnie opłukać. Gotować przez
wysmienityBrak pomysłu na piątkowy, bezmięsny obiad? Składniki: 50 dag fileta z karpia lub innej białej ryby 1 czerstwa bułka 1 biała cebula 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 jajka sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (według uznania) tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Filety z karpia zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą(...)bułkę, jajka, przyprawy do smaku i zioła. Cebulę drobno posiekać, usmażyć na maśle, połączyć z masą rybna, dokładnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy keksowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut
Tradycyjna KuchniaSzybkie danie, czasem jest to wyzwanie, żeby nie tylko fajnie wyglądało, ale i dobrze smakowało. Do przygotowania makaronowego dania oleju rzepakowego użyłam, pesto i tuńczyka nim
Moniki SmakołykiŁosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu. Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny(...)jest w przepysznym maślanym sosie z dodatkiem warzyw. Pycha!!! Pasuje idealnie do ziemniaków pieczonych lub do puree ziemniaczanego. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki: 4 filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony
Passion of Cookingpaski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną(...)warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki,to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży.Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły
Ratunku obiadnajbardziej nowoczesna. Całość wizualnie bardzo mi się podobała. Prosto ale elegancko i z dobrej jakości materiałów. Tytułowy “szary piec” Generalnie pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne. W szarym piecu byliśmy w czwórkę i na szczęście prawie każdy z nas wybrał inne danie Niestety zapomniałam imienia, ale byliśmy obsługiwani przez przemiłego Pana. I powiem szczerze, że już dawno nie spotkałam(...)Główne Niestety moje oko zawiodło i menu nie wyszło mi zbyt ostre. Do wyboru mamy przystawki, pizze, makarony, dania główne, desery oraz menu dla dzieci. Na nasz stół zawitała ryba, makaron z borowikami i dwie pizze. Rybę jadła osoba, która jest dość krytyczna i bardzo jej smakowała. Mój makaron był idealnie przygotowany. Mąż jadł pizzę i stwierdził, że chyba jest
Relaxtimekapuście w pomidorach, a na deser zrobiliśmy pyszny kakaowy krem z suszonych owoców. Dziś jednak dzielę się z Wami przepisem na dorsza. Zobacz też: Dorsz po grecku Filet rybny pieczony w piekarniku Przepis na dorsza z kiszoną kapustą w pomidorach Drukuj przepis Porcji: 5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 600 g polędwicy z dorsza 300 g kiszonej kapusty(...)porcji. Delikatnie podsyp solą i białym pieprzem. Smaż na patelni z obu stron na oleju rzepakowym, aż zarumieni się. Pod koniec smażenia, przez ok. 1 minutę podlewaj rybę zebranym olejem na patelni. 3 Rybę podawaj z kiszoną kapustą, posypaną grzybami zmielonymi w młynku do kawy. Artykuł Dorsz z kiszoną kapustą w pomidorach pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiUwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki
KorniszonkiDziś krótko, szybko i na temat.Ach, nie ma czasu. Nie MA CZASU na dłuższepisanie. Na nic. Sen? A co to takiego?Chociaż na gotowanie chwilę znalazłam
W kuchni Karmel-itkiKurczak z miodowej glazurze z grilla to moja propozycja na to danie. Dodatek miodu sprawi, że będą one chrupiące i soczyste w środku. Nie martwcie się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dużej szpatułki do formowania i przekładania chlebków na drugą stronę. Gotowy chleb z patelni można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem, smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki sera żółtego, boczku czy kiełbasy i zapiekać pod przykryciem by ser się rozpuścił. Smacznego! BTW całości bez dodatków (2 kromki(...)kromka: 73 g, 125 kcal, B 10 g, T 8 g, W 2 g. Makro i tłuszcz należy podbić odpowiednimi dodatkami takimi jak masło, smalec, sery, pasty, ryby, mięso itd. Artykuł KETO CHLEB Z PATELNI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFprzepis i dla tych którzy śledzie uwielbiają i dla tych którzy jeszcze nie docenili ich smaku, ale za to lubią smażoną rybę z ciekawymi dodatkami. Tak. Dziś słonego śledzia połączyłam z salsą z mango z dodatkiem chilli. Ale to pyszne Do przygotowania śledzia użyłam dobrej klasy matiasów, które jak zwykle wymoczyłam wcześniej. Ważne jest to aby moczyć je w zimnej(...)zwarty kształt, ale wypłuczesz nadmiar soli. Polecam Wam także: – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych
nietylkopasta.pl