ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:47/178)

PIECZONE ZIEMNIAKI Z ZIOŁAMI 176

pory gotowane ziemniaki nie są moim ulubionym dodatkiem do dań, ale ziemniaczki pieczone w piekarniku z ziołami to co innego 😉 Zakochałam się w nich od momentu, kiedy pierwszy raz je zrobiłam. Mogę je jeść same, z sosem koperkowym oraz jako dodatek do mięsa czy ryb. Są pyszne! Nigdy mi się nie nudzą - ostatnio dodaje je prawie do każdego dania(...)solą, pieprzem, papryką słodką mieloną oraz ziołami prowansalskimi. Wrzucamy do miski pokrojone ziemniaki i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 min, aż ziemniaczki zrobią się rumiane i chrupiące

Kuchnia MagdaLeny
Łosoś pieczony w panierce z komosy ryżowej 196

wykorzystanie. Jednym z nich jest zrobienie z niej panierki do ryby. Wybrałam łososia, bo to dość tłusta ryba, do której wszystko się klei. Po przyprawieniu ryby, wystarczy ją tylko obtoczyć w komosie, bez maczania w jajku i się trzyma. Gdybyście chcieli użyć innej, chudszej ryby, możecie zamoczyć ją w jajku i wtedy obtoczyć w komosie. Przy łososiu można jajko sobie(...)mielonym pieprzem. Przełożyć na talerz z komosą ryżową i obtoczyć z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Rybę przełożyć delikatnie do naczynia żaroodpornego (tak żeby była wciąż równomiernie pokryta komosą) i piec ok. 25-30 minut. Panierka delikatnie się przyrumieni, a ryba w środku będzie idealna. 1 porcja to ok. 250kcal , węglowodany: 6g, białko: 31g, tłuszcz

Dietolog
Menu na tydzień: Wszystko z pieca w 2 godziny 211

tydzień – wszystko z pieca w dwie godziny – wyglądało następująco: Niedziela – Skrzydełka buffalo chicken z pieczonymi frytkami Poniedziałek – Sałatka COBB, czyli kurczak, awokado i jajko Wtorek – Pęczotto z pieczonymi warzywami Środa – Chiński makaron długowieczności z boczniakami Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Piątek – Pieczony łosoś z warzywami(...)Zamiast grzybów shitake użyliśmy boczniaków. Czwartek – Marokańska zupa krem z pieczonych warzyw Marokańska zupa z pieczonych warzyw pachnie orientem i podróżami. Jest niezwykle łatwa do zrobienia, zdrowa i tania jak nasz polski barszcz. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach. Piątek – Pieczony łosoś z pieczonymi warzywami i kaszą jaglaną Wystarczy pięć składników, żeby w 20 minut

Niedzielny kucharz
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 217

lubicie za ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.Imbir ścieramy na drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć(...)cukier.Gotujemy przez około 5-7 minut, na większym ogniu, aby sos się zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce.Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy

Mania Gotowania
Łosoś w ziołach prowansalskich 230

ziemniaczkami.  W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem , sos czosnkowy i surówka z kiszonych ogórków. Składniki: 0,4 kg świeżego łososia norweskiego 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 pęczka koperku 2 łyżki oliwy do pieczenia sól pieprz Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy(...)Rozprowadzamy zioła na łososiu. Przykrywamy naczynie pokrywką. Tak przygotowaną rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół. Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika. Zobacz również: Ziemniaki pieczone z koperkiem. Sos czosnkowy. Surówka z kiszonych ogórków

Smak mojego domu
Łosoś à la MasterChef 310

prostokąt o wymiarach ok. 30 na 15 cm (wymiary trzeba dopasować do wielkości filetów, musi zostać spory margines), nawijamy na wałek i przenosimy na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy jeden naleśnik, na tym 1/3 kopru i pieczarek, jeden filet z łososia, kolejną 1/3 nadzienia, drugi filet i resztę kopru z pieczarkami. Całość przykrywamy drugim naleśnikiem (brzegi(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wyjmujemy schłodzonego łososia. Odcinamy nadmiarowe ciasto wokół nadzienia, wycinając kształt ryby i zostawiając ok. 2-3 cm obramowania dookoła (więcej przy głowie i ogonie jeśli chcemy zachować kształt ryby). Dociskamy brzegi, a całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem delikatnie nacinamy ciasto tworząc na nim wzór łusek, głowy i ogona. Pieczemy w 200 stopniach

Ratunku obiad
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 242

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem.Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu(...)pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które układam na powierzchni filetów. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 30 -35 minut w 160 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam jeszcze świątecznie

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w marynacie teriyaki 177

pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej(...)obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Kurczaka w marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą. Składniki marynaty

Cztery Fajery
Kurczak w marynacie teriyaki 189

pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie,  przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej(...)obficie posmarować marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, Piec na średnio rozgrzanym grillu przez około 15-20 minut z każdej strony od czasu do czasu smarując pozostałą marynatą. Kurczaka w marynacie teriyaki można też piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40-50 minut, smarując od czasu do czasu marynatą. Składniki marynaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Turbot zapiekany 143

nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny. Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem aż pomidorki lekko popękały. Podałem z ziemniakami pieczonymi w ziołach

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z rybą 114

masy bakłażanowej i wyrównaj. Na wierzchu ułóż znowu zachodzące na siebie plasterki ziemniaków. Między plasterki ziemniaków powkładaj pozostałe kawałki ryby. Całość oprósz grubo mielonym czarnym pieprzem i posyp 1 łyżką pozostałego startego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 45 minut

Delicious Place
Aromatyczny pstrąg pieczony w folii 187

Bardzo lubię ryby, te pochodzące z pewnych źródeł są zdrowe i smaczne. Dziś proponuję pieczonego pstrąga. Składniki : 1 świeży pstrąg (wypatroszony) sok z 1 cytryny pół cytryny pokrojonej w plastry 2 ząbki czosnku garść świeżej zielonej pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól 1,4 kostki masła Przygotowanie: pstrąga bardzo dokładnie umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem pietruszkę i czosnek drobno posiekaj(...)koniec plasterkami cytryny szczelnie zawiń w folię tak przygotowaną rybę włóż do płytkiej brytfanki i piecz w temperaturze 185 stopni Celsjusza przez 25 minut po tym czasie wyjmij pstrąga z piekarnika i otwórz folię aluminiową i wstaw jeszcze do piekarnika na około 10 minut Do rybki polecam pieczone ziemniaczki, na które przepis znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Łosoś z pieca z pomidorkami 179

porcje: 300 gram łososia 2 plastry cytryny słodka papryka sól morska pomidorki koktajlowe Piekarnik 200 stopni. Rybę umyj i osusz papierem. Oprósz solą i papryką, połóż 2 plastry cytryny.  Do ryby dodaj umyte pomidorki i piecz ok 30 minut

AZgotuj!
Ryba pieczona z warzywami 186

solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 220 C i piec 40 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje
Pieczona dorada z pomidorkami i czosnkiem. 133

oliwe z oliwek i ocet jabłkowy. Dorade nadziać czosnkiem i zieloną pietruszką. Po wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Ryby przełożyć do naczynia. Obłożyć pomidorkami pokrojonymi na pół , zieloną pietruszką i czosnkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C i piec około 25- 30 min. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.