ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:54/178)

Pieczona ryba po grecku 150

trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram

Mango Papaja
śledzie pieczone w piekarniku... 165

pyszności = "zobacz TUTAJ" i schować do lodówki na kilka godzin naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości do ilości ryb - poukładać w naczyniu złożone filety ciasno, na wierzchu poukładać cienkie plastry cytryny, polać resztą marynaty piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 25 minut, zdjąć przykrycie i nastawić termoobieg 180 C i piec 15 minut śledzie są soczyste

W Mojej Kuchni Lubię
Dorsz atlantycki pieczony z cytryną, koperkiem i czosnkiem. 203

Dorsz pieczony w folii w towarzystwie cytryny, koperku, czosnku, przypraw oraz masła jest bardzo aromatyczny, soczysty i wspaniale nadaje się na lekki, letni obiad :)   Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 plasterki cytryny  2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku przyprawy (bazylia, szałwia, kolendra) sól, pieprz 50 g masła  Przygotowanie: Dorsza osuszamy(...)powstałej marynacie obtaczamy rybę, a następnie odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.  Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć. Na foli układamy rybę, wlewamy pozostałą marynatę, kładziemy równomiernie plasterki masła i na każdym filecie układamy kawałki cytryny, a następnie wszystko zawijamy i delikatnie nakłuwamy folie na górze.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Symfonia smakowa
Jajko w gniazdku. 230

Ziemniaczanej serii ciąg dalszy.Ziemniaczki i jajka to bardzo dobrany duet. Odsmażane ziemniaki z jajkiem sadzonym, pycha. Ale ziemniaki pieczone z jajkiem w środku są jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony naleśnik – dutch baby 303

powód jest taki sam, jak w przypadku naszej ryby w marchewce nazwanej „po grecku”. Dutch baby uchodzi obecnie za klasykę nowojorskich śniadań. Receptura jest niemal identyczna jak na nasze tradycyjne naleśniki – tyle tylko, że wlewamy ciasto na rozgrzaną patelnię i wstawiamy do piekarnika zamiast smażyć. Jak smakuje pieczony naleśnik? Jego środek jest mięciutki, a brzegi przyjemnie

Poezja smaku
Pieczone warzywa marynowane w jogurcie 672

można sporządzić marynatę do kurczaka lub ryby . Byłam zachwycona pieczonymi warzywami, które podała nam na obiad. Do tego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Robię przegląd lodówki i wszystko co mi wpadnie w ręce znajdzie się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek. Pieczone warzywa Składniki: 4 porcje 1 cukinia(...)posiekaną kolendrą i wymieszaj. Marynuj warzywa przez 2 godziny. Wyłóż na blachę od piekarnika. Nastaw piekarnik na 200ºC. Jeśli masz funkcję grilla, nastaw na grillowanie. Piecz warzywa przez 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło do mięsa, drobiu lub ryby. The post Pieczone warzywa marynowane w jogurcie appeared first on Blog kulinarny

codojedzenia
Ryba z groszkiem i kalafiorem 212

żółty kalafior. Jak widzicie słońce uderzyło mi do głowy, bo na talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga oko i pysznie smakuje. Ryba z groszkiem to jest to! Ryba z groszkiem Składniki: na 4-5 porcji 900 g filetów z gładzicy 150 g tarte bułki 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia Groszkowe puree(...)plastry. Posól i skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piecz podobnie jak kalafior. Piecz kalafior przez 25 minut. W międzyczasie przygotuj groszkowe puree. Rozpuść masło w rondelku. Dodaj groszek i smaż aż będzie miękki, około 10 minut. Pokrój drobno miętę i dodaj do groszku. Dopraw solą i zmiksuj na puree. Przyrządź rybę na samym końcu, bo zajmuje to najmniej czasu

codojedzenia
Pieczony pstrąg tęczowy. 264

piecz! Pieczona ryba smakuje o wiele wyborniej niż ta smażona. Rybę aby była soczysta wstawiaj zawsze do gorącego pieca np. 200 - 220 stopni C i piecz w krótkim czasie, w zależności od wielkości nawet od 8 minut do 20 max. Ziemniaczki, frytki lub warzywa zawsze dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na pożądany kształt i pieczemy w piekarniku. Możecie(...)ROSZPONKĄ DO OBIADU: - 3 garście umytej roszponki - 1 duży pomidor - 5 rzodkiewek - kilka czarnych oliwek dresing: oliwa z oliwek, sok z limonki, 1 łyżeczka miodu, sól PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY: - 1 szt. pstrąga tęczowego (lub filet) - 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka klarowanego masła, sól morska,  Z w/w składników robimy w kubeczku marynatę, zalewamy rybę. Wstawiamy na 20 minut

SMYKWKUCHNI
Aromatyczny pieczony pstrąg z ostrymi ziemniaczkami 226

przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem) i cząstkami cytryny

Zakręcony Widelec
5 najpopularniejszych rodzajów makaronu 156

ząbki czosnku, śmietana kremówka 36%, bazylia, tymianek, sól, pieprz. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w nim ugotowany makaron. Następnie dodać do niego zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz kawałki surowej ryby. Całość zalać śmietaną kremówką z dodatkiem przypraw. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut (preferowana temperatura to 180°C). Spaghetti Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna odmiana makaronu. Przeważnie

CookMag
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami 243

łyżkach oliwy, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na por wyłożyć makaron i rybę, wymieszać, żeby kawałki ryby rozłożyły się równomiernie. Na makaronie poukładać szparagi. Śmietankę wymieszać z jajkiem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem. Zalać zapiekankę. Na wierzchu pokruszyć ser. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC. Jeśli ser i szparagi będą za mocno się przypiekać

Obiad gotowy
Łosoś w zielonym sosie kolendrowym 176

ziarnkach. Tym razem powstał sos do łososia, ale z powodzeniem może być stosowana do innych ryb. Składniki: łosoś, cytryna, sól, kolendra świeża, czosnek, olej lub oliwa. Przygotowanie: łososia skrapiamy cytryną, solimy i zostawiamy na chwilę. Rozgrzewamy patelnię lub piekarnik i wkładamy łososia. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kawałka jakiego robimy. W między czasie robimy sos. Do blendera wkładamy kolendrę

Państwo Wojtczuk gotują
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 189

papryczką chili i odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Pizza 191

listki bazylii,mięty .Posmarować tłuszczem ,lub keczupem,dodac cebulę podduszoną  ,kurczaka ,pokrojona marchewkę. Z rybą: rybkę umyta i wysuszona posolić ,popieprzyć i lekko podsmażyć na tluszczu.Kawałek ciasta rozwałkować ,ułożyc rybkę ,złożyć ciasto i piec jak pizze. Całość posypać serem .Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220stopni C około 20-25 minut.z tej porcji wychodzą 2 spore pizze...u mnie

w mojej kuchni
Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 207

papryczką chili i odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com