ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:63/178)

domowe bułki z czterech składników z najlepszą pastą z makreli 214

blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i pozostawiamy na ok 20 minut aż trochę zwiększą swoją objętość. Nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) na o 20 minut (aż zaczną robić się złote). Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Pasta z mareli: Odzielamy rybę od ości i przekladamy do miseczki

Cook&Love
Tapenada z czarnych oliwek 178

pieczonych ryb czy też warzyw. Tradycyjnie pastę przygotowuje się z czarnych oliwek, ale wykorzystując zielone oliwki też wychodzi ona wyśmienita. Nie lubię tapenady zmiksowanej na miazgę, wolę gdy składniki w tej paście są widoczne. Składniki jakie wykorzystałam do przygotowania tej pasty to: czarne oliwki, anchois, ostra papryczka, czosnek, oliwa i pieprz, no i grzanki z piekarnika. Tapenada z czarnych(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można też dodać do pasty kapary, ale wg mnie one są za słone i za bardzo przytłaczają smak oliwek. W między czasie przygotowujemy pieczone kromki bagietki. Bagietkę kroimy na 1,5 cm kromki, które skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy aż kromki bagietki ładnie się zrumienią. Wyjmujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Niedźwiedzie pesto 180

Grana Padano) - sok z cytryny - olej rzepakowy tłoczony na zimno Liście (mogą być z łodyżką) dokładnie płuczemy i osuszamy. Słonecznik rozkładamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Rumienimy w piekarniku w temperaturze 190 ° C przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy studzimy. Czosnek niedźwiedzi kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, przekładamy do blendera, skrapiamy sokiem z cytryny(...)ciągu kilku dni, dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można również

mojewypiekiinietylko
Zupa rybna 329

się chce. Ale od początku. Chwilowo miałem dosyć nieco ciężkich bądź co bądź dań mięsnych, jakie do tej pory przygotowywałem. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i wybór padł na rybę. Po objęciu azymutu, niezwłocznie usiadłem do youtuba i wyszperałem taki o to przepis: Złocica w papilotach . Myślę sobie: zajebiście, o to mi chodziło. I do tego Gordon – nie może się(...)szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw piekarnik na 180 stopni. Tak, tą zupę będziemy piekli. Bo to nie miała być zupa. Jeśli obczaiłeś link ze wstępu, już to wiesz :). Ponieważ nie miałem pod ręką papieru do pieczenia, użyłem dwóch małych kamionkowych naczyń żaroodpornych z pokrywkami. Tak na marginesie – musisz sobie takie

manslogblog
Kulebiak z rybą i ryżem 192

Gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie wyciągamy łososia z mleka i oddzielamy mięso ryby od skóry, skórę wyrzucamy. Kawałki łososia wrzucamy do miski z ryżem i cebulą, pieczarkami i marchewką, delikatnie mieszamy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto francuskie rozkładamy, na połowę ciasta, nakładamy farsz zostawiając wolne 2 cm od drugiego(...)roztrzepujemy widelcem. Smarujemy brzegi ciasta żółtkiem. Przykrywamy farsz ciastem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, dociskamy palcem i ciasto podwijamy pod spód. Całość smarujemy pozostałym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200°C na ok. 40-45 minut. Ciasto ma być rumiano złote. Smacznego! The post Kulebiak z rybą i ryżem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony łosoś z warzywami i młodymi ziemniaczkami z koperkiem 177

dłuższą chwilę. Taka właśnie jest dzisiejsza zapiekanka z łososia . Pieczony łosoś z warzywami podany z młodymi ziemniaczkami z koperkiem , to smaczne danie, które się praktycznie samo robi :) My jedynie musimy przygotować warzywa oraz rybkę i postawić ziemniaczki na gazie. Łososia lub pstrąga łososiowego, którego ja akurat użyłam, pieczemy w towarzystwie cukinii, pomidorów i czerwonej cebulki, a także ziół, takich(...)zalać warzywa z łososiem. Wstawić do nagrzanego pieca i piec ok. 25-30 minut (ja piekłam 30 min.) W trakcie pieczenia ryby ugotować młode ziemniaczki w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z masłem i posiekanym koperkiem (zostawić łyżkę do posypania ziemniaczków na talerzu). Doprawić solą i pieprzem. Łososia z warzywami wyjąć z pieca. Usunąć gałązki ziół. Na talerzach porozkładać odsączone

Moja Delicja
PASZTET Z ŁOSOSIA 145

siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski z rybą. Dodajemy jajko, otręby, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i gałkę muszkatołową. Masę mieszamy dokładnie za pomocą dłoni, a następnie przenosimy do małej foremki (18 cm x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min. Studzimy

Kuchnia MagdaLeny
Łosoś z piekarnika w sosie koperkowym  260

blaszce W tym samym czasie zagrzewamy piekarnik do 180C  Filet pieczemy 20 min - 30 min  W czasie, w którym pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos  Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się

Klaudynkowa kuchnia
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 243

wszystkimi dodatkami, dokładnie i delikatnie, tak żeby ryba się nie porozpadała. Przekładamy do salaterki i chłodzimy. Smakuje genialnie z ciemnym chlebem, słodko-kminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja!   Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie

Karo in the Kitchen
Ryba ze szpinakiem 118

szpinak z cebulą kładziemy przysmażoną rybę. Na każdym kawałku ryby kładziemy plaster pomidora, krążek cebuli i posypujemy startym żółtym serem. A na samą górę na każdy kawałek kładziemy po kawałeczku masła. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Na 8 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy górę z naczynia i dalej już takie otwarte

Marder&Marder Manufacture
Kulebiak drożdżowy z rybą. 128

rybnego, ciasto zlepić i odwrócić zlepieniem na spód. Uformować rybę (lub nie), w kilku miejscach płytko naciąć ciasto, posmarować wierzch jajkiem i odstawić na 30 min. Piec w temp.190 stop.35 min-40 min. Zimny kulebiak możemy zamrozić, wyjąć w ranek wigilijny i przed, czy też w trakcie kolacji wstawić do piekarnika na 20 min. Smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Pieczony łosoś 196

  Gdy zobaczyłam w Biedronce hermetycznie zamknięte świeże kawałki łososia  to od razu wylądowały w moim koszyku.  Jest wiele sposób na przygotowanie pysznego łososia

Aga w kuchni
,,Duet warkoczy rybnych” 130

pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam!   Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy(...)Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut

Podróż w kulinaria
Pstrąg łososiowy z ryżem i fasolką szparagową 226

mniejsze kawałki. Z sosu sojowego, cytryny, miodu, mleczka kokosowego i imbiru rozmieszać sos, który wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nim rybę skórą do góry, odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 - 20 minut. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu lub tak jak u mnie: W garnku(...)miękka lecz jeszcze sprężysta (5 - 6 minut). Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać z ugotowanym ryżem. Fasolki z puszki nie gotować. Wlać do rondelka sos spod pieczonej ryby, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i ewentualnie jeśli lubimy gęste sosy, zagęścić go łyżeczką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody (po dodaniu mąki ponownie zagotować

Kuchcik gotuje
Wegański pasztet z warzyw z zupy 189

przyprawami. Około 2 łyżeczki przyprawy do ryb, 1 łyżeczkę soli ziołowej, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich 1 łyżeczkę papryki słodkiej i dodatkowo parę szczypt soli i pieprzu.  6. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli używamy formy silikonowej, papier jest zbędny.  7. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Mój pomysł na