Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. W rondlu roztopcie masło klarowane (olej), zeszklijcie cebulę. Łososia pokrójcie na kawałki, dodajcie do zeszklonej cebuli, chwilę przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia(...)wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry). Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe jajo i 1 żółtko, bułkę tartą i posiekaną natkę (lub koperek), dokładnie wymieszajcie. Pozostałe białko rozbełtajcie i odstawcie. Do wyłożonej ciastem formy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym
OliveandThymejednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około
Moja Delicjajednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi(...)Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Na blaszce rozłożyć umyte i osuszone szparagi, pomidorki przecięte na pół. Skropić oliwą, octem, przyprawić solą (soli dać mało, gdyż później dodamy słoną fetę) i dłońmi wymieszać. 350 g zielonych szparagów bez zdrewniałych końcówek 350 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz Piec około
Moja Delicjamiała wyjść zapiekanka, ale chyba końcowy efekt wizualny nie współgrał z moimi założeniami 😂 Filety z dorsza połączyłam z ryżem, warzywami oraz serem mozzarella. Całość zapiekłam w piekarniku i wyszło coś obłędnie pysznego :) Ryba jest soczysta, ryż kremowy, a warzywa lekko chrupiące - obłęd w ustach :D Składniki (3-4 porcje): 200 g ryżu (u mnie paraboliczny) 4 filety z dorsza(...)podczas pieczenia. Prawie ugotowany ryż rozprowadź równomiernie po powierzchni garnka kamiennego. Następnie ułóż pokrojone w paski filety z dorsza, które należy oprószyć solą i szczyptą tymianku. Teraz wysyp mrożone warzywa, dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Ponownie oprósz solą i przyprawami. Całość polej oliwą z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Zapiekaj w nagrzanym na 180*C piekarniku przez
Zdrowie na języku :Ppieczenia – dzięki temu ryba nie będzie przywierała do patelni. Na patelnię włożyć 3-4 łyżki masła, rozgrzać. Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu aż skórka ładnie się zrumieni (około 6-7 minut). Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około 1 minuty. Przełożyć na blachę do zapiekania, skórą do góry i wstawić do piekarnika nagrzanego
królestwo garówFrittatę pieczemy na patelni (drugą stronę dopiekamy przez odwrócenie) lub na patelni i dopiekamy ją w piekarniku. Właśnie tak uczyniłam. Podstawą są ubite jajka oraz dodatki wg smaku i fantazji, dlatego idealnie nadaje się do wykorzystania resztek pozostałych w lodówce. Najczęściej dodatek stanowią warzywa, jak np. cuknia, cebula, grzyby i zioła. Istnieją również warianty z mięsem, rybami, owocami morza
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następnie rybę usmażyć na tłuszczu, ostudzić, pokroić w kostkę. Makaron ugotować w osolonej wodzie , przecedzić. Paprykę pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Natkę pietruszki umyć, pokroić. Wymieszać wszystkie składniki. Masa jajeczna : Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę, sól i pieprz, zmiksuj. Foremki wysmarować tłuszczem, przełożyć makaron do foremek i zalać masą jajeczną. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Danusiumieszczone w piekarniku. Jednak tak przygotowana rybka miło mnie zaskoczyła. Z podanych składników powstały 4 porcje. Danie podałam z ziemniaczkami z wody i bukietem surówek. Proporcja na 4 porcje: - 400 gr ryby ( u mnie filet z pstrąga tęczowego) - 2 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - 1 mała cukinia - 4 plastry cytryny - 1/2 pęczka koperku - sól, pieprz - papier do pieczenia ( 4 kwadraty
kawawszklanceSkładniki: 2-4 kawałki ryby, u mnie dorsz czarniak 4-5 ziemniaków 1 brokuł 1 pomidor 1 cebula sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie 1 łyżka
czarrna od kuchniSzlachetna ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 600g fileta z łososia 1 cytryna sól pieprz Galareta: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10cm por 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka(...)paski grubości 2 cm, odstawić na około 30 minut. Po tym czasie plastry łososia przełożyć na blaszkę, wysmarowaną olejem i wyłożoną folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Galareta: Marchew, pietruszkę, seler i por umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać
Szalona Kuchnia EwelinyŁososia uwielbiamy chyba pod każdą postacią. Najczęściej przygotowujemy szybkiego łososia bez dodatków pieczonego w folii na patelni grillowej (postaram się kiedyś ten przepis Wam zaprezentować
Moja DelicjaRyby pieczone w folii aluminiowej zawsze się udają. Oto przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną. Utrzeć(...)zawiniątka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 ° C. Można podawać z folią aluminiową – wtedy każdy odpakuje sobie rybkę na talerzu, ale ja wolę ułożyć łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej
Kulinarne Inspiracjegatunków ryb, choć przyznam, że łosoś smakował super! Składniki: 2 filety z łososia 2 gałązki świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Naczynie żaroodporne natrzeć olejem. 3. Czosnek obrać, drobno posiekać, ułożyć na łososiu. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. 4. Piec w piekarniku
Kuchnia domowa Anitygodniu mój grafik jest dosyć napięty, więc często stawiam na proste i SZYBKIE w przygotowaniu potrawy. Uwielbiane przeze mnie ryby właśnie do takich się zaliczają. Przyrządzenie ich w piekarniku czy na parze to kwestia 20 minut, a efekt jest przepyszny! Dzisiaj traf padł na pstrąga, który w połączeniu z lekką, kolorową i nieco improwizowaną sałatką był smacznym i bardzo(...)filetu z pstrąga koperek suszony lub świeży sól czosnkowa pieprz plaster cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy plaster cytryny i zawijamy rybę w zgrabną paczuszkę Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego
peanutbuttermonsterchoć niestety nie ma dymnego aromatu ;) Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity. Składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać(...)lodówki. Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce. Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata