ryba pieczona w piekarniku - 2658 przepisów (strona:61/178)

Pieczony łosoś z sosem tajskim i soczewicą 176

talerzu z łososiem. Sama soczewica ma na tyle neutralny smak, że idealnie pasuje do tego dania, bo główną w nim rolę odgrywa łosoś podkreślony lekko pikantnym sosem kokosowym PIECZONY ŁOSOŚ z SOSEM TAJSKIM  i CZARNĄ SOCZEWICĄ Składniki: (2 porcje) 2 porcje łososia po 150 g sól i pieprz 2 łyżki oleju 3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga sos tajski(...)układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę. sos tajski: Szalotki drobno kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym. Upieczoną rybę układamy na ugotowanej soczewicy a całość

Bon appetit mon amie
Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka 195

obsypać kaszą manną - zapobiega przypalaniu się. Po wstępnym podpieczeniu Ciasto kroić nożem na plastry i wylepić nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.     Cebulę(...)zawartości patelni i wymieszać. Następnie wyłożyć na podpieczony i wystudzony spód tarty. Na wierzch tarty rozłożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180C ok. 25 min. do całkowitego ścięcia się masy. Wyszła pyszna potrawa w optymistycznym, wiosennym kolorze. Cytując za akcją, w której przepis ten bierze udział: Niech nasze talerze

Grunt to przepis!
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo- koperkowym 234

dziale z deserami. Tymczasem wróćmy do ryby i szybkiego obiadu dla dwojga ;) Składniki: 2 mrożone płaty ryby (u mnie miruna) śmietana kremówka 30% skórka otarta z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku pieprz cytrynowy sól (u mnie zawsze himalajska różowa) stary ser żółty kilka plasterków masła opcjonalnie groszek zielony posiekany koperek Sposób przygotowania: Rozmrożoną rybę porządnie osuszyłam i odsączyłam ręcznikiem papierowym(...)masła, wlałam odrobinę kremówki, położyłam pokrojoną na kawałki rybę i zalałam ją kremówką, do której dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, startą skórkę cytrynową i posiekany koperek. Do swoich porcji dorzuciłam po małej garstce mrożonego zielonego groszku. Wierzch posypałam startym serem żółtym.  Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 180 stopni i piekłam około 25-35 minut. Podczas pieczenia ugotowałam ryż

Blondynka Gotuje
Kurczak pod pierzynką 19167

Kurczak pod pierzynką Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami.  Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki           - seler korzeń            - 3-4 łyżki majonezu(...)Marchewke i seler obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaję majonez, troszkę soli i pieprzu do smaku. Piersi układam na papierze do pieczenia na blaszce  z piekarnika, może być też folia aluminiowa zamiast papieru, posypuję piersi przyprawami według uznania - sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka - i na wierzch mięsa daję warstwę startch

Tanio smacznie i prosto
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 208

Soczysty, delikatny i miękki łosoś, któremu ostrzejszego charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów

Kraina Miodem Płynąca
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 174

jeść często wiemy od dawna.  O tym, że Polacy jedzą za mało  ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły(...)warzywa.  Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok 20 minut. Jogurt przelewamy do miseczki. Ogórek ze skórką ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię

ChilliJemy
Pieczeń rzymska (klops) z mięsa i ryby 254

potraw dzieciństwa zdecydowane muszę zaliczyć również pieczeń rzymską. Jest oszczędna w wykonaniu i atrakcyjna dla dzieci (jajo w środku), a do tego nigdy się nie marnuje, bo można śmiało ją zjeść również na kanapce :) U mnie dziś nieco odmienna wersja bo z mielonej ryby i mięsa. Składniki: 75 dag  świeżej ryby (wg uznania, ja użyłam karpia) 1 cebula(...)odciśnięte bułki, następnie połączyć z rybą, mięsem, dodać dwa jajka, musztardę i przyprawy do smaku. Wyrobić ręką masę bardzo dokładnie. Połowę masy rybnej przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej połową boczku. Następnie położyć cztery ugotowane jajka, przykryć resztą masy a na górze ułożyć resztę boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 45 minut. Smakuje zarówno

Tradycyjna Kuchnia
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 192

miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć na kawałku folii aluminiowej, skórą do góry. Na wierzchu wyłożyć kukurydzianą panierkę.  Piec z pomidorkami (w osobnej folii) przez 10-15 minut w piekarniku o funkcji góra-dół, rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Panierka powinna się zrumienić. puree z zielonego groszku 250 g mrożonego groszku ząbek czosnku(...)wtedy bardziej kremowe Groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzić. Starty czosnek przesmażyć delikatnie na maśle. Zmiksować wszystko blenderem dodając sok z cytryny, ryż i przyprawy. Rybę podawać na puree z pomidorkami, plasterkami cytryny i suszonym tymiankiem.  Smacznego

Kuchnia Ellie
Klopsiki z ryby 140

mleko Bułka tarta (opcjonalnie) sól pieprz papryka słodka (wg uznania) papryka ostra (wg uznania) mąka do oprószenia olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Bułkę zalewamy mlekiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C Pokrojoną w dużą kostkę rybę, plus cebulę, plus posiekany czosnek zmielimy pulsacyjnie, żeby nie powstała maź. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.Dodajemy jajko oraz bułkę odciśniętą z mleka(...)rzadkie, dosypujemy troszkę bułki tartej. Formujemy nieduże klopsiki, oprószmy delikatnie mąką (nadmiar strzepujemy) i wkładamy na gorący olej. Delikatnie obsmażamy. Następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy na 15-20 minut do piekarnika. DO PODANIA: Klopsiki wybrnie smakują z sosem remulada(przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/sos-remulada.html  )ale uważam,że sos czosnkowy też się sprawdzi. Do tego puree

Kopystką po garach
Klopsiki z dorsza z makaronem z grochu i pesto z bobu 197

ości mielę maszynka do mięsa razem z obraną cebulą. Do ryby dodaję migdały, jajko, sól, pieprz, majeranek, płatki chili, koperek i wyrabiam całość. Formuję nieduże kotleciki które obtaczam w panierce z sezamu i migdałów. Kotleciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskuje olejem, albo można posmarować pędzelkiem. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni, wstawiam blaszkę z klopsikami, układam

wesoła kuchnia
Łosoś pieczony w cytrusach i miodzie 260

Filety z łososia pieczone w piekarniku z akcentem z soku z cytrusów i słodkim miodem. To świetny i bardzo prosty przepis na łososia pieczonego w cytrusach . Idealny na świąteczny obiad.. wspaniały na Sylwestra! - świetny pomysł na szybki obiad - rozpływający się w ustach smak ryby - idealnie dobrane dodatki i przyprawy

AniaGotuje.pl
Pieczone warzywa alla romagnola z warsztatów kulinarnych w Umbrii 166

pieczarki portobello jeszcze trochę oliwy do posmarowania blachy i polania warzyw Przygotowanie pieczonych warzyw alla romagnola : W miseczce wymieszaj ze sobą składniki nadzienia - bułkę tartą, czosnek rozgnieciony przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz wino. Dopraw solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Blachę posmaruj oliwą i ułóż na niej wybrane warzywa, np. plastry bakłażana(...)posypkę z bułki tartej. Ponownie skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 10-15 minut, lub aż warzywa będą upieczone a posypka lekko zrumieniona. Czas pieczenia tak naprawdę zależy od rodzaju warzyw i wielkości kawałków.  Podawaj na ciepło lub na zimno, jako przystawkę lub jako warzywny dodatek do ryby czy mięsa.  Kilka ujęć z warsztatów kulinarnych w Spoleto

Chilli Czosnek i Oliwa
Prosty łosoś pieczony z sosem beszamelowym 250

Super prosty do zrobienia łosoś pieczony w piekarniku polany domowym sosem beszamelowym i podany z makaronem. Do tego świeże zioła i dowolne warzywa. To dopiero świetny pomysł na obiad każdego dnia.  Jeśli lubisz dania rybne, to być może zaciekawi Cię przepis na najlepszą rybę po grecku

AniaGotuje.pl
Łosoś pieczony w orzechowej panierce 216

mleka kilka łyżek mąki 200 g posiekanych orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajkach roztrzepanych z mlekiem i orzechach. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Upieczonego łososia podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Rekin z pieczonymi batatami 171

Oprószyć solą pieprzem, kolendrą i odstawić na pół godziny. Następnie rybę oprószyć mąką obtoczyć w roztrzepanym jajku i opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczy do zarumienienia się panierki z obu stron. Bataty pokroić w talarki, wymieszać z oliwą z oliwek rozmarynem, solą i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 30-40 minut. Na koniec można

MarciochaKucharzy