ryba na święta - 1263 przepisów (strona:57/85)

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną 196

Mój autorski pomysł na nowoczesne  śledzie w świątecznym wydaniu. Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. 

Wanilia i Kardamon
"Gotowanie po włosku w 20 minut" Gino D' Acampo 172

świętach ??? U mnie oki, od jutra zaczynam oczyszczanie organizmu i już się nie mogę doczekać.  Miało być o książce ;)) Powiem Wam, że jest świetna. Rzadko kiedy trafi się książka z której chcemy wypróbować większość przepisów, które się w niej znajdują. Z tą książką tak jest. Jeden przepis już wypróbowałam - tutaj .  Książka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane(...)według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :)  Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych porad autora np. przedstawia

kruche babeczki
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 152

mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami. Przygotowujemy ją tylko na Święta Bożego Narodzenia i jest jednym z tych przysmaków, którego wypatruje cała rodzina. W ten Święta będzie ona z dodatkiem przyprawy Vegeta Natur z curry Firmy Podravka. Przyprawy całkowicie naturalnej! Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i bez aromatów. Złożona tylko i wyłącznie(...)wyłącznie naturalne składniki. Dostępna w ofercie jest nie tylko Vegeta Natur z curry, ale również Vegeta Natur pikantna z chili, Vegeta Natur do greckiej sałatki, Vegeta Natur do ryb i owoców morza, a także wiele wiele innych które znajdziecie tutaj . Sprawdźcie i wybierzcie coś dla siebie! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ PODRAVKA Ps. więcej smakowitych przepisów Inspirowanych Naturą znajdziecie

Ostra na Słodko
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 298

yjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca czekolada, romantyczna róża (można zastąpić cynamonem) i gwóźdź programu – batat – niskokaloryczny, naszpikowany witaminami LiveFood, po który nie trzeba się już wyprawiać do egzotycznych krajów, wystarczy wizyta w najbliższym markecie.  Kocham bataty(...)uniwersalność, można je gotować, grillować, parować, piec, a ugotowane mrozić i przechowywać nawet kilka miesięcy.  Doskonale smakują z ziołami, mięsem, rybami, warzywami, owocami…    Do przygotowania tortu użyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji.  Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy

SzczyptaSmaQ
Wigilia Świętego Mikołaja 153

Święty Mikołaj pozdrawiają Czytelników bloga To gotują Saudyjskie Wielbłądy   Jak wyglądają święta Bożego Narodzenia w Finlandii, ojczyźnie Świętego Mikołaja? - W Finlandii, podobnie jak w Polsce, święta mają charakter rodzinny. Dom pachnie wówczas ferią zapachów. Mieszają się aromaty goździków, imbiru, anyżu, jabłek, skórki pomarańczowej. To tradycyjne przyprawy używane do przygotowywania ciasta piernikowego, z którego powstają malownicze(...)dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne nie brakuje ich też na świątecznych stołach. Jakie gatunki podaje się w Finlandii ? - Na bardziej eleganckim stole świątecznym króluje kilka rodzajów ikry. Możemy tam zobaczyć jajeczka z miętusa, sielawy, pstrąga oraz łososia, ale czasami zdarzają się z innych gatunków ryb, których w Finlandii nie brakuje, bo wszak to kraj

Cztery Fajery
Jambalaya z resztkami z kurczaka 155

Jambalaya to mega proste danie, gotowe w pół godziny, pachnące przyprawami, do którego można wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu

Niedzielny kucharz
Pomidorki koktajlowe nadziewane 1190

Co przygotować do jedzenia dla gości na imprezę sylwestrową albo inną domówkę? Swoją drogą to kiedyś mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle

Smaczna Pyza
Alkoetykieta – cz. I 143

lala, ależ te Święta i Nowy Rok przeleciały. Jak się macie? Wybawieni, wypoczęci? Ponieważ zaczął się karnawał, gości będziemy wszyscy pewnie mieć co niemiara, tym artykułem chcę rozpocząć cykl, który mam nadzieję zagości na stałe i zostanie ciepło przyjęty. A mianowicie, będzie on traktował o szeroko pojętych zasadach panujących przy stole. I tak oto dziś rozpoczniemy od… doboru(...)rodzaju alkoholu do potrawy oraz temperatury serwowania. Znacie taki wierszyk? Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone wino lepsze. Deser, fructa i łakotki lubią tylko wina słodkie. A szampana, wie i kiep, Można w czasie, po i przed. Co prawda nowocześni znawcy wieszają na nim przysłowiowe psy, ale jest to podejście klasyczne

Kate's Kitchen
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 312

Święta już coraz bliżej. Czas pomyśleć o tym co znajdzie się u Nas na stołach. Mam nadzieję, że pierniki dlugodojrzewajace już są w trakcie przygotowania. Poniżej ponad 40 przepisów, skatalogowane, aby łatwiej było znaleźć to czego szukacie. PIEROGI Ciasto na pierogi Pierogi z kapustą i pieczarkami   Pierogi z kaszą Pieczone pierogi z łososiem   Pieczone pierogi(...)mozzarelą i pomidorami Pieczone pierogi z kapustą i grzybami RYBA Zapiekana ryba pod kapustą  Pieczony pstrąg Ryba w ziołowej panierce Pieczony łosoś z porem i pomarańczą Ryba po grecku ŚLEDZIE Śledzie z cebulką Śledzie z jabłkiem Śledzie w śmietanie z koperkiem  Śledzie pod pierzynką Śledzie z papryką i ogórkiem SERNIKI Sernik z łezką Sernik śmietankowy Sernik z łezką

Lena Gotuje
Lubuskie potrawy regionalne, czyli czym się zajadamy w lubuskiem 209

lubuskiej Polskę. Każdy z nich dawał cząstkę swojej tradycji innym, biorąc jednocześnie coś nowego od swoich sąsiadów. Zawiązywały się przyjaźnie, miłości, powstawały rodziny wielokulturowe. (Znam rodziny polsko-ukraińskie, gdzie święta obchodzone są dwukrotnie: w obrządku katolickim i prawosławnym. ) Jakże w takim razie jasno określić regionalne smaki? Nie da się. Moim zdaniem one dopiero powstają, dopiero nabierają charakteru(...)się, że specyfiką lubuskiego są dary natury. Nasz region to lasy bogate w dziczyznę, grzyby i jagody; to niezliczona ilość malowniczo położonych jezior (spójrzcie na zdjęcie powyżej) bogatych w ryby. Przy takim bogactwie nie sposób nie zagospodarować nadwyżek, których nie da się zjeść na bieżąco. Ryby w zalewie octowej trafiły na listę produktów tradycyjnych naszego województwa. Podobnie jak nadnotecka kapusta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowo i dietetycznie na święta 180

czasu na przygotowanie dietetycznych pyszności,wracam do domu dopiero jutro po pracy. Zdecydowałam, że przede wszystkim upiekę makowiec, pyszności ;) Ale dla Was przygotowałam całą listę przepisów nadających się na święta w zdrowszym wydaniu;) NA SŁODKO: SERNIKI: Sernik zebra Sernik waniliowy                              Sernik z pomarańczową(...)Pierniczki otrębowe Pierniczki pełnoziarniste Piernik z odrobiną marchewki  INNE: Makowiec <3 Keks 1 <3 Keks 2  Makiełki (kluski z makiem) <3 NA SŁONO  RYBY Sałatka śledziowa Ryba pieczona z papryką Śledzie po kaszubsku Kulki makrelowe Śledź w sosie musztardowym INNE: Sos pieczarkowy Razowe paszteciki z pieczarkami Krokiety z kapustą i grzybami Biała kiełbasa

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z ZIEMNIAKAMI 205

już bez przykrycia. Rada: Przed podlaniem dania winem ziemniaki powinny być prawie miękkie, gdyż po dodaniu wina, w kwaśnym środowisku, ziemniaki nie upieką się i będą twarde. Święta to magiczny czas. W przedświątecznej gorączce warto zadbać o smaki – tradycyjne, ale i nowoczesne... W przygotowaniu potraw pomogą produkty Octim, które od lat zaostrzają apetyt konsumentów. Gdy odwiedza nas liczna(...)kuchenne wpadki i lepiej wśród swoich składników mieć te sprawdzone, które zapewnią kulinarny sukces. Aby kolor czerwonego barszczu stał się wyrazisty, należy dodać ocet jabłkowy, a smak wigilijnej ryby podkreśli ocet słodowy. Tradycyjne śledzie ozdobi musztarda francuska, a postną kapustę z grzybami zaostrzy musztarda sarepska. Koncentrat pomidorowy to nieodzowny dodatek do ryby po grecku, a świąteczne ciasta zachwycą gości dzięki

Kuchnia MagdaLeny
PEŁNOZIARNISTA TARTA Z KAJMAKIEM I KOKOSEM 209

Łatwiej się już nie dało. Bardziej kruche ciasto wyjść nie mogło. Bardziej słodki kajmak nie istnieje. Uwieńczeniem delikatny kokos. Nie znam nikogo, kto by odmówił! Ostatnio

W kuchni Karmel-itki
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2919

Flagi biało-czerwone poruszają się w rytm wiatru, dumnie przytwierdzone do okien. Czuć ducha patriotyzmu, gdy w radio słychać hity lat peerelowskich. Stare zespoły, których świetność

W kuchni Karmel-itki
Xmas... and a Happy 2014 207

mnie tegoroczna Wigilia będzie wyjątkowa. Po raz pierwszy święta spędzam z daleka od rodziny (czytaj mamusinych i tatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie(...)przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą W międzyczasie podjadać będzie można śledzie z cebulką i suszonymi pomidorami (dla Misia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami.  Babka

bastalena
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 172

swoich celów. Tak powstało Boże Narodzenie. Jakiś czas to sobie funkcjonowało, aż nastąpiło kolejne starcie tradycji i w miejsce duchowej abstrakcji wszedł namacalny konsumpcyjny materializm. Podobnie adaptując istniejące już święto. Chciałbym się tym razem cofnąć do tej najstarszej tradycji, oczywiście poddanej doskonaleniu, ale dobrowolnym, a nie w wyniku starcia. Tradycyjnie powinno być 12 dań, tyle ile jest miesięcy w roku(...)grzybami Można było w bardzo prosty sposób zmierzyć czy rok był dobry czy zły. Decydowała o tym ilość plonów. Dlatego właśnie na potrawach zbożowych skupiano się podczas tej wieczerzy. Ryby przyszły dopiero w wyniku pierwszego starcia tradycji, o którym pisałem, kiedy na te tereny wkroczyło z Azji chrześcijaństwo. Podczas tych wieczerzy zostawiano też puste miejsca wierząc, że przyjdą na nią

Kryzysowa Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania