Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą to właściwie rodzaj tatara śledziowego. Jak dla mnie idealna kompozycja – słone śledzie, naturalnie słodka kukurydza, octowe borowiki, delikatny koperek
Poezja smakuMakaron z łososiem zachwycił mnie już jakiś czas temu pisałam - o tym między innymi TU i TU ale tak prostego i pysznego dania jeszcze nie robiłam
sierotka maRysia w kuchniWpadłam na chwilkę :) Pomiędzy kupowaniem firanek a wybieraniem kolorów farb;) Duże zmiany mi się szykują, mam nadzieję, że już tylko na lepsze;) Pochwalę się efektem końcowym
My simple kitchenroku rozpoczyna się 4 listopada w niedzielę. To wydarzenie, które stawia na spotkania rodzinne i w gronie znajomych, wspólne gotowanie, jedzenie i obdarowywanie się słodyczami. Ale Diwali to także święto światła, dlatego w Indiach zobaczycie mnóstwo sztucznych ogni i pięknych kwiatowych dekoracji podczas licznych imprez kulturalnych. Dziś zapraszam Was do ucztowania Diwali pysznym indyjskim jedzeniem. Przygotowałam dla Was propozycję trzech(...)część chilli. Kolejny krok to pasta przyprawowa do której dolejecie także trochę wody. A ostatni krok to sos pomidorowy. Do sosu tikka masala możecie dodać dowolne warzywa, mięso czy rybę. Tym razem postawiłam na kawałki pieczonej dyni. Zapraszam Was teraz na pyszne przepisy potraw, które widzicie na zdjęciach. Do ich podania przygotujcie dodatkowo ugotowany ryż jaśminowy lub basmati, świeżą kolendrę
nietylkopasta.plktóry przyniesie wiele radości osobom lubiącym gotować i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Bonus - we wpisie znajdziecie gotowe etykiety na słoiki! Wreszcie na mój blog zawitały Święta! Miałam oczywiście zamiar zacząć dużo wcześniej, ale przeziębienie (skończyło się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane(...)gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie
Chilli Czosnek i Oliwadrodzy Czytelnicy ! Przygotowałam specjalnie dla Was spis ze wszystkimi daniami na zbliżające się Święta Wielkiej Nocy. Mam nadzieję, że wśród nich znajdą się takie,które zagoszczą na Waszym stole. Serdecznie zapraszam do mnie po inspirację, a później życzę smacznego. Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka(...)jajkiem Świąteczna galantyna drobiowa Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź
Kulinarne przygody Gatitynadzieję, że wszystkim święta minęły w spokojnej i rodzinnej atmosferze. Trochę z opóźnieniem, ale chciałam Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! :) Dziś przepis na śledzie w czterech, różnych marynatach. Od lewej: 1) Śledzie marynowane po szwedzku. Składniki: - 500 g matijasów - 4 szalotki - 250 ml ( 1 szklanka) wody - 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej - 125 ml octu jabłkowego - 3 listki laurowe(...)herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet. Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość umieszczamy w słoiku typu weck. Pamiętamy, że ryby muszą być całkowicie przykryte zalewą. Wierzch polewamy dwiema łyżkami oliwy. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 dni. Należy spożyć do 2 tygodni. 2) Śledzie w sosie pomidorowym
DominikaDolciHalloween już tuż tuż! Uwielbiam to święto, bo jest takie na luzie z dystansem do świata pozaziemskiego. Planujcie przyjęcie w czarno – czerwonym stylu? Polecam ugotować gołąbki z czarnej kapusty w sosie pomidorowym. Gołąbki uwielbiam pod każdą postacią. Od dawna przymierzałam się do gołąbków z czarnej kapusty. Znacie czarną kapustę? To krzyżówka włoskiej kapusty z jarmużem. Czarna kapusta jest delikatna(...)wyglądają zjawiskowo i pasują idealnie na Halloween. Gołąbki przyrządzam naprawdę różnie. Lubię gołąbki z kaszą . Lubię również gołąbki z sosem curry . Najbardziej jednak zaskoczyłam rodzinę przepisem na gołąbki z rybą . Oczywiście latem gotuję gołąbki z młodej kapusty , a kiedy już się pojawią kurki to oczywiście podaję je w sosie kurkowym. Głąbki z czarnej kapusty również przyrządziłam nietypowo, bo użyłam gotowej
codojedzeniaKarp smażony w migdałach jest przepyszną odmianą od tradycyjnie smażone karpia wigilijnego. Karp smażony w migdałach jest daniem całkiem eleganckim, zwłaszcza jeśli połączyć go z sosem
Pociąg Do KuchniŚledzie po kaszubsku – czyli aromatyczne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych owoców. Przepisów i receptur na nie jest tyle, co gospodyń i gospodarzy przyrządzających
Poezja smakuMak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny
mojewypiekiinietylkoMak jest bogatym źródłem białka, witamin (A, D, E, B3) oraz składników mineralnych - głównie wapnia, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów oraz jest niezbędny
mojewypiekiinietylkoWolności od dzieciaka, który wyjechał na ferie, dzień trzeci. Jednak co to za wolność, gdy pierwszy raz dziecię w wieku niespełna pięciu lat opuszcza gniazdo. Tęskno
BaRepasTradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1
Tradycyjna KuchniaŚledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie
codojedzenia