Już wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkiSernik dyniowy - jesienny przysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w
KorniszonkiŚwięta, święta i po... no właśnie! Po wszystkich moich postanowieniach! Dawno nie zjadłam tyle słodkości, a w Wigilię nie szczędziłam sobie na dokładkach kapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda
Kitchens AlphabetŚledzie na stole wigilijnym- u mnie w każdej postaci - w oleju , w śmietanie i w sałatce :) uwielbiam i nie wyobrażam sobie by mogło ich nie być
Smaki EdytyWigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Okna pomyte, inne porządki w trakcie. Większość prezentów głęboko schowana a ja myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół. Wiadomo, że będzie kiszony barszcz , do niego uszka z grzybami . Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami . Trochę kapusty duszonej , ryba po grecku , różne śledzie , kluski
Smaczna Pyzatakiej sytuacji każdy szczegół. Piękne dekoracje, skrupulatnie dobrane stroje czy góra prezentów pod choinką to tylko niektóre z ważnych elementów w święta. Zgodnie z tradycją podstawowym aspektem świąt jest jedzenie. Potrawy wigilijne nie mogą charakteryzować się dowolnością. Sztywnie ustalone ramy przejawiają się już w ilości potraw. Tradycyjnie musi ich być 12. Najlepiej, by każdy z nich był(...)jednak efekty są zaskakujące – samodzielnie przygotowane i wykrajane ciasto ma całkiem inną jakość niż kupne. W wigilię według tradycji nie powinno się spożywać mięsa, za wyjątkiem tego z ryb. Z tego powodu prawie w każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!barował przed świętami i tyle. Ale wertując niezliczone strony na blogach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc
bastalenaŚledzie pod szubą , sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi
Obiad gotowyTa pieczeń to łatwe do przygotowania i pierwszorzędne w smaku danie. Takie, którym można z pewnością pochwalić się na świątecznym stole. Jak już zapewne zauważyliście –
Pieguskowa KuchniaBardzo lubimy śledzie , na różne sposoby , ja tym razem zapraszam na bardzo smaczne śledzie z cebulką , ale nie surową
Mój Smakświęta, a ja muszę koniecznie mieć śledzie. Zawsze przygotowuję kilka rodzajów śledzi. W tym roku zrobiłam śledzie po azjatycku. Są to śledzie w zalewie octowej doprawione chili, imbirem, czosnkiem i porem. Śledzie są pyszne! Już po dwóch dniach nadają się do jedzenia. Lubicie śledzie? Ja uwielbiam i jem je coraz częściej, bo przecież ryby zdrowe! Na blogu znajdziecie
codojedzeniagalaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba wiedzie prym
Tradycyjna Kuchniasernika na zimno. Środkowa półka. Idealna do przechowywania nabiału, wędlin, jak również gotowych zup w garnku czy innych tego typu potraw. Na dolnej półce lodówki należy przechowywać mięso i ryby. Uwaga! Należy pamiętać, aby nie trzymać surowego mięsa w opakowaniu foliowym i nie dłużej niż 24 godziny. Surowe mięso powinno być też oddzielone od innych produktów spożywczych. Większość obecnych lodówek(...)spożycia, ale również pomaga zachować witaminy i inne cenne składniki żywności, a przy tym pomaga nam utrzymać porządek i ład w lodówce. Metodę tą docenicie nie tylko na święta, ale też w zwykłe dni. Dobre zgrzewarki próżniowe nie muszą od razu wiązać się z dużymi kosztami czy ogromną ilością miejsca w kuchni. Polecam Wam małą poręczną zgrzewarkę próżniową
Słodkie okruszkiDworzec Północny) F jak flaga walencka (Senyera) – jest symbolem wolności, składa się z czterech poziomych czerwonych pasów na żółtym tle oraz pionowego niebieskiego ozdobionego koronami. Podczas święta upamiętniającego triumfalne wkroczenie Jaime I do miasta odbywa się procesja z flagą z ratusza do katedry. Ciekawostką jest fakt, że wyniesienie flagi z budynku ratusza wymaga nie lada(...)jest to Święty Graal, do którego podczas Ostatniej Wieczerzy spadło kilka kropel krwi Chrystusa. Do katedry przylega wieża El Miguelete (Michałek), ze szczytu której podziwiałyśmy panoramę miasta. L jak licytacja w porcie – lubimy zajęcia w terenie, np. takie na które zabrał nas nasz nauczyciel gotowania Fernando. Podczas wycieczki do portu miałyśmy okazję zaobserwować całą procedurę zakupu ryb i owoców
Gotuj po hiszpańskuTłustym Czwartku czas na święto Śledzika. Na ten dzień proponuję śledzie po cygańsku. Przygotowuję je często, bo są niezwykle smaczne. Lubię śledzie i robię je na różne sposoby. Każde smakują inaczej. Na ten dzień, na „śledzika” robię kilka rodzajów: śledzie po wiejsku , po kaszubsku , z jajkiem w śmietanie , z jabłkiem ... Te i inne przepisy(...)możecie znaleźć w Menu: Ryby, śledzie ... A tymczasem zapraszam na... śledzie po cygańsku Składniki: 8 płatów śledziowych z zalewy winegret 8 ogórków konserwowych słoiczek pieczarek marynowanych w zalewie naturalnej (260 g netto) 2 średnie czerwone cebule Na sos: 250 ml pikantnego keczupu 100 ml oleju 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Wykonanie: Płaty śledziowe
Kuchnia u Krysiświętą'' . Jej właściwości odżywcze są nie przecenione. Tajemnice soi Powszechnie wiadomo, że soja jest głównym składnikiem diet wegańskich i wegetariańskich. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta. Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza
Smiling ShrimpPyszna propozycja dla miłośników łososia :) Cudownie smakuje otulony orzechową panierką. Szybki i smaczny pomysł na rybę :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) 600 g filetu z łososia
Moje Kuchenne RewelacjeWigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga
Wyprawy kulinarne