Cześć :D Ja o tym tuńczyku nawijam i nawijam :D Ale przyznam się, że w promocji w markecie udało mi się kupić kilka puszek w tańszej
Pieprzyć z FantazjąCzy ja nie mam dość śledzi? nie, nie mam dość :) Śledzie uwielbiam po prostu, bo można je przygotowywać na tak wiele sposobów, że nie
Codzienna kuchnia niecodziennaDobry chrzan, ale nie sam ." Roślina, która kojarzy nam się bezsprzecznie ze Świętami Wielkiej Nocy. Jej ostry smak, modyfikowany różnymi dodatkami - fantastycznie pasuje do wielu potraw. Chrzan, oprócz wiadomych walorów smakowych, posiada wiele prozdrowotnie działających substancji, które od wiek wieków służyły człowiekowi za naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii(...)oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające bakterio-, wiruso-, grzybo- i pierwotniakobójczo. Działanie to wykorzystywano w kulturze ludowej do wykonywania okładów oraz dezynfekcji trudno gojących się
Moja Mama Gotujeświętej Barbary . To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu. Gros souper , czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze są liczby. Stół nakrywa się trzema białymi obrusami (na pamiątkę Trójcy Świętej(...)paradoksalnie składa się z 7 skromnych bezmięsnych dań upamiętniających siedem boleści Maryi. Menu może różnić się w zależności od regionu Prowansji, ale generalnie oparte jest na lokalnych warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, gratin z kalafiora ( przepis-klik ), l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Jak czujecie się po Świętach? Jeżeli macie przeciążone żołądki i szukacie lżejszych dań, możecie przygotować kalafiorowe gratin, czyli rodzaj kremowej zapiekanki z sosem beszamel i chrupiącym serowym wierzchem. Kalafiorowe gratin to klasyczne danie prowansalskie , często serwowane w czasie tradycyjnej, bezmięsnej kolacji wigilijnej, Gros souper . Ta „wielka kolacja” paradoksalnie składa się z 7 skromnych dań opartych przede(...)wszystkim na popularnych w Prowansji warzywach oraz rybach. I tak na stole znajdziemy marynowane oliwki, l’aigo boulido – zupę czosnkowo-ziołową, ślimaki, dania z solonego dorsza, omlety, czy selera naciowego z anchoiade (pastą z anchois). Menu kolacji Gros souper jest lekkie i dietetyczne , oparte na najlepszych śródziemnomorskich produktach. Myślę, że gdyby tak wyglądało polskie świąteczne menu, nie musielibyśmy odchorowywać
Chilli Czosnek i OliwaZbliża się wielki tydzień, dla wielu to czas postu szczególnie w Wielki Piątek. Dlatego proponuje upiec na ten dzień dla całej rodziny łososia, w całości z
Bernika - moj kulinarny pamietnikMając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką(...)Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara Tatar ze śledzia Składniki: około 400g płatów śledziowych w oleju a la matjas 1 czerwona cebula 5 korniszonów 1 szklanka
UgotujmyTo.plwigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie może w nim zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, czerwonego barszczu, postnego bigosu oraz ryby po grecku. W wielu częściach kraju, zwłaszcza tych wschodnich, sporą popularnością cieszy się też kutia. Co to za danie, skąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie kutii Kutia(...)dzisiejszej Ukrainy i Białorusi serwowany był w czasie wigilii jako deser, ale kutię podawano także prawdopodobnie w czasie dziadów i na stypach. Obecnie danie to pojawia się w czasie Świąt na Lubelszczyźnie, w okolicach Białegostoku oraz w przygranicznych regionach województwa podkarpackiego, choć często można je spotkać także na świątecznych stołach w Wielkopolsce i w częściach kraju, które zamieszkują potomkowie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie marynowane w zalewie z miodu i koncentratu pomidorowego - idealny balans smaków: słonych śledzi, słodkiego miodu, kwaśnego octu i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują po 3
Ze smakiem bez glutenuNiebawem Boże Narodzenie, a więc i moment, kiedy śledzie pojawiają się na naszych stołach nie tylko pod postacią klasycznych śledzi w śmietanie czy też marynowanych. Zebrałam
Codzienna kuchnia niecodziennaJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itkiświęto dzieci przypada na 23. kwietnia. Organizowane są wówczas różne gry i zabawy, a najważniejszą z nich jest konkurs puszczania latawców. Na całym świecie obchodzi się również dwa inne święta związane z dziećmi: Międzynarodowy Dzień Dzieci Będących Ofiarami Agresji (4. czerwca) oraz Światowy Dzień Sprzeciwu Wobec Pracy Dzieci (12. czerwca) Życzenia na Dzień Dziecka „Dzisiaj Dzień Dziecka. Wszystkie(...)życzenia. Przychodzą do nich koty, szczeniaki, Przez okno wlatują piękne ptaki, Pszczoły i bąki, nawet motyle, Choć są zajęte, wpadły na chwilę, Słonie i żaby, kozy, owieczki, A także ryby z pobliskiej rzeczki. I ja się wmieszam w tłum licznych gości, Aby ci życzyć dużo miłości” Róża. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Staropolski przepis na zupę czekoladową (Kuchnia polska. Niezbędny
Kate's KitchenWreszcie po świętach doczekałam się ukochanych kotletów schabowych! Tym razem z powodu braku bułki tartej przygotowałam je w nieco inny sposób - z wykorzystaniem panierki od firmy Cykoria . Panier sprawia, że mięso jest soczyste w środku, ale jednocześnie chrupiące z zewnątrz. Nadaje on kotletom złocistą barwę oraz zabezpiecza przed wchłonięciem przez nie zbyt dużej ilości tłuszczu. Panierkę można(...)stosować do różnego rodzaju mięsa, ale także ryb i warzyw. Na następny obiad polecam przygotowanie mięsa z ulubionymi przyprawami i wykorzystaniem pysznej panierki od Cykoria - na pewno Wam zasmakuje
JejKuchniaomega – 3 i dlatego, że jest zdrowy i produkowany w Polsce wyparł prawie całkowicie oliwę z oliwek w mojej kuchni. Zapraszam serdecznie może i wy poeksperymentujecie w te Święta na waszych rodzinach :) Składniki: 4 płaty śledziowe matiasy 2 cebulki szalotki sól morska 2 cytryny 1 limonka 1 zielona papryczki chilli 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru(...)wymocz w zimnej wodzie ( ok. 2 godzin), następnie w mleku (ok. 1 godziny). Sprawdź czy w filetach nie kryją się żadne ości. Odsącz, osusz ręcznikiem i pokrój rybę w drobne paseczki. Cytrynę wyszoruj pod ciepłą wodą i zetrzyj z niej skórkę ( nie ścieraj białej warstwy, gdyż jest gorzka). Tak samo postępuj z limonką. Z jednej cytryny wytnij fileciki
Wielki apetytJuż za kilka dni rozpoczną się święta, czas spędzania z bliskimi w rodzinnym gronie i przy stole pełnym przepysznych dań! photo © Google Jesteś na diecie? Chcesz utrzymać wagę? Dbasz o zdrowie? Już niebawem usiądziemy przy stole wigilijnym próbując wyśmienitych potraw przygotowanych przez naszych bliskim lub przez samych siebie. Dania wigilijne są postne, ale zawierają(...)będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii aluminiowej w piekarniku. Smak będzie taki
Truskawkowa FiestaMój autorski pomysł na nowoczesne śledzie w świątecznym wydaniu. Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu.
Wanilia i Kardamonświętach ??? U mnie oki, od jutra zaczynam oczyszczanie organizmu i już się nie mogę doczekać. Miało być o książce ;)) Powiem Wam, że jest świetna. Rzadko kiedy trafi się książka z której chcemy wypróbować większość przepisów, które się w niej znajdują. Z tą książką tak jest. Jeden przepis już wypróbowałam - tutaj . Książka zawiera 130 przepisów, które pogrupowane(...)według głównych składników, takich jak kurczak, ryby czy makaron. Autor jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Ja akurat ta kuchnię uwielbiam :) Podział : zupy i przystawki, kurczaki, mięso, ryby i owoce morza, dania makaronowe, warzywa, desery. Pierwszy działa zupy zaczyna jedna z moich ulubionych: zupa pomidorowa z pieczoną papryką :)).Oprócz tego w książce możemy znaleźć wiele cennych porad autora np. przedstawia
kruche babeczki