ciężkimi. Na co dzień raczej nie świętujemy w ten sposób, ale święta Wielkanocne to już dobra okazja, żeby się tak pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby, drób i cielęcina lubią tylko białe wina. Zaś pod sarny, woły, wieprze jest czerwone
Ugotowane pozamiataneroku, postanowiłam nic nie postanawiać. Wracam jednak do swoich przyzwyczajeń sprzed Świąt i na śniadanie robię najpyszniejszą owsiankę. Z masłem orzechowym, prażonym jabłkiem i cynamonem, z domowym jogurtem i siemieniem lnianym. Takiej mi brakowało! A na obiad... hmm, coś piątkowego będzie zapewne, czyli ryba. Albo wegetariańskie burgery. Z fasoli i kaszy jaglanej, z chrupiącymi kawałkami papryki i kukurydzą
Obiad gotowyRzodkiew japońska/daikon (jap. 大根 Raphanus sativus longipinnatus), to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli
mojewypiekiinietylkoAromat roznosi się po całym domu. Coraz bliżej święta..... Składniki: 6 dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 2-3 łyżki wody Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie wyszoruj, pokrój na ćwiartki. Obierz ze skórki wytnij białą część, najlepiej ostrym płaskim nożem np do ryb. Skórę pokrój w kosteczkę, a z miąższu możesz wycisnąć sok. Następnie skórkę
Kukuleczkismaku, o aromacie świeżej ryby, sera, cebulki i świeżych ziół. Lubimy najbardziej odsmażone na oleju, zarumienione i chrupiące. Polecam na Wigilię. Naprawdę palce lizać! Po takiej pracy w kuchni przy lepieniu pierogów należała mi się przedświąteczna niewielka porcja oczywiście podzieliłam się z Mężem – pycha! Pierogi można przygotować wcześniej i zamrozić, poczekają do świąt kilka dni Składniki: ciasto(...)łyżka masła klarowanego 1 jajo przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek Przygotowanie: na maśle przesmaż drobno posiekaną cebulę, po chwili dodaj startą na tarce marchewkę, przesmaż chwilę; rybę umyj w zimnej wodzie, dobrze odciśnij z nadmiaru wody i osusz dobrze ręcznikiem papierowym, pokrój w drobną kostkę i dodaj do warzyw na patelni, przesmaż przez kilka minut aż ryba będzie
Zasmakuj Kuchniuważacie je za mało świąteczne – dodajcie do niego przyprawę do piernika 🙂 Święta Bożego Narodzenia to dla mnie przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia, ukradkowe spojrzenia, co Mikołaj zostawił pod choinką. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, ryb, pierogów z [...] Artykuł ŚWIĄTECZNE CIASTO BANANOWE pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comSałatki warstwowe można kombinować z różnych składników. Liczy się aby było jak najbardziej kolorowo, kontrastowo. Robię te sałatki nie tylko na święta, aby ozdobiły
Bon appetit mon amieŚledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy. I choć jest to tłusta ryba ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest
AZgotuj!produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się to danie z okazji różnych świąt, np. Wigilii, głównie z dodatkiem anchois lub sardynek. Z racji tego, że skandynawskie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPolska śledziem stoi! Każde święta, imieniny, urodziny i inne okoliczności przyrody wymagają śledzika. W formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków
ladykitchenMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram
Bajeczna KuchniaŚledzie jem dwa razy w roku. W Środę Popielcową - obowiązkowo z ziemniakami - i w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym roku, na przedświątecznym spotkaniu
bistro mamaświątecznym obżarstwie czas na lekkie danie obiadowe. My dzisiaj planujemy zrobić pysznego, delikatnego łososia przygotowanego na parze. Danie bardzo smaczne, lekkie dla żołądka (któremu zdecydowanie po świętach przyda się odpoczynek :)), a przy tym jakie zdrowe! Dostarcza nam pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz pełno witamin i składników mineralnych. Jedynym minusem jest niestety cena takiego łososia, jednak(...)Następnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości ryby. Podajemy od razu po przygotowaniu z plasterkami cytryny. Smacznego
Kolizje SmakówWielkanoc to czas, kiedy na stołach i w koszyczkach królują babki. Do wyboru mamy drożdżowe, piaskowe i ucierane. Mam dla was przepis na prostą babkę cytrynową
KorniszonkiNie potrzeba wielkiej okazji, by raczyć się słodkościami. Ale tort to wyższy poziom elegancji. Na specjalny czas. W moim rodzinnym domu torty piecze się naprawdę rzadko
W kuchni Karmel-itkizanadrzu. Ja też mam. Tematem przewodnim mojego wpisu będzie ryba. Zapraszam Was po przepis na przepyszny i wyjątkowy tatar ze śledzia. Został zjedzony przez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj, może i Ty będziesz mógł/mogła również włączyć go do diety z okazji jakiegoś święta, karnawału ,spotkania? Jest bardzo szybki w wykonaniu i niezwykle aromatyczny(...)Dlatego rzeczą bardzo ważną przy WZJG jest indywidualne podejście do diety. Podkreślałam nieraz, że co zaszkodzi mnie,nie zaszkodzi Tobie i odwrotnie. Jakość składników ma tutaj kolosalne znaczenie. Od ryby po ogórek kiszony i buraka! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZupa rybna z karpia to danie, które powstało w wyniku robienia pierogów z karpiem, na które przepis również znajdziecie na blogu. Włoszczyzna Karp Grzyby Cebula Papryka
MarcinChefRolada z łososiem zwraca uwagę pięknym zielonym kolorem, który zawdzięcza szpinakowi. Może być kolorową i smaczną przekąską na święta lub imprezę. Czytaj dalej »
Przepisy Kulinarne