ryba na święta - 1263 przepisów (strona:61/85)

ŚLEDZIE W OLEJU 188

Śledzie w oleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju.     Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z

Moja Książka Kucharska
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 232

Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo. Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie. Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg  płatów śledziowych ala matias(...)olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki. Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić

Codziennik Kuchenny
Śledzie ze śliwkami i orzechami 228

Jak Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś

W kuchni wieczorem
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 213

Zbliża się wiosna i święta. Na naszych stołach będzie dużo słodkości i mięs, nie należy więc zapominać o dodatkach do dań mięsnych, czy potrawach samych w sobie dla wegetarian. Byłam wegetarianką 3,5 roku i mimo, że moja droga poszła w zupełnie inną stronę mam niesamowity sentyment do kilku potraw które z wielką radością wymyślałam w szkole średniej(...)moich ulubionych dań wegetariańskich jest Pianka groszkowa. Delikatna, mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona witaminami i minerałami :) A teraz słów

KreatywnePiny
Fińskie wigilijne smakołyki 137

specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na temat Wigilii w Finlandii znajdziecie w poście Wigilia Świętego Mikołaja Uwaga: w Finlandii często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich są decylitry. 1 dl to 100 ml Bliny 2 dl. wody 25 g świeżych drożdży 1 dl. śmietanki(...)około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy

Cztery Fajery
Fińskie wigilijne smakołyki 213

specjalnie dla naszych Czytelników przygotował Maciej Wróblewski, szef kuchni w rezydencji JE Hanny Lehtinen, ambasador Finlandii w Polsce. Więcej informacji na temat Wigilii w Finlandii znajdziecie w poście Wigilia Świętego Mikołaja Uwaga: w Finlandii często stosowaną miarą, także w przypadku produktów sypkich są decylitry. 1 dl to 100 ml Bliny 2 dl. wody 25 g świeżych drożdży 1 dl. śmietanki(...)około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 pęczek świeżego koperku niezbyt drobno pokrojonego. Przygotowanie Filet posypujemy wszystkimi składnikami i zawijamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba - kulebiak w cieście 156

Obowiązkowym elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Curry z warzyw letnich z krewetkami i świeżym kokosem 233

ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki(...)Brytyjskich, gdzie znaleźć można ponad 9.000 przeróżnych lokali i punktów gastronomicznych serwujących potrawy z Indii, Pakistanu i Bangladeszu, curry stało się jedną z narodowych potraw – obchodzone jest nawet tygodniowe święto tej potrawy w trzecim tygodniu października. Kolendrę, kumin i gorczycę tłuczemy w moździerzu lub wkładamy w woreczek z grubej folii i tłuczemy wałkiem do ciasta bądź tłuczkiem do mięsa. Czosnek

Karo in the Kitchen
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 243

Macie czasem tak, że wspomnienie jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi

ladykitchen
Starsza kolejny rok. 211

Za oknem w pełni już..maj? Pogodowo tak, kalendarz to już tylko formalność.Na kartce kalendarza, wydartej z premedytacją, data 27. kwietnia. Kolejny rok za mną

W kuchni Karmel-itki
sałatka jarzynowa z surimi 357

każde Święta przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z szynką z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, oraz gotowanych jajek na twardo, własnoręcznie przygotowanych ogórków kiszonych, niekiedy z groszkiem (Piotrek uwielbia groszek w sałatce, ja nie cierpię konserwowego groszku z puszki), soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, oraz szynki i majonezu. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa również na różnych(...)razem bez gotowanych jajek, za to z dodatkiem paluszków surimi, niektórzy nazywają je paluszkami krabowymi, chociaż z krabami te paluszki nie mają nic wspólnego, gdyż są przygotowywane z mięsa ryb, często z dorsza, czy też innej białej morskiej ryby, oraz z lekkim, odtłuszczonym majonezem.Sylwestrowa sałatka jarzynowa z surimi jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdzi się w karnawałowym menu.składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Menu na tydzień: 4 dania w 15 i 30 minut 884

Pijane noodle pad kee mao, sałatka z arbuza pod serowymi chmurkami, kurczak w orzechowo-sezamowej panierce i zielona lasagnia ze słoika – cztery dania na tydzień, który

Niedzielny kucharz
Korzenne śledzie w oleju 164

Chyba zwariowałam, że się na to zgodziłam… Ale tak byłam zajęta gotowaniem a Małżonek przekonywał… i przekonywał… aż wreszcie się zgodziłam i właściwie

UgotujmyTo.pl
ŚLEDZIKI NA DWA SPOSOBY. 409

Zapach świerku wypełnił całe mieszkanie. Stukają bombki wieszane przez dzieci, brzęczy łańcuch, rozbłyskują co rusz lampki, które sprawdza Tato, czy w tym roku świecą nadal tak

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania