ryba na parze - 1502 przepisów (strona:62/101)

Krewetki z brzoskwiniami i pistacjami 134

Owoce morza na zimno, w wersji przystawkowej  lub po prostu lekkiego posiłku. Duże delikatne krewetki w towarzystwie świeżej brzoskwini komponują się rewelacyjnie. Składniki (4 porcje

Zielona Kuchnia
„Piekielne” krewetki 143

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Związek na patelni
Dieta na zdrowe paznokcie 194

Rozpoczynając parę lat temu odchudzanie obawiałam się o kondycję swoich paznokci. Nie miałam ich idealnie odżywionych, dlatego chciałam uniknąć pogorszenia stanu. Zaczęłam więc szukać, jak powinnam się odżywiać żeby mieć je piękne, długie i odporne na łamliwość.                Paznokcie zbudowane są głównie z keratyny, która cechuje się wysoką zawartością cysteiny i metioniny(...)cysteina wiąże się z metalami ciężkimi, usuwa je z organizmu oraz zapobiega gromadzeniu się w wątrobie.               Metionina - aminokwas piękności, znajdziemy go w rybach i mięsach, otrębach pszennych,ryżu, orzechach włoskich, brokułach, szpinaku oraz brukselce.             Przy dbaniu o paznokcie, jadłospis powinien obfitować w witaminę A, C, E, witaminy

Życie na widelcu
Pstrąg na weekendowy obiad 112

Ryby są pyszne i zdrowe. Chyba nie muszę do tego nikogo przekonywać, a tego kogo muszę zachęcam do odtworzenia przepisu. A więcej przepisów na ryby na pewno pojawi się w najbliższym czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego(...)łyżka oleju rzepakowego kawałek świeżego imbiru (około 4 cm) 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Cytrynę ze skórką pokroić na plasterki, położyć na suchej patelni, rozgrzać i mocno przypiec. Przewracać parę razy. Dodać pokrojoną w pół plastry cebulę. Przyprawić solą pieprzem na koniec dorzuć ząbek czosnku drobno pokrojony. Dusić ok. 2 minut i wystudzić. 1 ząbek czosnku oraz koper posiekać. Wymieszać

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Truskawka, co przegoni deszcz. MAKARON Z TWAROGIEM I TRUSKAWKAMI. 213

roku szkolnym lekcji. Ze smutkiem spoglądam w okno. Strugi deszczu leją się z nieba, groźnego, pochmurnego. Czyżby humor nie dopisywał? Ciągle pada! Asfalt ulic jest dziś śliski jak brzuch ryby, Mokre niebo się opuszcza coraz niżej, żeby przejrzeć się w marszczonej deszczem wodzie. A ja? A ja chodzę desperacko i na przekór wszystkim moknę, Patrzę w niebo, chwytam w usta(...)chodzę, nie przejmując się ulewą ani spiesząc, Czując jak mi krople deszczu usta pieszczą, ze złożonym parasolem idę pieszo, o tak! Ciągle pada, alejkami już strumienie wody płyną, Jakaś para się okryła peleryną, przyglądając się jak mokną bzy w ogrodzie. A ja? A ja chodzę w strugach wody, ale z czołem podniesionym, Żadna siła mnie nie zmusza

W kuchni Karmel-itki
Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami 89

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam. <AG>  Składniki: 600 g polędwicy z dorsza(...)łyżka mąki 300 ml mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.   Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.   Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.   Przygotowujemy sos:   Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Jakie przyprawy do jakich potraw? 121

ryby? Większość ryb jest delikatna w smaku, dlatego podczas ich przyrządzania należy szczególnie uważać z rodzajem i ilością przypraw, gdyż łatwo smak ryby zdominować. Podstawowymi przyprawami stosowanymi w daniach rybnych są sól, pieprz i sok cytrynowy. Rybę soli się w niewielkiej ilości i tuż przed obróbką termiczną – jeśli posolimy ją wcześniej i co gorsza dodamy za dużo soli, wtedy ryba(...)puści wodę i stanie się zbyt sucha. Ryby szczególnie dobrze komponują się z ziołami. Koperek, estragon, majeranek, kolendra, rozmaryn czy oregano doskonale poprawią smak rybich dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do kurczaka? Kurczak dobrze komponuje się z czosnkiem, natką pietruszki, a w daniach orientalnych – z kurkumą, papryczką chili czy nawet z cynamonem. W daniach z kurczaka świetnie sprawdzą

Kulinarne Przeboje
Pasta do chleba z tuńczykiem i kremowym serkiem 141

Pasty kanapkowe to świetny dodatek do pieczywa. Moja ulubiona to ta z tuńczykiem. W połączeniu z kremowym serkiem z pesto i rukolą tworzą bardzo smaczną parę. Przygotowanie takiej pasty nie zajmuje więcej niż 30 minut. Składniki 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina z pesto i rukolą kilka suszonych pomidorów 1/2 cebuli sól(...)serka, a następnie dokładnie mieszamy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Przed podaniem delikatnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Tuńczyk korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy A i D. Ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, a zwłaszcza B6, która jest odpowiedzialna za metabolizm i regulację pracy serca i ciśnienia. Tuńczyk zawiera jod i jest bogatym źródłem kwasów

My Chcemy Jeść
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 269

jest  przygotowanie weselnego menu , wydrukowanie go na ładnym papierze i położenie przed każdą parą na stole. Można również takie menu wydrukować na rewersie  np.  zdjęcia  pary młodej ze ślubu cywilnego. Każdy z zaproszonych gości, będzie wiedział, co i o której godzinie będzie podawane. Brak takiej informacji skutkuje tym, że każdy nakłada te dania, które pierwsze(...)volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany.  Czyli mamy -  wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i  rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest w stanie  zjeść przez 1,5 godziny ( tyle przeważnie trwa

Kulinarny karnet Christophera
Placuszki z łososiem (Frittelle di salmone) 116

SKŁADNIKI 250 g łososia 200 g m ą ki pszennej  200 ml mleka 2 jaja 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki koperek

La grande e la piccola cuoca
Dorada pieczona w soli 119

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)fareast-language:EN-US;} Dorada pieczona w soli Składniki – 2 sztuki: Dorada – 2 sztuki Sól gruboziarnista – 1 kg Czosnek – 5 ząbków Cytryna – kilka plasterków Świeży tymianek – kilka gałązek Wykonanie: Rybę dokładnie oczyścić z łusek i wypatroszyć. Następnie po bokach zrobić nacięcia do których włożyć kilka plasterków czosnku. Do środka ryby włożyć pozostały czosnek, tymianek i plastry cytryny. Żaroodporną formę

Kuchnia Bon Appetit
Śledzie w oleju z cebulką 179

Składniki: 5 płatów śledziowych solonych 2 cebule 2 łyżki octu jabłkowego około 10 ziaren ziela angielskiego olej roślinny szczypior Sposób wykonania: Śledzie moczymy w wodzie około

Qchnia po prostu
SerVantka – restauracja z duszą 136

niej cytryna w plastrach. Następnie dania główne: jesiotr, perliczka i wołowy ozór. Zacznijmy od grillowanego jesiotra: wybrałam go z karty, bo od dawna polowałam na tą rzadko spotykaną rybę. Muszę powiedzieć, że  nieco się rozczarowałam jej smakiem, choć dzwonko ( niezbyt okazałe ) było dobrze przyrządzone na grillu. Lepiej wypadła „perliczka pieczona w majerankowym maśle i morelach” – spróbujcie, jeśli nie jedliście(...)jest ładnie podane i ładnie garnirowane z użyciem fragmentów owoców, niektórych bardzo egzotycznych. Popiliśmy to doskonały czerwony gruzińskim winem. Na deser zdecydowaliśmy się na sernik – był niezły. Na koniec parę słów o niedostatkach. Czekaliśmy na jedzenie dość długo – co może usprawiedliwiać wywieszona w oknie kartka o chęci zatrudnienia personelu kuchennego i kelnera. Nie liczcie też na nazbyt obfite porcje. Najecie

Smaki Ewy
Barok - obfitość, otyłość i obżarstwo 175

Blumenthala i kucharzy barokowych. Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy . A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika(...)się i sfrunie ze stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów

Przepisy Aleksandry
Witam na blogu Chilli, czosnek i oliwa! 200

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)krajów basenu Morza Śródziemnego , a nie w Polsce. Nie dlatego, że jestem fanką wylegiwania się na plaży we Włoszech, czy Chorwacji, ale ponieważ lekkie makarony, tapenady i grillowane ryby są mi bliższe niż przysłowiowy schabowy z kapustą. Uważam kuchnię śródziemnomorską za najlepszą kuchnię na świecie , a pisząc tego bloga chciałabym zgłębić jej tajniki i przedstawić ten temat bliżej innym ludziom

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania