ryba na parze - 1502 przepisów (strona:66/101)

Wolno pieczony łosoś w cytrynowym sosie budyniowym -curd 198

Łosoś to moja ulubiona ryba, a kiedy podaje ją w gładziutkim jak muslin cytrynowym sosie budyniowym, ślinianki na samą myśl zaczynaja wariować. SKŁADNIKI: 600 g filet a z łososia ze skórą 40 ml soku z cytryny 2 jajka 1 łyżka miodu 25 g masła śmietankowego (82%) 50 g ostrej musztardy 3 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Nagrzać piekarnik(...)Ustawić na ogniu średni rondel z wodą a na rondlu metalową miseczkę tak by dno miseczki nie dotykało wody gdy ta się zagotuje. Cud przygotowywać będziemy bain marie nad parą. Gdy woda zagotowała się więc przygotować sobie jajka i trzepaczkę. Wbić jajka do miseczki i ubijać je aż żółtka zgęstnieją. Gdy są gęste powoli porcja mi dodać resztę składników

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i tuńczykiem (Orecchiette con broccoli, pomodori secchi e tonno) 112

SKŁADNIKI  320 g makaronu typu orecchiette 150 g tuńczyka w oleju 400 g różyczek brokuła  5 suszonych pomidor ó w 2 ząbki czosnku oliwa

La grande e la piccola cuoca
Pasta z wędzonego śledzia 150

obiad zamieniliśmy na rybkę na śniadanie. Kupiłam bowiem po raz pierwszy wędzone śledzie z zamiarem zrobienia z nich pasty na kanapki . Obawiałam się co prawda ilości ości w tej rybie, ale z tymi drobnymi, które przeoczyłam, poradził sobie blender i w przygotowanej paście ich nie wyczuliśmy. A pasta z wędzonego śledzia wyszła bardzo dobra, polecamy jej zrobienie. Udostępnij Pasta(...)gładkiej konsystencji. Do masy wmieszać majonez, jogurt naturalny oraz posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pasta z wędzonego śledzia pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Limonkowy ryż z kolendrą 181

minimum i gotować na małym ogniu, aż ryż wypije cały płyn. Ugotowany ryż zdjąć z ognia, garnek przykryć przykrywką i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł we własnej parze. W międzyczasie przygotować pastę limonkowo - kolendrową. Świeżą kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z limonki wycisnąć sok. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki lub do pojemnika rozdrabniacza(...)porcja ryżu dla 3 - 4 osób, podana jako dodatek do dania głównego. Ryż przygotowany w ten sposób jest orzeźwiający, z wyczuwalną kolendrą. Ryż idealnie pasuje do dań mięsnych czy ryb. Doskonale komponuje się z daniami kuchni meksykańskiej i Tex - Mex np. w burrito czy Tacos. Źródło przepisu:   Mexican Please . Jeśli lubisz meksykańskiej smaki ryż podaj z  drobiowym Taco

Gospodyni Miejska
Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli 58

danie, które może nie zachwyca wyglądem (nie ma się co dziwić skoro wszystko jest wymieszane ), ale smakuje cudownie. Prosta, nieskomplikowana potrawa, która będzie świetnym dodatkiem np. do mięs, ryb lub może stanowić lekki samodzielny posiłek. Bardzo polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków 1/2 pęczka szparagów 4 łyżki oliwy z oliwek sól Pesto: 40 g rukoli 1/2 puszki groszku (około 200g(...)przez około 40 minut, aż ziemniaczki staną się złote. Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie pociąć na kilkucentymetrowe kawałki i dołożyć do ziemniaków. Pesto: Groszek

Oryginalny smak
Patelnie i garnki Ambition, które ułatwiają gotowanie 82

kolei obowiązkowy zakup dla wszystkich miłośników cienkich placków w różnych odsłonach. Materiał użyty do ich produkcji zapobiega przywieraniu ciasta do dna i ułatwia odwracanie naleśników. Patelnia Ambition do smażenia ryb wyposażona w dzióbki do zlewania tłuszczu to jedna z ciekawszych propozycji, jakie oferuje swoim klientom firma. Naczynia oferowane przez markę mogą służyć także do smażenia jaj – patelnia z czterema wgłębieniami(...)służąca do przyrządzania dań kuchni azjatyckiej. Garnki Ambition do zadań specjalnych – co potrafią? Kompletując wyposażenie kuchni, warto sięgnąć po garnki Ambition – ich cena nie jest wygórowana i idzie w parze z wysoką jakością. Możliwość mycia w zmywarce to ich dodatkowy atut. Oprócz standardowych modeli służących do gotowania zup i innych tradycyjnych potraw warto rozważyć także zakup nietypowych naczyń

Smaki Na Talerzu
SZPARAGI W TEMPURZE 198

ulubionego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a. W podobny sposób możecie przygotować inne warzywa, na przykład cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków(...)zielonych szparagów nie trzeba obierać. Zagotuj osoloną wodę, i wrzuć szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na durszlaku. Przygotowanie tempury : w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem 215

Oto kolejna propozycja, którą przygotowałam w ramach diety. Taka porcja z powodzeniem może wystarczyć na obiad. Również dla mężczyzny - wiem, bo sprawdzałam. Brak tuczących dresingów sprawia

Pasja Smaku
Sałatka ziemniaczana 77

wyjąć, a gdy one i jajka już ostygną, kroi się wszystko w kostkę, dodaje groszek, majonez, doprawia solą oraz pieprzem i sałatka ziemniaczana gotowa. Najchętniej jemy do niej smażoną rybę, ale poza Bożym Narodzeniem kiełbasa też się nada. Składniki na sałatkę ziemniaczaną 1 / 2 kg ziemniaków 2 duże marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 / 2 małego selera 1 mała cebula(...)kostkę, wsypać do miski, dodać majonez, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę ziemniaczaną pozostawić do przegryzienia się smaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka ziemniaczana pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Śledzie po sułtańsku 186

Śledzie po sułtańsku swoją nazwę zawdzięczają zawartości rodzynek! Śledzie i rodzynki? Intrygujące połączenie! Szczególnie gdy dodamy do tego cebulę oraz ketchup. Ale zapewniam was - nie pożałujecie

Taste Therapy
Ananasowa Rybka 107

style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif(...)Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do obtoczenia Sposób przygotowania: 1.    Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, solimy. 2.    Zanurzamy w roztrzepanym jajka. 3.    Obtaczamy w mące pszennej. 4.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 5.    Cebulę

Kulinarna Chwila
Szczepanówka zaprasza na śniadanie w jabłkowym sadzie 148

spotkania w gronie znajomych, najlepiej smakuje schłodzony do 10-12stC, a swoją świeżością przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Cydr pasuje do wielu potraw na bazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language

Obiad gotowy
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 193

Dzisiaj mam dla Was egzemplarz książki "Kuchnia Staropolska" od  Grupy Wydawniczej Foksal (Wydawnictwo Buchmann) .   Najpierw parę słów o samej książce - całkiem świeże jeszcze wydanie zbiorowego opracowania staropolskich przepisów - napisanych tak, by można je było współcześnie przyrządzić! Znajdujemy tutaj aż 100 przepisów staropolskiej kuchni, niektóre z nich - trochę zapomniane, inne doskonale znane z kuchni naszyć Babć i Mam. Oprócz(...)przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział

Moje Kuchenne Rewelacje
Łosoś w orientalnym sosie 99

Jednak podstawą jest, by nie przedobrzyć. Natłok smaków może zabić produkt, więc uważajmy z doborem przypraw.   Dzisiaj proponujemy łososia w sosie orientalnym, na bazie soku ze świeżych mandarynek. Ryba lekko muśnięta owocem idealnie komponuje się ze świeżymy warzywami. Składniki: 1 kg filetów z łososia ze skórą 200 ml sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 50 ml octu ryżowego(...)temperatura pokojowa). Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, filety układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy kilkoma łyżkami marynaty, przykrywamy i pieczemy 25 minut. Podajemy z ulubionymi warzywami. U nas brokuł na parze i świeże pomidorki koktajlowe(jak zwykle pchamy pomidory, bo kochamy). Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Ryżowa sałatka z łososiem i wakame 89

Jak już ostatnio pisałam Wam, moje smaki coraz bardziej podążają w stronę Orientu.  Bardzo lubię te już coraz mniej egzotyczne dla nas produkty, przyprawy i

Kulinarne przygody Gatity