ryba na parze - 1502 przepisów (strona:64/101)

Śledź w buraczkowej pierzynce 196

Wiele lat temu Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na śledzika pod buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś w słodkiej marynacie 162

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
5 obiadów za 14 zł i mniej 106

takie dania gotujemy tylko kiedy nie mamy już żadnego pomysłu na obiad. Zazwyczaj szukamy jakichś inspiracji na nowe przepisy. Ja uwielbiam doradę pieczoną po grecku, ale jeśli tylko kupimy ryby szukamy nowych sposobów ich przyrządzenia. Zapisaliśmy się na listy mejlingowe mnóstwa blogów, codziennie dostajemy tony nowych przepisów – nic tylko wybierać i przebierać. Lubimy próbować nowych rzeczy, po jedzenie(...)nafaszerowana sosem spokojnie wystarczyła dla dwóch osób. Poza tym rachunek za obiady można by jeszcze obniżyć: zamiast dorady kupić pstrągi, a polędwiczkę wieprzową zastąpić polędwiczką z indyka – zawsze parę złotych mniej:) Przeciętnie jeden obiad kosztował 14 zł. Nie jest to mało, bo na blogu mamy zestawy 10 zł za jedno danie. I w nadchodzącym tygodniu tak właśnie będziemy gotować

Niedzielny kucharz
LIEBSTER BLOG AWARD 145

cechy, które uważasz, że są Twoją mocną stroną. Zorganizowanie i odpowiedzialność. Jakiego Państwa kuchnię najbardziej lubisz? Polska. Dwie podstawowe rzeczy w kuchni dla Ciebie to? Garnek do gotowania na parze, silikonowe foremki do pieczenia muffin'ów. Gdzie najczęściej jesz śniadania? W domu - owsianka rządzi ;-) Jeżeli lody to jaki smak? Bakaliowe oczywiście! Często jadasz w restauracjach? Raz na jakiś(...)Ciebie najbardziej pasuje? Ulubiony program kulinarny? Najlepsze danie na poprawę humoru? Jaką potrawę obiadową poleciłabyś/poleciłbyś mi to przyrządzenia, jeśli mam tylko pół godziny? Ulubiony napój? Mięso, ryby, ser - co preferujesz? Najlepsze śniadanie to... Bez czego nie wyobrażasz sobie pracy w kuchni? Danie, które przyrządzasz najlepiej to...? Jakie, poza gotowaniem, masz zainteresowania, pasje?   Nominowane przeze mnie blogi

Kulinarny Pamiętnik
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

tajska przyprawa. KONSYSTENCJA to: chrupkie orzechy wodne i orzeszki ziemne albo wiórki kokoswe; to także jędrne warzywa i nie całkiem dojrzałe owoce w sałatkach; delikatne, rozpływające się w ustach ryby czy kawałki mięsa w curry; w pełni dojrzałe, niezwykle soczyste owoce Wschodu, jak mongostany czy liczi. ZAPACHY to: pasta curry rozpuszczana w podgrzanym mleczku kokosowym; trawa cytrynowa lub roztarte liście(...)się niczym innym zastąpić, a tłuczek i moździerz znakomicie ułatwią rozdrabnianie rozmaitych przypraw. Potrawy na ogół przygotowuje się na ruszcie, smaży w głębokim tłuszczu, krotko smaży lub gotuje na parze. Techniki te nie wymagają  długiego czasu, łatwo więc przygotować się naprędce. Wyjątkiem jest curry, które, dla wydobycia pełni smaku, należy dusić na wolnym ogniu. Podstawą wielu znakomitych dań

ClauditteMissCooking
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 161

źródłem dwutlenku węgla, jest wodorowęglan sodu (soda oczyszczona). Jest to biała, krystaliczna, higroskopijna, substancja stała, która w temperaturze powyżej 60 stopni C, przy określonej wilgotności składników, ulega rozkładowi na parę wodną i dwutlenek węgla (CO 2 ). Wyzwalacze to związki kwaśne, które w obecności wody lub mleka ułatwiają całkowity rozkład wodorowęglanu i uzyskanie maksymalnej ilości CO 2 . Rolę tę spełniają zwykle(...)temperaturze co najmniej 200 stopni C. Oczywiście i tutaj istnieją wyjątki. Ciasto piernikowe przygotowywane na sodzie oczyszczonej najpierw długo leżakuje, zanim jest pieczone. Proces rozkładu wodorowęglanu sodu na parę wodną i CO Miodownik kajmakowy Właściwa ilość sody oczyszczonej w stosunku do pozostałych składników ciasta sprawi, że nie będzie ona wyczuwalna. Jednak zbyt duża ilość sody, czy też zbyt mała ilość

Trzeci talerz
Rio Mare: tuńczyk genialnej jakości jakiego nie znacie 171

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)Wami swoimi wrażeniami. Pierwszy raz byłam tak bardzo zaskoczona jakością tuńczyka z puszki . Do tej pory go unikałam, bo kojarzył mi się z szarą breją, niczym nie przypominającą ryby jaką znałam z wakacyjnych podróży. Rio Mare zdecydowanie oszałamia jakością, tuńczyk ma piękny jasny, lekko różowy kolor i skąpany jest w sosie własnym lub oliwie z oliwek – nie znajdziecie tu tuńczyka

Gotowanie i blogowanie
Dorada z ziołami i pomidorami koktajlowymi 196

padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)bazylia (np. grecka), oregano, rozmaryn Czosnek – 4 ząbki Cytryna – 1 sztuka Sól, pieprz Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Dorady dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórę. Wnętrze ryb i naciętą skórę posypujemy solą i pieprzem. Do środka ryb wkładamy świeże zioła, plastry czosnku i cytryny. Czosnek dajemy również w nacięcia skóry. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, pomidorki koktajlowe

Kuchnia Bon Appetit
Sos kokosowy z mango i selerem 122

Lekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)selera i chwilę dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany.   Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda

Kucharzyca
Ziemniaki ze śledziem 116

Ziemniak i śledź to zawsze dobrana para. Przeważnie jest to ziemniak i śledź w oleju. Proponuję podać kartofle ze śledziem wędzonym i kawiorem ze śledzia. ziemniaki sałatkowe, typ kulinarny A, płaty śledzia wędzonego na zimno lub na gorąco (ok. 1/4 płata na 1 ziemniaka), masło (2 płaskie łyżeczki na 1 ziemniaka), ser twardy tary ( u mnie carski, 1 łyżeczka(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 – 20 minut. Można ziemniaków nie podpiekać, tylko podać prosto z wody, jak również można ziemniaki upiec nie gotując ich wcześniej. Rybę rozdrobnić, przy okazji usuwając z niej ości. Gotowego ziemniaka przekroić w poprzek, ułożyć na talerzu. Na każdej polówce ułożyć masło   posypać startym serem. Widelcem lekko rozgnieść ziemniaki. Następnie

królestwo garów
Kotleciki rybne :) 140

Kiedyś wpadłam na właśnie takie połączenie --> ryby z warzywami w formie kotlecików :) Spróbowałam i okazało się wyśmienite :D SKŁADNIKI: * ok. 300g zmielonych filetów rybnych ( u mnie są to filety z płotki, okonia) * 2 duże marchewki lub 3 średnie * 1 duża cebula lub 2 średnie * 2-3 białka (aby masa była zwarta) * pokrojona pietruszka, może(...)będzię możliwa do lepienia kotlecików. Jeżeli nie będzie chciała się kleić, wówczas możemy dodać jeszcze białko :) Tak uformowane kotleciki wkładamy do parowaru, bądź garnka przystosowanego do gotowania na parze i dusimy ok. 40 minutek. I gotowe :) Pyszne i zdrowe, a także bez dodatku tłuszczu

Zdrowie na języku :P
Slonce, kasztany i losos 174

Ostatni dzien lata. To juz dzis i trudno mi w to uwierzyc. Po pierwsze dlatego, ze to lato bardzo szybko mi przelecialo, po drugie dlatego, ze

Przysmaki Karolki
Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 126

postnych potraw, które maszczono olejem. Obowiązkowo musiała być wśród nich zupa grzybowa, dania z kaszy, kapusta i kompot z suszonych owoców. W tym regionie początkiem ubiegłego wieku dania z ryb były rzadkością. Po zakończeniu wigilijnej wieczerzy zaczynały się wróżby. Za belki pod powałą wsuwano wiązki słomy, które zwisały tam przez dwa kolejne świąteczne dni. Im więcej ich zostało pod sufitem(...)piec przepowiadano szybkie zamążpójście pannom z najbliższej rodziny. Wypowiadając imię panny, na przykład „to na Hankę”, brano wiązkę polan i układano je na podłodze po dwa. Jeśli było do pary, panna przed upływem roku miała wyjść za mąż. Biesiadowanie, śpiewanie kolęd i świętowanie trwało aż do czasu wyjścia na pasterkę. W Boże Narodzenie, czyli 25-go grudnia, do miski

Trzeci talerz
Sałatka z łososiem i warzywami 82

Dzień dobry moi drodzy. Dzisiaj trochę odetchniemy w końcu od słodkich deserów i zaproponuję Wam pożywne i zdrowe śniadanie bądź kolację. Łosoś jest zaliczany do gatunku ryb tłustych i rzadko kojarzony jest ze zdrowym odżywianiem, fit i odchudzaniem. A to wielki błąd! Tak samo, jak makrela wskazana jest na diecie zbilansowanej, ze względu na swoje bogate  „ wyposażenie". Zawiera selen(...)bardzo nie biorę jej pod uwagę, szczególnie że biorą wszystko do jednego worka. Co prawda, nie mówię, że to totalna głupota, bo trochę racji mają, jeśli chodzi o hodowlane ryby, ale nikt przecież nie je codziennie po 5 kg, żeby to w jakiś bardzo szkodliwy sposób miało wpłynąć na zdrowie. Dla przypomnienia problemu popatrzcie jaka różnica jest między dzikim

zdrowo i aktywnie

Proponowane wyszukiwania