rozetki - 693 przepisów (strona:41/47)

Tarta z kremem cytrynowym 244

jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone

Pyry na Gaz
Ciasteczka kokosowe 202

wiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dosypujemy wiórki i mieszamy łyżką.    Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy rozetki. Masę możemy też nałożyć niewielkimi porcjami łyżką.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Domowy kisiel z żurawiny 166

Gotujemy chwilę, aż pokażą się pęcherzyki na powierzchni. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek, pucharków i podajemy – gorący lub przestudzony. Ozdabiamy owocami, skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi. Możemy też podać z rozetką z bitej śmietany lub… z czym kto lubi. Domowy kisiel z żurawiny to bomba witaminowa. Przepis prosty, jak przysłowiowa „budowa cepa”, a efekt – sami zobaczycie. Mój ulubiony jest właśnie

mojewypiekiinietylko
Ciasteczka waflowe rozetki 319

Jakiś czas temu dorobiłam się foremek do smażenia ciastek typu rozetki. Znalazłam wtedy odpowiedni przepis w necie u Bajaderki (który po czasie lekko zmodyfikowałam) i przystąpiłam z moich pamiętam wtedy"zakatarzonym" kosmitą do pracy:) Ciastka wyszły super, bardzo proste w zrobieniu bo właściwie całą prace wykonała mała córa, ja tylko zdejmowałam upieczone z foremek i posypałam cukrem pudrem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Świąteczne ciasteczka czekoladowe 141

kakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut. Musicie być pod koniec czujni, aby ciasteczka nie przypiekły się za bardzo, bo wtedy nie będzie efektu. Podczas wyjmowania

Słodkie Przyjemności
Rozetki cytrynowo-tymiankowe 137

tymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się na taką wiosenną propozycję?"Składniki:200 g masła160 g cukru2 jajkaszczypta soli morskiejotarta skórka

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z domowym twarogiem i malinami 188

lekko go przy tym mieląc i rozdrabniając, następnie dodajemy łyżkę śmietany i lekko łączymy, ponawiając tę czynność do wyczerpania ubitej śmietanki.Krem twarogowy przekładamy do rękawa cukierniczego ze średnią rozetką. Na ostudzone kruche spody wyciskamy różyczkę kremu a następnie wierzch dekorujemy kilkoma świeżymi malinami i listkami mięty. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tort kwiat 219

śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana

Mix smaku
Sernik malinowy 394

wchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego w nim jest „w sam raz”. Smak zadowoli każdego amatora łakoci… i nie tylko. Jest delikatny, puszysty, wilgotny

mojewypiekiinietylko
Deser z mrożoną cytryną 185

malinowy…        Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i sosem malinowym (dodatek sosu niekonieczny). Do kieliszków, czy salaterek nakładamy składniki – amaretti, trochę ubitej śmietanki, pokruszone bezy, ponownie śmietankę, ameretti, rozetkę ze śmietanki. Polewamy sosem malinowym i posypujemy startą na tarce mrożoną cytryną i przybieramy listkiem mięty. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Przygotowanie tego deseru nie zajmuje nawet 10 minut, a ile można sprawić

mojewypiekiinietylko
Dufinki 216

białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy

mojewypiekiinietylko
Wuzetka z kremem serowym 199

rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu.Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschlodzone.Uwagi:jako skladnik ciasta wpisalam mleko.Czy go uzyjemy zalezy od jakosci uzytego kakao .Wysokoprocentowe kakao-75% bardzo zagesci ciasto.Wtedy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 334

Ten tort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Banoffee pie 316

niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią wierzch deseru ozdobnymi rozetkami lub połóż porcję śmietany po prostu łyżką. Deser możesz schłodzić przed podaniem w lodówce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 286

ponownie 1/3 ilości ponczu. Posmaruj drugą połową kremu i drugą porcją frużeliny.Przykryj trzecim blatem. Naponczuj resztą płynu. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem cappuccino ze śmietany kremówki, udekoruj rozetkami wyciśniętymi ze szprycy oraz świeżymi jeżynami. Schłodź w lodówce przez 5-6 h, najlepiej przez całą noc. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony