nagrzewamy do temp. 220 stopni, dodajemy żółtka i wszystkie przyprawy, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozetki dowolnej wielkość, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 10-12 minut, aż czubki ładnie się zarumienią, Podajemy gorące
Kuchnia Beatycały czas ubijając. Pączki przekrajamy na połówki i nakładamy masę śmietanową przy użyciu worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdki (jeżeli nie mamy, możemy nałożyć łyżką). Na wierzchu robimy rozetkę z masy i kładziemy po wisience z syropu. Całość oprószamy cukrem pudrem. Ilość śmietany podałam taką, aby zużyć całe opakowanie galaretki. Jak widać z przepisu deser na Walentynki nie jest
mojewypiekiinietylkowiśnie tworząc pierścienie. To samo robimy z drugą i trzecią wartswą. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch i boki tortu. Boki tortu możemy obsypać pokruszonym biszkoptem lub płatkami migdałów. Wierzch dekorujemy rozetkami ze śmietany i ozdabiamy wiśniami. Tort schładzamy w lodówce 2-3 godziny. Smacznego
Salonik smakówprowansalskimi i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Do gotującej się wody wrzucamy filet i gotujemy ok. 8-10 minut (zależy od wielkości mięsa). W oddzielnym garnku na rozetce specjalnej do gotowania na parze wrzucamy warzywa i gotujemy na al dente (ok.5 minut). Awokado kroimy na plasterki. Ugotowany filet z kurczaka i warzywa przekładamy na talerz. Warzywa skrapiamy oliwą
Truskawkowa Fiestaw2ystudzoną żelatynę. Masę brzdącowi rozsmarowywać na przekrojonym biszkopcie, a następnie przykryć drugą połową ciasta, wyłożyć 1/3 masy. Pozostała masę brzdącowi umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać na wierzchu ciasta rozetki
Pyry na Gazwanilii. Pozostawiamy do wychłodzenia i wyciągamy laskę wanilii. Zamrożoną kawę wkładamy do wysokiej szklanki tak aby była pełna. Wolne miejsce wypełniamy zimnym mlekiem z wanilią. Wg. gustu możemy udekorować rozetką bitej śmietany
Pyry na Gazjajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone
Pyry na Gazwiórków kokosowych Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dosypujemy wiórki i mieszamy łyżką. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy rozetki. Masę możemy też nałożyć niewielkimi porcjami łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C i pieczemy do zrumienienia ok. 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyGotujemy chwilę, aż pokażą się pęcherzyki na powierzchni. Gotowy kisiel przelewamy do salaterek, pucharków i podajemy – gorący lub przestudzony. Ozdabiamy owocami, skórką cytrynową, wiórkami kokosowymi. Możemy też podać z rozetką z bitej śmietany lub… z czym kto lubi. Domowy kisiel z żurawiny to bomba witaminowa. Przepis prosty, jak przysłowiowa „budowa cepa”, a efekt – sami zobaczycie. Mój ulubiony jest właśnie
mojewypiekiinietylkoJakiś czas temu dorobiłam się foremek do smażenia ciastek typu rozetki. Znalazłam wtedy odpowiedni przepis w necie u Bajaderki (który po czasie lekko zmodyfikowałam) i przystąpiłam z moich pamiętam wtedy"zakatarzonym" kosmitą do pracy:) Ciastka wyszły super, bardzo proste w zrobieniu bo właściwie całą prace wykonała mała córa, ja tylko zdejmowałam upieczone z foremek i posypałam cukrem pudrem
Bernika - moj kulinarny pamietnikkakao i przesiewamy do ciasta. Wszystko mieszamy - ja to robię łyżką, ale można to zrobić mikserem na najniższych obrotach.Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z małą końcówką w kształcie rozetki. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 minut. Musicie być pod koniec czujni, aby ciasteczka nie przypiekły się za bardzo, bo wtedy nie będzie efektu. Podczas wyjmowania
Słodkie Przyjemnościtymiankiem i ciasteczkami cytrynowymi z dodatkiem tych ziół. Tak mi zasmakowały, że jeszcze tego samego dnia postanowiłam przygotować coś podobnego - mimo podanego przepisu, postanowiłam zamiast przygotowania kruchych ciastek, zrobić rozetki. Dużo szybszy sposób i do tego, po wykonanej pracy, dużo mniej sprzątania. To co, skusicie się na taką wiosenną propozycję?"Składniki:200 g masła160 g cukru2 jajkaszczypta soli morskiejotarta skórka
Słodkie Przyjemnościlekko go przy tym mieląc i rozdrabniając, następnie dodajemy łyżkę śmietany i lekko łączymy, ponawiając tę czynność do wyczerpania ubitej śmietanki.Krem twarogowy przekładamy do rękawa cukierniczego ze średnią rozetką. Na ostudzone kruche spody wyciskamy różyczkę kremu a następnie wierzch dekorujemy kilkoma świeżymi malinami i listkami mięty. Smacznego
Słodkie Przyjemnościśmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania konsystencji lekkiego kremu i wstawić na chwilę do schłodzenia.Posmarować tort nieco kremem śmietanowym.Resztę kremu odpowiednio zabarwić i wyciskać rozetki szprycą z końcówką w kształcie gwiazdki.Do dekoracji przygotować masę cukrową, przepis TutajZ masy zrobić płatki i motylki. Najlepiej dekoracje przygotować wcześniej.Tort dekorować masą niedługo przed podaniem, gdyż śmietana
Mix smakuwchłonęła w ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego w nim jest „w sam raz”. Smak zadowoli każdego amatora łakoci… i nie tylko. Jest delikatny, puszysty, wilgotny
mojewypiekiinietylko