rozetki - 693 przepisów (strona:42/47)

Deser z mrożoną cytryną 155

malinowy…        Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i sosem malinowym (dodatek sosu niekonieczny). Do kieliszków, czy salaterek nakładamy składniki – amaretti, trochę ubitej śmietanki, pokruszone bezy, ponownie śmietankę, ameretti, rozetkę ze śmietanki. Polewamy sosem malinowym i posypujemy startą na tarce mrożoną cytryną i przybieramy listkiem mięty. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Przygotowanie tego deseru nie zajmuje nawet 10 minut, a ile można sprawić

mojewypiekiinietylko
Dufinki 196

białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy

mojewypiekiinietylko
Wuzetka z kremem serowym 174

rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu.Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschlodzone.Uwagi:jako skladnik ciasta wpisalam mleko.Czy go uzyjemy zalezy od jakosci uzytego kakao .Wysokoprocentowe kakao-75% bardzo zagesci ciasto.Wtedy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort makowy z kremem kawowym i likierem Baileys 307

Ten tort zrobi ogromne wrażenie na Was i waszych gościach nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem... Cudowne, makowe blaty, przełożone kawowym kremem z nutą pysznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Banoffee pie 295

niej serek mascarpone i jeszcze krótko zmiksuj. (Do śmietany nie dodawaj żadnego cukru, deser jest bardzo słodki!). Nałóż ubitą kremówkę do szprycy i udekoruj nią wierzch deseru ozdobnymi rozetkami lub połóż porcję śmietany po prostu łyżką. Deser możesz schłodzić przed podaniem w lodówce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 261

ponownie 1/3 ilości ponczu. Posmaruj drugą połową kremu i drugą porcją frużeliny.Przykryj trzecim blatem. Naponczuj resztą płynu. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem cappuccino ze śmietany kremówki, udekoruj rozetkami wyciśniętymi ze szprycy oraz świeżymi jeżynami. Schłodź w lodówce przez 5-6 h, najlepiej przez całą noc. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Ziemniaczane ciasteczka do obiadu 232

jednolite ciasto ziemniaczane.Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.   Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia ( ok. 15 minut ) i gotowe

Maminek kulinarny
Słodkie maleństwa na jeden kęs 176

boskie! C. jest niekwestionowanym mistrzem w tej dziedzinie), ale jakby go nie ubywało... Co, nie powiem, w gruncie rzeczy jest zaletą. W końcu przed oczami stanęły mi maleńkie, urocze rozetki. Chwilę zajęło mi znalezienie przepisu, ale w końcu się udało: czekał na mnie w Dobrych radach, wydanie specjalne, nr 2/1009. Ciasto przygotowałam jak w przepisie, ale do masy zamiast galaretki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy z bananami 247

parę godzin, aż stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Torcik jogurtowo- czekoladowy 201

boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej . 15.Biszkopty przyciąć do wysokości tortu , leciutko posmarować masą i przyklejać w koło. 16. Tort udekorować według własnego uznania . Ja w koło zrobiłam malutkie rozetki z masy jogurtowej.Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ostre, wytrawne ptysie. 163

zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp 180 stopni przez ok 20 -30 min. Ser łączymy z posiekanym szczypiorkiem,doprawiamy do smaku solą pieprzem , dodajemy pokrojoną ostrą paprykę

Malinowe Pocałunki
Croquembouche z crème pâtissière. 166

zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze "ptysie" w temp180 stopni przez ok 20 min.W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i natychmiast odstawiamy

Malinowe Pocałunki
Różowy truskawkowy tort. 171

Moja córka uwielbia wszystko co różowe.  Więc na pytanie jakie tort mam zrobić od razu krzyczy,  że ma być księżniczkowy.  Syn odrobinę się

Malinowe Pocałunki
Tort czekoladowo-malinowy w wiosennej oprawie 241

moje końcówki nie mają numerków). Boki ozdobiłam, wyciskając krem z dołu do góry tak, by lekko wystawał ponad krawędź tortu, i imitował trawę, a wierzch pokryłam po prostu małymi rozetkami. Całość ozdobiłam przygotowanymi wcześniej z lukru plastycznego biedronkami, listkami i kwiatami (a jako, że tort był na urodziny, to również stosownym napisem), wciskając dekoracje lekko w krem. Trzymały się zaskakująco

Ratunku obiad

Proponowane wyszukiwania