róże - 2021 przepisów (strona:99/135)

Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 139

palnika, dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać. Wylać na mus czekoladowy, odstawić na noc do lodówki. Tort przed podaniem udekorować ziarenkami granatu, kandyzowanymi kumkwatami i pokruszonymi amaretti. Smacznego! Taką piękną różę dostałam od C. Bez okazji; ot, tak sobie .  Bardzo było mi miło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki wiedeńskie z rumem - Spritzkrapfen 301

Lukier nie powinien być zbyt gęsty, łatwiej smaruje się nim pączki. Polukrować pączki przy pomocy pędzelka. Smacznego! :-) Źródło inspiracji: książka Kaffeehaus - Rick Rodgers __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:   Klasyczne pączki z różą  Niezawodne faworki   Pączki liliputki z Advocaatem

maniapieczenia
Wytrawny torcik z wędzonym łososiem 111

ułożyć plastry łososia i awokado (po 2 zostawić do dekoracji), oprószyć kolorowym pieprzem. Rozsmarować resztę serka. Ułożyć kilka liści rukoli i przykryć trójkątami z ciasta francuskiego. Na wierzchu ułożyć różę ze zwiniętych plastrów łososia. Z pozostałych plastrów awokado wyciąć cienkie wstążki, którymi dekorujemy torcik. Całość udekorować liśćmi rukoli, plasterkami cytryny

Smakołyki Asi
Pączki pieczone. Orkiszowe z gorzką czekoladą. Wyśmienite, puchate, lekkie. W wesjii "fit". 206

piekarnika, a nie tradycyjne, smażone w głębokim oleju. Podczas pieczenia w kuchni unosi się piękny zapach drożdżowego słodkiego ciasta. Pączki pieczone można nadziewać dowolnymi powidłami, tradycyjnie marmoladą  z róży, a nadziewamy je przed pieczeniem, podczas formowania. Można oprószyć je sowicie cukrem pudrem, jak lubią moje dzieci lub polać ulubionym lukrem, wtedy będą smakować jak tradycyjne pączki. Do upieczenia pączków

Naturalna Kuchnia
Klasyczne pączki z różą 220

skórka otarta z 1 cytryny (umytej i wyszorowanej szczoteczką) 1 l oleju do smażenia (rzepakowy, kokosowy) Lukier: 200 g cukru pudru 3 - 5 łyżek gorącej wody oraz: konfitura z róży do nadziewania 50 - 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy   Mleko podgrzać by było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Stopniowo wlewać

maniapieczenia
Pączki 152

pączków zjedzonych w ciągu jednego dnia. Nieźle. Początkowo pączki wyrabiano z ciasta chlebowego i okraszano je słoniną i cebulą, popijając wódką. Dla mnie bomba, o niebo to wolę niż różę i lukier! Dopiero XVIII wiek przyniósł pączki w wersji słodkiej oraz faworki. Jeden pączek to prawie 400 kalorii. Wiecie, co trzeba zrobić, żeby to spalić? Nawet nie pytajcie. Przyjmijmy

ladykitchen
Pączki pieczone 390

pączka, to z czystym sumieniem mogę je Wam polecić. Smak pączków w dużej mierze zależy od nadzienia oraz lukru. Ja na nadzienie wybrałam domowy dżem aroniowo-jabłkowy z dodatkiem róży z cukrem. Ponieważ za lukrem za bardzo nikt u nas nie przepada, polukrowałam je bardzo oszczędnie. Fajnym pomysłem jest zastosowanie papilotek muffinkowych. Pałaszując takiego pieczonego pączka, nie pobrudzimy się, łatwo

Mieszam w Garnku
Pączki hiszpańskie 218

soku cytrynowego, wody różanej i wrzątku przygotowujemy lukier ucierając wszystkie składniki. Pączki smarujemy gotowym lukrem. Pączki hiszpańskie, pączki wiedeńskie, gniazdka to jeden i ten sam wypiek. Lekkie, słodkie, pachnące różą – do kawy, herbaty… i nie tylko. Kto ma ochotę może zajrzeć na chrusty na winie , faworki robione mikserem , churros z masą migdałową , czy pączki z budyniem , które już

mojewypiekiinietylko
Kisiel wiśniowy pachnący różą 152

wymaga on bardzo mało czasu a efekt super. Do produkcji użyłam wody różanej własnej produkcji [ klik ] , można aromatyzować wodę zwykłą wodą różaną i też będzie ok. Kisiel wiśniowy pachnący różą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Błyskawiczne pączki serowe 810

Polecam inne moje przepisy na pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. Składniki na kilkanaście sztuk: 150 g serka kanapkowego ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ROGALIKI DROŻDŻOWE (TOPIONE) 146

mąki pszennej 100 g masła 15 g świeżych drożdży 10 g cukru 10 g mleka 70 g jogurtu naturalnego 1 jajko ulubiona marmolada (u mnie z dzikiej róży) jajko do posmarowania rogalików cukier puder A jak to zrobić: Masło roztopić w garnuszku i odstawić. Do miski wlać lekko podgrzane mleko i rozpuścić w nim drożdże, odstawić na 10 minut

Kuchnia w opałach
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 191

Boże Narodzenie w kol orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki

Słodka Strona
Śmietanowy sos do makaronu z wędzonym łososiem i brokułami 204

musi być gęsta i lekko kwaśna 5 łyżek naturalnego serka Philadelphia lub President 1 duża szalotka skórka starta z połowy cytryny 1 mały brokuł (lub pół dużej róży) 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego 1-2 łyżki drobnych kaparów z zalewy 3-4 gałązki kopru gałązka grubego szczypioru dwie porcje makaronu spaghetti, bucatini, bavette lub tagliatelle sól cukier grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 183

najmniejszego kawałka białej masy cukrowej robię różyczki. W tym celu masę rozwałkowuję dość cienko, wycinam koła za pomocą tylki (końcówki do dekorowania). Z mikroskopijnej ilości masy robię środek róży, a dookoła nakładam płatki, tak by zachodziły na siebie i utworzyły kwiat. Lekko zwilżam wodą i przyklejam do sukni. Całość dekoruję koralikami cukrowymi. Mi pozostał jeszcze kawałek różowego lukru plastycznego

Ciasteczkowy Potwór
Ciasteczka bez jajek nadziewane 126

szklanki (u mnie typ 450) - 125g masła - 2 płaskie łyżki cukru pudru - mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki śmietany 12%   dodatki: - cukier puder do posypania - marmolada o smaku dzikiej róży   Forma:   blacha od papiernika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam

Kuchnia co dnia