jagodami i kremem tort kokosowy z herbatą matcha i białą czekoladą tort czekoladowy z rozmarynem tort makowy z kremem karmelowym tort makowy z kremem śliwkowym tort - mak, migdały, róża tort migdałowy z kremem kawowym tort szwarcwaldzki tort bezowo truskawkowy pavlova
królestwo garówAsti czy d’Alba czytelnik musi zdecydować sam. Kolejna ciekawostka degustacji to Piedmontop Tenuta Montemagno Ruche di Castagnole Monferatto DOCG 2013. Szczep Ruche to intrygująco ziołowy aromat, nuty czerwonej róży – stąd określenie przez uczestników: ”czerwony Gewurztraminer”. Jeśli dodamy do tego bladoczerwoną barwę wina, to nawet w połączeniu z sushi będzie dobre. Siódme i ostatnie czerwone wino to wyczekiwane przez wielu
królestwo garówwprowadzała nas Pani Hiroko Nakazawa, Ambasador Kultury Japonii. Po krótkim wykładzie poprowadziła warsztaty, podczas których uczyliśmy się robić ozdobne sushi – kazari zushi. Uczyliśmy się robić sushi z „różą” w środku. Mieliśmy również możliwość spróbowania kilku charakterystycznych dla prefektury Nagano potraw, miso shiru, makaronu gryczanego soba, herbaty, Choya oraz znanej na całym świecie wołowiny wagyu . Było
królestwo garówinny piekarnik i..grubość ciasteczek. Do ciasteczek podałam oczywiście herbatkę CITRUS TEA & GREEN TEA Puszka górna: zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny. Połączenie stanowi intensywny i wyrafinowany aromat. Idealna pozycja dla miłośników herbaty. Puszka dolna: wysokiej jakości zielona herbata cejlońska HYSON o aromatyzowanym wyjątkowym egzotycznym naparze i delikatnym
Z Kuchni Do KuchniWiosna zagościła już u nas na stałe. Kwitną magnolie i ponad stuletni migdałowiec, który z uporem trwa mimo zmian systemu i wariacjom klimatu. Park niemal lśni zielenią, bielą, różem i żółcieniami. Za parę dni, tygodni, kwiaty przekwitną, znikną, ścieląc się wcześniej pod stopami pachnącym dywanem. Lubię taką wiosnę. Może też
Gotuj z Blue RavenWarzywny, kolorowy mix, jarska galaretka, akurat na wiosenny stół! Pamiętajmy! WARZYWA O KAŻDEJ PORZE ROKU I DNIA, a w tej wersji szczególnie wyglądają zachęcająco... Składniki: 1 kalafior 1 róża brokułów 3 marchewki 3 łyżki żelatyny 3/4 l bulionu sól, świeżo zmielony pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Marchewkę myjemy oraz gotujemy. Kalafior i brokuł gotujemy osobno w osolonym wrzątku
kgwjanczewofiliżankę swoimi dłońmi... Ja popijam w tej chwili tę kompozycję z górnej puszki, która zawiera taki skład - zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny. Połączenie stanowi intensywny i wyrafinowany aromat. Idealna pozycja dla miłośników herbaty. Dolna natomiast ma w sobie wysokiej jakości zieloną herbatę cejlońską HYSON o aromatyzowanym wyjątkowym
Z Kuchni Do KuchniPóźniej układałam wszystko warstwami na torcie. Najpierw głowa, później oczy, sukienka itp. Nóżki, rączki buciki ulepiłam jak z plasteliny. Na koniec rozwałkowałam cieniutkie wałeczki w ciemniejszym niż głowa odcieniu różu i ułożyłam je jako obwódkę głowy Peppy. Nabrała dzięki temu wyrazistości. Można dodatkowo ulepić kilka kwiatków, obwiązać wszystko kokardą
Kulinarne Inspiracjeżarówki bez lampy błyskowej tak właśnie wychodzi:( I do tego w pośpiechu robione:( W rzeczywistości tort był oblany polewą czekoladową, obsypany dookoła czarno-złotymi perełkami, a wierzch zdobiła złota róża. Bardzo żałuję, że nie widać rzeczywistego efektu
In my kitchenPtysie... jedno z moich najpyszniejszych ciastek:) Uwielbiam. Ostatnio trochę się bawiłam w kuchni i "cudowałam" i wyszły ptysie z mascarpone o lekkim powiewie róży i pachnące cytrynką. U mnie smakowały:) Składniki na 20 sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli
In my kitchenRomantyczne, różowe, o cudownie lekkim zapachu róży i delikatnym smaku białej czekolady... Pyszne! Składniki: 100 g białej czekolady; 60 g miękkiego masła; 1-2 łyżki wody różanej; 1 żółtko; kilka kropel barwnika różowego (lub czerwonego); Ponadto: 30 g wiórków kokosowych różowych (lub białych); kilka kropel barwnika różowego lub czerwonego (tylko w przypadku użycia wiórków kokosowych białych); Czekoladę
In my kitchenłyżeczka kwiatu muszkatołowca 1 łyżeczka mielonej prażonej cebuli 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki mielonego anyżu Źródło
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczęsto i delikatnie- ta właśnie mnie urzekła. Chwyciłam ją- jako pierwszą! Jej żółty, delikatny kolor i ciekawy smak...faktycznie dał mi energię ,ale jednocześnie przygotował do świątecznych wyzwań! Płatki róży i ananas- wspaniale połączenie dwóch odległych od siebie regionów, zamknięte w aromatycznej kompozycji ... „ Powodzenia” przy wypiekach, przy dopinaniu na ostatni guzik! Genialna sprawa, opakowania zawsze opisane w jakiej temperaturze możemy
Z Kuchni Do Kuchninią kilka lat temu dostałam od Kolegi. Robię ją niemal w hurtowych ilościach - przechowuje się świetnie. A jak smakuje! Zamiast niej można użyć każdej innej twardej marmolady, np. z róży. Składniki: torebka drożdży suszonych (7g) 0,5 kg mąki (często daję połowę zwykłej białej i połowę razowej) ok. 200 ml ciepłego mleka (czasem trzeba więcej) 2 płaskie łyżki cukru szczypta
Weekendy w domu i ogrodzieciasteczka i pozostaw do zastygnięcia polewy. Gdyby lukier był zbyt gęsty możemy dodać trochę więcej alkoholu lub soku z buraczków. Do lukru możemy dodać łyżkę konfitury z płatków róży, będziemy mieć wtedy lukier o smaku różanym. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarne