Piec w 160 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu odwrócić do góry nogami i studzić na kratce. Kiedy ostygnie delikatnie wyjąć z formy. * moja foremka była silikonowa o kształcie róży, jej średnica to 23 cm, w górę mierzy 12 cm i to jest za mało, gdyż ciasto rośnie i moje wyrosło poza foremkę. Autorka przepisu sugeruje foremkę z kominem wyższą
Moja Galeria Smakuzrobieniu muffinkowego bukietu marzyłam od dawna. I wreszcie mama zgodziłą się że go zrobimy. Różyczki wyszły mi tak ładne i tak pięknie pachnące różą, że przyleciały do nas piękne kolorowe motyle ze Słodki Świat i usiadły na nich. Z tej ilości składników wychodzi mi 8 muffinek. Składniki : 140 g mąki pszennej
Lili w kuchnizawsze ma ochotę się na więcej deser jałowcowy jogurt / leśne owoce / musli (Pedro) – świetnie zrównoważone smaki, wyważona słodycz, kwasowość owoców i chrupkość musli kwiaty dzikiego bzu / róża, chili (Martin) – piękny deser, szklana kula z cukru, leżąca na różowym obłoku z waty cukrowej, wewnątrz różane lody, pralinka, kolorowe kwiaty jadalne – wspaniały deser lecz dla mnie, nieco za słodki
królestwo garówMarie Rose (czasami nazywany w Polsce sosem Maria Róża lub sosem koktajlowym) to kolejny sos w naszej kolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy
Milion SmakówSezon na robienie przetworów pomału się kończy. Jesień już na dobre rozgościła się dookoła, rozsiewając w otaczających nas lasach słoneczne odcienie liści, czerwień jarzębiny i dzikiej róży. Korzystając z ciepłych październikowych dni zrywamy ostatnie pozostałe w sadzie śliwki, gruszki i jabłka, by zamknąć je w słojach i przez długie zimowe wieczory rozkoszować się ich słodyczą. Uwielbiam
Rozpustne gotowanieukryty w kruchym cieście idealnie łączy się z intensywnie waniliowym kremem, który sprawia, że ciasto jest wilgotne, kremowe, wręcz rozpływa się w ustach... Rozpusta... Składniki na ciasto Czarna róża CIASTO: 600 g mąki + trochę do podsypywania 300 g cukru 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 1/4 łyżeczki soli 200 ml mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła
Rozpustne gotowanieszklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli 1 żółtko do posmarowania dżem truskawkowy, najlepiej swojski, ja użyłam dżemu z truskawek i płatków róży 12 dużych zamrożonych truskawek KRUSZONKA: 50 g masła 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże
Rozpustne gotowaniekrócej jednak niż 5 minut. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut. NADZIENIE: 150 g lekko podgrzanej konfitury z róży 80 g zmielonych migdałów Konfiturę odsączamy z nadmiaru syropu i mieszamy z migdałami. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy
Rozpustne gotowaniewiśniową dostaliśmy od Ani a w przygotowaniu nalewka miętowa, ale na nią musimy chwilkę poczekać :) W koszyku, który dostanie Karinka mamy nalewki: -agrestową -wiśniową -z pigwy -z dzikiej róży -orzechową -truskawkową -czereśniową z imbirem -śliwowicę -z czarnej porzeczki -malinową ( malinóweczkę ) a miętową dołożymy, bo mięta właśnie jest zbierana. Na zdrowie
Maminek kulinarnyPyszne kruche ciasteczka, bardzo łatwe do wykonania, nadziewane domową konfiturą z róży. Robi się je ekspresowo, a smak mają taki, że trudno poprzestać na jednym :). Składniki: 2 szk mąki pszennej 1 szk gęstego serka naturalnego 25 dag margaryny lub masła cukier waniliowy lub naturalna wanilia z laski słoik konfitury lub twardej marmolady 1. Składniki połączyć ze sobą, zagnieść
Apetyczna babeczkajednakowej wielkości. Podgrzewamy na patelni, osuszamy na papierowym ręczniku. Łososia kroimy na cienkie, długie paski o szerokości ok. 1,5 cm. Każdy pasek rolujemy i wywijamy nadając im kształt róży. Układamy na blinach, ozdabiamy listkami mięty i gałązką koperku. Tym razem to w zasadzie nie jest przepis, ale sposób podania. Bliny ziemniaczane z łososiem są tak samo pyszne
mojewypiekiinietylkomrożony deser idealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Jeśli nie macie akacji możecie ją zastąpić innymi kwiatami jadalnymi, polecam jaśmin i różę o intensywnym zapachu. Można je łączyć w wanilią lub zostać tylko przy esencjach kwiatowych. Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy. Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców
SzczyptaSmaQskoro owoce takie pyszne, słodkie, a przecież chciałoby się tą słodycz czuć cały rok? Dlatego też nie marnuję ani chwili i pakuję truskawki do słoików. Tym razem z płatkami róży - genialne, aromatyczne konfitury! Sprawdźcie nasze inne przepisy na przetwory . Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćprosty deser, ciekawe smaki. Ilość porcji: 6 Składniki: 300 ml śmietany 30%, 300 ml gęstego jogurtu greckiego, 4 płatki żelatyny, laska wanilii, 3 łyżki cukru. Czereśnie z różą 600 ml wydrylowanych czereśni, 200 ml syropu z kwiatów czarnego bzu (przepis) , 3 płatki żelatyny, 3 łyżki cukru. Do przybrania: kilka całych czereśni z ogonkami, kwiaty jadalne np. bratki. Przygotowanie: Laskę
SzczyptaSmaQwięcej. Chyba trzeba będzie pomyśleć o posadzeniu nowego drzewka. Można by wtedy trochę pokombinować z różnymi smakami. Ja zazwyczaj robię ze skórką cytrynową, ale można by spróbować z płatkami róży cukrowej bądź skórką pomarańczową. Czytaj więcej
Wiem co jem