róże - 2021 przepisów (strona:100/135)

Tort z białą czekoladą i truskawkami 171

bitej śmietany i serka. Następnie krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylko 1 M (Wiltona). Trzymając rękaw pionowo do powierzchni tortu wyciskać spiralki. Zaczynać od dolnej krawędzi. Wyciskać jedną różę obok drugiej. Tort wstawić do lodówki na parę godzin. Smacznego ! Tort z biala czekolada i truskawkami Tort z biala czekolada i truskawkami

moj przepis na
Herbata Tuaregów 231

wysoka, by stworzyć na wierzchu piankę. Bardzo słodka, ale też orzeźwiająca i energetyzująca. W Tunezji podawana z orzeszkami pinii w szklance, czasem dodaje się do niej mleka, liści róży damasceńskiej, czy trawy cytrynowej. Początkowo bałem się tej ilości cukru, tak jak moja połowica, ale ostatecznie słodycz nie okazała się mdląca. Wszystko czego potrzebujemy to chwila czasu, woda, cukier, herbata zielona

Gotuj z Rumcajsem
Stek (befsztyk) 218

dość twardy kawałek mięsa, przeważająco brązowo-brunatny, różowawy tylko w niewielkiej części w środku, sok jasnoróżowy dobrze wysmażony (well done) – najdłużej smażone, twarde (jak na stek) mięso, brak różu w przekroju, wypływa bezbarwny sok Przyrządzenie dobrego steku wołowego (albo befsztyku, jak kto woli) jest stosunkowo proste, jednak wymaga nieco praktyki. Potrzebujemy mięso wołowe – tradycyjnie jest to polędwica

PaleoSMAK
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 203

będące mutacją kapusty i brokułu. Jest tylko i wyłącznie gatunkiem uprawnym – sam w przyrodzie nie występuje. Mark Twain nazwał go „kapustą z wyższym wykształceniem” – to co jemy, to tzw. róża. Kupujemy ładnego kalafiora – ładnego to znaczy białego/ecru (chociaż występują i kalafiory różowe, fioletowe, żółte i pomarańczowe, zielone stożkowate Romanesco), z jasnymi zielonymi liśćmi, zwartego, twardego – jednolitego w kolorze

Karo in the Kitchen
Zupa kalafiorowa 120

świeżego kalafiora, gdyż mrożony zazwyczaj śmierdzi jak skunks, z resztą mrożony kalafior jest bardzo ubogi w witaminy. Dlatego też warto najeść się na zapas w sezonie. Składniki: 1 róża kalafiora ok 0,5 ok ziemniaków pokrojonych w kostkę liść laurowy  pieprz  sól śmietana lub mleko Wykonanie: Pokrojone ziemniaki w kostkę gotować w osolonej wodzie wraz z kalafiorem

Pychotkaaa
Yerba mate - próbowaliście? 157

razy wodą. To jest dopiero ekonomiczna "herbatka" Jeżeli chodzi o smak Yerba mate, w smaku przypomina zielona herbatę...  Często można spotkać herbatki aromatyzowane np. pomarańczą, dziką różą, brzoskwinią, itp. Na pewno próbując różnych kompozycji smakowych, znajdziecie coś dla siebie... Zdjęcia pochodzą ze strony www.herbatkowo.com *wpis sponsorowany

IMPRESJA SMAKU
Placek owsiano - jabłkowy 'Róża' (bez glutenu) 189

bezglutenowych ciast znajdziecie tutaj ), gdyż przygotowany jest z samych płatków owsianych wymieszanych z jogurtem, aromatyzowany cynamonem oraz cukrem waniliowym i ozdobiony plasterkami jabłka, które do złudzenia przypominają kwiat róży :) Placek nie należy do lekkich i puszystych wypieków, ma miękką strukturę, jednak jest zwarty i lekko gliniasty, dzięki czemu bardzo dobrze się kroi i się nie kruszy. Placek nadaje się

Kraina Miodem Płynąca
test herbatek TEEKANNE 122

moja córeczka jest zapakowana w ozdobiony dziecięcymi motywami kartonik Cherry Berry. Aromatyzowana mieszanka herbatek o smaku wiśni i czarnej porzeczki, w stu procentach naturalna, zawierająca również hibiskus, jabłko, dziką różę. Pachnie zabójczo.  Najbardziej smakiem zaskoczyła mnie zielona herbata z jaśminem. Spróbowałam jej jako ostatniej, bo byłam przekonana, że nie będzie mi smakować. Jakoś tak ten aromat jaśminu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Krupnik litewski 178

Krupnik Litewski Składniki na 0,8 l: 300 g miodu 100 g cukru 500 ml spirytusu kawałek kory cynamonu kawałek świeżego obranego imbiru (ok 3cm) 2 łyżki suszonych płatków róży 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 goździków 8 suszonych owoców jałowca szklanka wody Miód, cukier i przyprawy (imbir starłam na tarce) zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 10 minut

sierotka maRysia w kuchni
Hummus, za’atar i granaty 152

zupę krem z czonsku, migdałów i granatów, tuńczyka w sumaku z arbuzem, liście winorośli z mięsem, marchewki pieczone w kuminie i muhallabeieh, czyli mleczny pudding z kwiatami pomarańczy i różą. Będziecie jeść! A tymczasem czytajcie

GRUBY WAŁEK
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 142

p.Iwony 2,5 szklanki ryżu ugotowanego 6-7 łyżek mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka wiórki kokosowe do smażenia olej cukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku

Moje domowe kucharzenie
Walentynkowy mus czekoladowy... 95

przyjaciel  Być może rozwija się w pozornej monotonii, by nagły błysk olśnienia ujawnił rytm i ukrytą muzykę. Być może miłość rozwija się naturalnie z pięknej przyjaźni, jak herbaciana róża z zielonego pąka." "Wszystko już było, oprócz nas..."   "Życie przyprawione szczyptą miłości lepiej smakuje." "Spraw, żeby twoje wybory miały znaczenia. Rób to, co daje ci szczęście. Powiedz ludziom, których

Kuchnia Pani Wiosny
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 174

ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić

Right Behind The Kitchen
Domowe rogaliki z przepisu babci Wandy. 153

piecu kaflowym. Uśmiech i wyciągniętą dłoń do przywitania gości. Nie było opcji, aby nie było poczęstunku. Dziś zdradzę wam przepis na rogaliki, ja je zrobiłam z marmoladą z dzikiej róży. Ciasto to, będzie dojrzewało w lodowatej wodzie, a nie w cieplutkiej miseczce jak na ogół się to robi. SKŁADNIKI : 1 kg mąki pszennej  2 kostki margaryny

Basia w kuchni