może być też kryształ) 2 jajka 5 czubatych łyżek kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki konfitury z pigwy (sprawdzą się też powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy, z róży...) Masa serowa: 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru (tu najlepiej biały, brązowy zmieni kolor masy) 1 jajko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: owoce (u mnie jeżyny) Sposób przygotowania: Masło
Kolorowy Przepisownikświeżych drożdży 0,5 l mleka 200 g cukru pudru 150 g masła 5 żółtek 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego ¼ łyżeczki soli konfitura z róży 1 l oleju do smażenia cukier puder do posypania pączków Wykonanie: Zrobiłam rozczyn z drożdży i mąki zaparzanej wrzącym mlekiem : Do miski wsypałam 100 g mąki, wlałam wrzące mleko. Roztarłam za pomocą
Kuchnia u Krysijednak do tych podeszłam z zaciekawieniem. Podstawowymi składnikami są woda, koncentrat jabłkowy, wyciąg z konopi i sok z cytryny. Taki skład prezentuje się w zielonej butelce, kolejne mają dodatek róży i rokitnika. Dodatki są słabo wyczuwalne, bardziej jabłko gra główną rolę. Jakbym miała porównać smak tych napojów do powszechnie dostępnego produktu, to byłoby to piwo "Karmi" :D I choć
Zdrowie na języku :Pwszyscy zamykamy coś w słoikach, prawda? W tym roku nieco przystopowałam ze słodkimi przetworami, ponieważ miałam ich spory zapas z poprzedniego (oczywiście konfiturę truskawkową musiałam zrobić i z płatków róży, bo wcześniejszy zapas już wykorzystałam i mam w planach powidła śliwkowe), ale za to zajęłam się wytrawnymi... I tak oto przetworzyłam już 20 kg ogórków (wkrótce przepisy!), a także odrobinę
Pora coś zjeśćmarzyłam od dawna, komplet świec w idealnie świątecznej czerwieni i zawadiacka figurka Mikołaja (zaskakująco dużo ozdób świątecznych można było nabyć). Do tego herbata i olejek z owoców dzikiej róży oraz krzaczek bardzo ostrego chilli. Generalnie pan sprzedawał aromatyzowane oleje, ale C. aż się oczka zaświeciły na widok krzaczka. Zapytał więc o cenę, a pan z kolei swoje oczęta
Pożeraczka, czyli raz adobrzedaty produkcji. Serum należy przechowuwać w lodówce. OPIS DZIAŁANIA: Esencjonalne serum przeciwzmarszczkowe o unikalnej kompozycji olejów roślinnych: arganowego, truskawkowego oraz dwóch niezwykle cennych, różanych (pozyskanych z owoców dwóch gatunków róży). Ekstrakty z miłorzębu, melisy oraz lnu znakomicie odżywią i wygładzą nawet najbardziej wymagającą skórę. Silnie nawilżające właściwości zapewnia mocznik, który zatrzymuje wodę naskórku przez długi czas po aplikacji serum. Wspaniale
Tetiisheridzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym, a najmniejszą pozostawiłam białą. Zimny tort obłożyłam czekoladową masą plastyczną z czerwonej zrobiłam kokardę, a z białej różę, która ułożyłam na środku tortu. Dodatkowo z białej polewy zrobiłam ozdobny wzorek na torcie :) Tak przygotowany tort wstawiam na całą noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórułóż pokrojone w plastry morele i rabarbar. Obsyp cukrem smakowym - ja użyłam o smaku pomarańczy, wanilii i imbiru, możesz też użyć np. z prawdziwą wanilią, brązowego, lub o zapachu róży np. do nadzienia z malinami. Zaginamy boki ciasta i pieczemy w piecu przez 45 do 55 minut na złoty kolor. U mnie temp. 160 stopni C z termoobiegiem. Ciasto
SMYKWKUCHNItrzy blaty, nasączyłam ponczem z herbaty i likieru, a na koniec przełożyłam delikatnym kremem śmietankowym z ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii. Wierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym. Jego
cool and mintypłatków dzikiej róży 40 g cukru sok z 1/3 cytryny szczypta kwasku cytrynowego 1/2 kieliszka wódki 1/2 szklanki wody słoik na przetwory Z płatków usuwamy białe, stwardniałe końce aby nie nadały goryczy naszej konfiturze. Purpurowe części płatków przelewamy na sitku wrzątkiem, aby je zmiękczyć i pozbyć się zanieczyszczeń. Gdy przestygną, odciskamy z nich wodę. Płatki przekładamy do salaterki
KuchcikoweLovepuszkę, wpada w oko . Widać zdecydowanie, że w Puszce górnej mamy zieloną herbatę cejlońską, wysokogórską, liściastą z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny. W puszce dolnej mamy zieloną herbatę cejlońską, wysokogórską, liściastą bez dodatków. Pobudzającą i intensywną w smaku. Jeśli lubicie herbaciane kompozycje
Różowa kuchniaoleju, ja używam kokosowego, gdyż jest bardzo zdrowy. Podsmażamy je ok. 2 minuty z każdej strony, by nabrały złoto-brązowego koloru. Ja podałam je z marmoladą z dzikiej róży, ale same także smakują dobrze. Możecie oprószyć je także cukrem pudrem. Smacznego
Cooking Monstermalinowego 50g kwaśnej śmietany 12% (ja użyłam jogurtu naturalnego) 400g owoców - malin, truskawek, borówek amerykańskich, jeżyn etc. Do miski wlewamy śmietankę i dodajemy dżem, ja użyłam marmolady z dzikiej róży, masę ubijamy do momentu, gdy będzie tworzyć miękkie "górki". Nie ubijajcie jej zbyt długo, gdyż może się rozwarstwić. Dodajemy śmietanę lub jogurt, tak jak zrobiliśmy to my. :) Na talerzu układamy
Cooking Monsterbatoników muesli. Batony przygotowałam w formie o wymiarach 25 x 35 cm. Batony muesli: 165 g masła 50 g brązowego cukru 4 łyżki marmolady z dzikiej róży (można użyć innej lub dżemu) ok. 2 łyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu
Cooking Monsterklik<< , jedyna zmiana to dodanie łyżki karobu do masy i oczywiście usmażenie kilku małych placuszków zamiast jednego dużego omleta :) Po raz pierwszy spróbowałam dzisiaj równiez zrobić "owocową różę", która jest ostatnio całkiem popularna i...wyszlo mi tak średnio, haha, ale się starałam... :P Nie poddam się i będę trenować! :) Ten tydzień jest dla mnie bardzo intensywny...Najpierw
breakfast of dreams