Polecam przygotowanie prostej, szybkiej i bardzo szybkiej sałatki z mnóstwem witamin. Składniki: 1 (ok. 300g) filetu wędzonego z kurczaka 50g suchej kaszy bulgur + woda 1 papryka czerowna duża garść roszponki 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, papryka słodka, zioła prowansalskie, koperek suszony Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucamy kaszę. Gotujemy do wchłonięcia wody. Między
Truskawkowa FiestaJeśli chodzi o przepis to dziś pyszny łosoś, którego zapiekłam z koperkiem, płatkami migdałów, czosnkiem i mozzarellą. Wyszedł naprawdę pyszny, u nas podany z ryżem brązowym i sałatką z roszponki, pomidorków i czerwonej cebulki, którą skropiłam tylko oliwą :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: około 350 g filetu z łososia pęczek koperku 1 większy ząbek czosnku płatki migdałów
kruche babeczkiSkładniki: • 2 buraki czerwone • 1 opakowanie roszponki • kilka łyżek ziaren słonecznika • kilka plastrów sera koziego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1/2 łyżeczki miodu płynnego • szczypta soli • kilka kropli octu balsamicznego • sos balsamico (gęsty) Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 60 minut w temp. 200 stopni (do miękkości). Wystudzić a następnie
KUCHNIA POLSKADzisiaj przyszedł czas na kolejną szybką, pyszną i zdrową sałatkę z wędzoną makrelą oraz pestkami granatu. Jest to doskonała propozycja na kolację czy lunch do pracy. Składniki: opakowanie sałaty roszponki – umytej i dokładnie osuszonej 200g fileta z wędzonej makreli 1 podłużna czerwona papryka pestki z połowy owocu granatu 1 średnia czerwona cebulka, drobno posiekana łyżka posiekanego szczypiorku dressing
Życie ze smakiempamiętaj, by sos do niej wziąć oddzielnie, wtedy sałata zachowa świeżość. Składniki na 1 porcję: 100g piersi z kurczaka lub 70g pieczonego kurczaka z obiadu 2 garści roszponki 1/2 pomarańczy Kilka pomidorków koktajlowych Ok. 8 orzechów pekan Sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy Przygotowanie: Pierś
Fabryka pomysłówElegancka przekąska, finger food na imprezę albo przystawka przed większym obiadem. Sprawdzą się też na śniadanie albo lekką kolację, najlepiej w towarzystwie lekkiej sałatki z rukolą albo roszponką. Możecie je zrobić z każdego spodu na tartę, więc można zrobić zawsze więcej spodu i wykorzystać go Read More Artykuł Tartaletki włoskie z mozzarellą i pomidorami – low FODMAP pochodzi z serwisu
Flymetothespoonminut + czas pieczenie buraków Składniki na sałatkę z pieczonym burakiem, awokado i serem: 4 buraki czerwone 2 dojrzałe awokado 150 g mix sałat albo sama rukola czy też roszponka 2 cytryny albo limonki 250 g sera pleśniowego lub sera feta świeżo mielony pieprz i sól do smaku pestki dyni (opcjonalnie) Dressing: łyżeczka miodu naturalnego łyżka musztardy
Kuchcik gotujeSałatka dla tych co lubią dobrze i prawie zdrowo sobie zjeść. Ale przede wszystkim smacznie., Na drugim miejscu dopiero zdrowo. Amen. Składniki (na jedną porcję): garść roszponki garść winogron garść pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów 3 plastry boczku dressing miodowo- musztardowy: łyżka musztardy fancuskiej, łyżka miodu, odrobina soku z cytrny, soli i pieprzu
Mango PapajaUlubione kiełki Krewetki marynowane w oleju z czosnkiem Podane wyżej składniki są wystarczające na dwa solidne talerze sałatki. Ja do przygotowania mojej sałaty urzynają mieszanki z czerwona sałata i roszponką lub z rukolą, te dwie lubię najbardziej! Sałatę wsypujemy do miski, następnie kroimy na połówki pomidorki koktajlowe, ogórka w połówki plasterków (dokładnie myje wcześniej warzywa wiec pozostawiam skórkę na ogórku
Cookery.plkoniecznie kupcie ten mocnooo pikantny, bo sprawdza się genialnie). Sałatka z polędwicą w pieprzu i popcornem Składniki: około 100 g mixu sałat (u mnie szpinak, rukola, dwa kolory botwinki, roszponka) około 250 g polędwicy wieprzowej 15 g pieprzu kolorowego garść pomidorków koktajlowych 100 g sera cheddar duża garść popcornu pikantnego Helio łyżka masła klarowanego/oleju sól Dressing: 5 łyżek oliwy oleju
PatiGotujeWiosenne wydanie tostów i garść witamin :) Składniki: * bagietka * 2-3 ząbki czosnku * oliwa z oliwek * pomidorki koktajlowe * kiełki * szynka np. parmeńska, szwarcwaldzka, bądź inna dowolna * dowolna sałata np. rukola, roszponka czy masłowa Bagietkę pokroiłam w plastry ok. 2 cm grubości. Skropiłam oliwą z oliwek i podsmażyłam na suchej patelni. Czosnek przecisnęłam przez praskę i natarłam nim ciepłe jeszcze bagietki
Pieprzyć z Fantazjąnastępnie dodać pozostałe składniki) nadadzą nie tylko kolor, ale także świeży smak; rukola lekko ostry, orzechowy. Chlorella – smak alg i znacznie głębsza zieleń, niż w przypadku szpinaku i roszponki. Matcha – intensywny smak i zapach zielonej herbaty, niestety kolor po usmażeniu jest mało wyrazisty. Sok z jagód lub same jagody – to nie tylko fioletowy kolor (trzeba uważać, ponieważ
Kucharzycasmakiem! No i dzień będzie zdecydowanie bardziej udany! Polecam! ŚNIADANIE 1 – TOSTY Z JAJECZNICĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, biała cebula, sól, pieprz + masło do smażenia Do tego świeża roszponka, rzodkiewka, szczypiorek. No i pieczywo! ŚNIADANIE 2 – BANANOWY OMLET Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, 1 duży banan, 2 czubate łyżki mąki pszennej, cukier + czekolada mleczna ŚNIADANIE 3 – TOSTY FRANCUSKIE
Ostra na SłodkoKrakersy serowe z rozmarynem Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami Empanadas z meksykańskim farszem Quiche na cieście francuskim z kurczakiem, szpinakiem i roszponką Tartaletki z krewetkami i pastą z awokado Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą Gofry orkiszowe z pieczonymi burakami, fetą i dipem jogurtowym
Passions hobbies life