miękkości mięsa). W międzyczasie pokrojoną w kostkę cielęcinę podsmażamy na rumiano, na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy jeszcze chwilę, aż do zeszklenia się cebuli. Gdy to nastąpi dodajemy oczyszczone wątróbki, wlewamy chochlę/dwie rosołu i dusimy wszystko przez około 5 minut. Odkładamy do przestudzenia. Kurczaka wyjmujemy z rosołu, studzimy. Oddzielamy mięso od kości. Kajzerkę(...)namaczamy w niewielkiej ilości rosołu. Zimne mięso (kurczaka oraz cielęcinę wraz z cebulą i wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz roztartym w moździerzu tymiankiem z kolendrą. Dodajemy odciśniętą kajzerkę oraz jajka, mieszamy. Jeśli na patelni po smażeniu cielęciny z wątróbką zostało nam trochę sosu, dodajmy
Smaki Na TalerzuDzisiaj chciaam wam pokazać schab, który nie tylko jest pyszny, ale i ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, dużej imprezie, a jeśli coś
Polska Zupazależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie: Szparagi myjemy, suszymy i przez wygięcie w łuk odrywamy stwardniałą końcówkę. Schab rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej, posypujemy przyprawą chili, doprawiamy(...)łatwa do rozsmarowania. W jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej. Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy w folię aluminiową wysmarowaną olejem rzepakowym. Końcówki skręcamy jak cukierki. Seler
Moniki Smakołykimięs, ustawicie je na 72-73⁰C – taką temperaturę powinna osiągnąć rolada w środku. Pozostawiamy roladę do całkowitego ostudzenia w piekarniku. Wyjętą z pieca zawijamy w papier pergaminowy i folię aluminiową, wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę przed krojeniem. MIĘSO I ZALEWA PEKLUJĄCA 1,100- 1,250g boczku wieprzowego surowego, bez skóry 45g soli peklującej /UWAGA- doczytaj(...)stołowa) 6-7 kulek ziela angielskiego 3-4 liście laurowe DO PIECZENIA i WYKOŃCZENIA 2 łyżki papryki wędzonej – 1 słodkiej, 1 ostrej 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka żelatyny siatka wędliniarska albo sznurek opcjonalnie: 1 łyżka aromatu dymu wędzarniczego w płynie
Karo in the Kitchengotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem). Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach suchego maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody(...)Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem
Proste Potrawywodą (do pokrycia), odstawiay do wystygnięcia, odsączamy z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego. Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody(...)ciasta. Ciasto drożdżowe dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nakładamy masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwijamy (jak roladę), a końce makowców podkładamy pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej
Pudełko rozmaitościZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miski do ostygnięcia, następnie po godzinie gotowania dodajemy warzywa. Ugotowane mięso oraz warzywa wyciągam z wywaru, mięso oddzielamy od kości po czym pozostawiamy do ostygnięcia, do miseczki odlewamy ½ szklanki wywaru w którym namaczamy kajzerkę. Ugotowane mięso wraz z wątróbkami i warzywami oraz namoczoną kajzerkę, mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodajemy jajka po czym wszystkie składniki dokładnie mieszamy doprawiając(...)ustawiony na grzanie góra – dół bez termo – obiegu) Upieczony pasztet wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Pasztet z królika – przepis Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Kulebiak z kapustą i grzybami Pieczeń rzymska – przepis Strucla makowa – przepis Artykuł Pasztet z królika pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuszklanka mleka opcjonalnie suszone oregano, bazylia FARSZ: ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką łyżka prażonej cebuli jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz WYKONANIE: FARSZ: Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. CIASTO: Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy(...)podrośnięcia. Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Wałkujemy na prostokąt o wym. ok. 40/15 cm. Smarujemy połową farszu mięsnego i zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki o wielkości ok. 3-4 cm i wykładamy na blachę z wyposażenia piekarnika. Z drugą połową ciasta i farszu robimy to samo. Paszteciki smarujemy mlekiem i pieczemy
Pani na deserwieprzowe. Składniki: • 50 dkg mielonego mięsa z dzika • 2 jajka • 1 plaster słoniny ok 5 dkg • 10-15 śliwek suszonych • 30 dkg boczku wędzonego w plastrach • sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: • 3 plastry boczku przeciąć na pół, na każdym położyć połówkę śliwki i zwinąć 6 ruloników. • Mięso wymieszać z jajkiem(...)boczku i na niego masę mięsną w kształcie kwadratu. • Na dłuższym brzegu ułożyć roladki z boczku i śliwki tak, aby powstał długi rulonik. • Zwijać roladę mięsną za pomocą folii, skręcić dość mocno i zawinąć jeszcze w folię aluminiową. • Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 30 minut
To co kochamLubię dania, które robią się szybko, ciekawie smakują i ładnie wyglądają. Dlatego na obiad niedzielny lub przy specjalnej okazji robię rolady z różnymi farszami. Jeszcze szybciej robi się faszerowane polędwiczki. Sposób ich wykonania podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Wykorzystałam jednak inne składniki do nafaszerowania. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa 15 oliwek pół papryki (u mnie pomarańczowa) kawałek chorizo pół(...)trzonkiem noża. Do każdego otworu włożyć po 5 oliwek, kawałek papryki i chorizo. Kolendrę i pietruszkę pokroić drobno. Polędwiczki posypać solą i świeżo mielonym pieprzem, a potem obtoczyć w mieszaninie ziół. Każdy kawałek mięsa zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Zwinąć końcówki, by otrzymać coś na kształt cukierka. "Cukierki" ułożyć na blasze i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
Weekendy w domu i ogrodziemięsa, wyrabiamy. Do mięsa wbijamy również jajko i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Folię aluminiową smarujemy olejem. Rozkładamy na niej wyrobione mięso (na szerokości 22 cm i długości 26 cm). Na wierzchu rozkładamy pieczarki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem i lubczykiem. Używając foli mięso zawijamy(...)środka. Boki szczelnie zamykamy. Roladę przekładamy do małej foremki i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec rozcinamy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło
VioletoweKucharzeniemaśle. Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy
Swojskie jedzonkoduże kapary, świeża bazylia. Przygotowanie: Rolada: Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą i pieprzem. Na środku układamy prostokątny plaster żółtego sera, na zew. krótszym boku nakładamy łyżkę fasolki. Dłuższe boki mięsa składamy do środka i zwijamy
Moniki SmakołykiRolada ze schabu nadziewana kiełbasą podwawelską. -- Skład: schab 1-1,2 kg, kiełbasa ~250 g, płaska łyżka soli kamiennej, łyżka czubata majeranku, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżka pieprzu ziarnistego, dwie łyżeczki papryki, łyżka musztardy sarepskiej, czosnek 3-5 ząbków wg uznania i swojego smaku, około 5-6 łyżek oleju roślinnego. -- Umyty w zimnej wodzie(...)rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, wyciśniętym lub posiekanym czosnkiem, pieprzem i papryką. Na koniec przyprawiania dodajemy musztardę i zawijamy schab razem z kiełbasą. *** opcjonalnie możemy użyć do nadziania przyprawionego mięsa mielonego zamiast kiełbasy lub też podsmażonych z cebulą pieczarek czy z leśnych grzybów kurek albo borowików. -- -- -- -- Tak przygotowany schab przewiązujemy i doprawiamy z zewnątrz przyprawami z olejem, następnie
chleba naszego