rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:29/180)

Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami 171

wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami   - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie(...)śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek ok. 6 średnich bez ok. 2 łyżki cukru pudru Biszkoptowa Rolada z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami - Sposób przygotowania:        Ciasto na serduszkowy wzorek (oczywiście ten krok można pominąć): Białko spieniamy, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając stopniowo dodajemy roztopione (i ostudzone masło

Słodka Strona
Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym 145

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Bardzo prosta   biszkoptowa rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym. Puszysta a zarazem wilgotna i znika szybciej niż jej samo przygotowanie. Składniki: 5 jaj 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej + 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie   :) Dowolnie udekorować

W garach u Gosi
Rolada z truskawkami, bitą śmietaną i mascarpone 164

Połączenie biszkoptu, bitej śmietany i owoców sprawdza się zawsze. :-) W formie rolady wygląda zdecydowanie bardziej efektownie. Jest banalne w wykonaniu i zaznaczam nie ma co bać się pieczenia biszkoptu - mi udaje się zawsze. ;-)  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300ml śmietanki(...)blaszkę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika na blaszkę z ciastem kładziemy kuchenną ściereczkę i zwijamy ciasto w roladę jednocześnie odrywając papier. Ściereczka powinna zostać w środku rolady. Zostawiamy do ostygnięcia.  2.  Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone, delikatnie mieszamy uważając

Szefowa kuchni
Rolada orzechowa 162

4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa pół szkl mielonych orzechów laskowych 100 ml mleka pół

Gotowanie jest łatwe
Rolada z dżemem jagodowym 180

minut i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zimny dżem wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej masy i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietankę równomiernie nałożyć na dżem. Zwinąć ciasto w roladę i odstawić do lodówki, bezpośrednio przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Rolada najlepiej smakuje jak wszystko się przegryzie ;) czyli na następny dzień

Anielskie wypieki
Rolada z brzoskwiniami 188

Rolada z brzoskwiniami Roladę robiłam drugi raz w życiu, pierwsza nie udała się, drugą robiłam godzinę później i wyszła rewelacyjnie. Człowiek uczy się na błędach. To nic trudnego. Rolada ta jest uniwersalna, można dodać różne owoce: jagody, truskawki, maliny, co tylko chcecie. Wyszło lekko, śmietanowo, owocowo, smacznie i szybko. Składniki: biszkopt: 4 jajka opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku(...)maksymalnie 15 minut w 180 stopniach.  W czasie gdy biszkopt się piecze należy przygotować czystą ściereczkę, wielkości naszej formy i oprószyć ją cukrem pudrem. Ciasto nie może się spiec, zwłaszcza na brzegach, wówczas rolada na pewno Wam się nie zwinie a popęka. Biszkopt ma się tylko lekko zarumienić (nic nie szkodzi jeśli będzie blade). Od razu wyciągnąć ciasto

na moim stole...
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 127

opakowanie ciasta francuskiego 450 g - polecam z Frosty bo jest w płatach i mi wystarczyło na wyłożenie blaszki oraz na zakrycie mięsa 4-5 jajek blaszka do ciast typu rolada, keks pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Gdy będą gotowe zalewamy je zimną wodą i obieramy. Mięsa mielone umieszczamy w głębokiej misce.  Boczek, kiełbaski(...)mieszamy. Ja dodałam do tego jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiłam solą i pieprzem. Blaszkę wysmarowałam tłuszczem (masło, margaryna) i obsypałam mąką. Blaszkę wyłożyłam ciastem francuskim. Przełożyłam do niej połowę farszu i umieściłam ugotowane na twardo jajka. Następnie zakryłam je pozostałym farszem. Całość zakryłam ciastem francuskim. Górę ciasta wysmarowałam rozbełtanym jajkiem. Ciasto również ponacinałam

ClauditteMissCooking
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 123

oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich(...)zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min. Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek, a następnie wykładamy krem cappuccino. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia, a następnie zawijamy w ten papier i wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Przechowujemy

Kuchnia MagdaLeny
ROLADA BEZOWA Z KREMEM CAPPUCCINO I PORZECZKAMI 148

oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich(...)zagęszczonym i dodajemy cappuccino. Miksujemy na jednolity krem i schładzamy w lodówce przez około 15-20 min. Na bezie rozsmarowujemy konfiturę z czarnych porzeczek, a następnie wykładamy krem cappuccino. Roladę zwijamy zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia, a następnie zawijamy w ten papier i wkładamy do lodówki na min. 2 godz., a najlepiej na całą noc. Przechowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 402

wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy od niego papier. Następnie na ciasto serowe wykładamy filety – dość ciasno na około 3/4 długości ciasta *** *** Na filety wykładamy równomiernie farsz pieczarkowy *** *** Następnie delikatnie zwijamy całość w roladę *** *** Roladę zawijamy w papier do pieczenia (użyłam ten sam papier na którym piekłam ciasto serowe) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Makowiec krucho-drożdżowy 639

robiłam, oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta drożdżowego do tej pory mnie męczy, dlatego częściej na stole pojawiał się sklepowy wypiek. Jednak ostatnim razem postanowiłam przygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie

Słodkie Przyjemności
Ślimaczki z cheddarem i sezamem 132

mielona papryka 1 małe jajko sezam jasny lub czarny do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozkładam na blacie, równomiernie smaruję kilkoma łyżkami koncentratu, posypuję tartym cheddarem i ostrą papryką. Zwijam ciasto w roladę wzdłuż dłuższej części. Kroję na plastry. Układam je na papierze do pieczenia. Smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję czarnym i jasnym sezamem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe 229

czasie wyrabiamy ponownie ciasto, by je odgazować. Na posypanej mące stolnicy rozwałkowujemy ciasto w kształcie prostokąta. Smarujemy ciasto roztopioną margaryną. Posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy ją na około 2-centymetrowe plastry. Kładziemy je na blasze do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Ślimaczki cynamonowe pieczemy w piekarniku nagrzanym

Dieta bez mleka
Rolada czekoladowa z malinami 154

Dość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem  smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru(...)Krem: Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Strucla serowa z rumem i malinami 131

obficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości 29 cm. Na rozwałkowany placek rozłóż ser a na nim maliny (pozostaw garść malin na wierzch ciasta). Zwiń ciasto jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przełóż ostrożnie struclę do formy wysmarowanej margaryną. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i powciskaj pozostałą garść malin. Wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz przez

Delicious Place
Roladki francuskie z masą tuńczykowo serową na ostro 159

tuńczykiem przekładamy na ciasto, pozostawiając wolne miejsce po długości, ok. 1 cm. Doprawiamy na ostro pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz pieprzem kolorowym. Zaczynając od dłuższego boku, zwijamy ciasto w roladę. Ma być luźno zwinięte, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 30 krążków (jedna rolada, to ok. 15 krążków), które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy. Rada: krążki można

Moniki Smakołyki
Pierogi ruskie - rolowane 144

minut stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną roladę ułożyć w szerokim garnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki z serem 110

mleka. Wyrośnięte ciasto wykładam na posypany mąką blat i rozwałkowuje na prostokąt, smaruję masą serową i posypuję żurawiną. Sposób przygotowania drożdżówek z serem. Zwijam ciastoroladę i kroję w około 1cm do 1,5cm kawałki i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Sposób przygotowania drożdżówek

Gotuj Się Kto Może
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 235

odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść - odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm. Na cieście rónowiernie rozłożyć przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ 174

oczkach, marchewkę również. Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem. Piekę w 180 stopniach

JejKuchnia
Drożdżówki z żurawiną 149

nakryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm  posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm. Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły

O kuchni z uczuciem
BUŁECZKI Z PASTĄ WARZYWNĄ 121

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką, rozwałkowujemy owalny placek na który rozsmarowujemy pasę warzywną i zwijamy ciasto jak roladę. Tniemy na kawałki 2 centymetrowe i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około

Kulinarne Fantazje Marioli
Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami 163

Wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego

Moja Delicja
Pizzerinki wg Aleex 171

farszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać. 6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi. 7. Na cieście rozłożyć farsz, oprószyć go obficie startymi serami. 8. Zwinąć ciasto w roladę. 9. Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 3 cm. 10. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut

W mojej kuchni
Chleb szpinak z awokado 176

odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm  na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam

wesoła kuchnia
Zakręcona Chałka z nadzieniem cynamonowym czyli Niedzielne Śniadanie odc.98 221

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Błyskawiczny piątek - Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną 147

ciasto, na to zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki

Magiczne Życie Marty
Drożdżowa choinka z makiem 116

podzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta. Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto zawinąć jak roladę, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto pokroić na plastry grubości 1,5 cm i układać na papierze do pieczenia w kształcie choinki. Gotową choinkę odstawić na pół godziny

Kuchnia Bon Appetit
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 164

stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 232

gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól ; pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki

kuchniabellissima.wordpress.com
Udziec indyczy z brzoskwiniami 282

również. Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso

https:KKuchniaMniam
Bułeczki cynamonowe 204

Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, wierzch smarujemy roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy  ciasto na  roladę  rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed

cookpl
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 126

kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem

Poezja smaku
Bułki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 127

rozkładamy na papierze do pieczenia lub macie i wałkujemy ja na prostokąt o grubości niecałego 1 cm. Rozkładamy budyń na cieście tak by brzegi pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując

Co na wege obiad?
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 162

godzinę żeby podrosło.  * Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto  w  roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy ok 30 minut

Z Majeczką w kuchni
Zakręcona drożdżówka 134

obok siebie na blaszce wyłożonej  pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry

Moje domowe kucharzenie
Ciasta , ciasteczka na święta 144

CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)FALE DUNAJU                                                CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 344

Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki

Poezja smaku
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 233

Wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm i wymiarach 30x55cm. Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem.  Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy

Mia Cucina Sofieta
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 146

gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
domowy makaron 185

razu całej mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko i ostawić na około pół godziny. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do makaronu lub zwinąć ciasto w roladę i kroić w paseczki. Można od razu ugotować w osolonym wrzątku lub ususzyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 178

zagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ja w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na drożdżach z pestkami dyni 147

miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny. Ciasto wyrośnie i wtedy wyjmujemy z miski robimy jakby prostokąt i zwijamy ciasto jak roladę dosyć ciasno . Formujemy bochenek i kładziemy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy go do wyrośnięcia na 20 minut, przecinamy na skos  ostrym nożem tak trzy

Różowa kuchnia
Ślimaczki z szynką, serem i oregano 2503

szynki 6 plastrów żółtego sera oregano   Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć na cieście równomiernie szynkę, a na niej plastry żółtego sera. Zwinąć ciasto w roladę i dobrze docisnąć brzeg. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut

Kulinarne Inspiracje
Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem 1584

układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry

Moje domowe kucharzenie
Czekoladowa chmurka – ciasto bez pieczenia 190

Smaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka

Trzeci talerz
szybki deser,zawsze smaczny... 105

Składniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe Ślimaki 149

plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze

Mama Gotuje
Słodkie środy - Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi 191

całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną.  Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry.  Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karczek na wyjątkowe okazje - SOKOŁÓW 87

godzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada.  Smacznego

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania