zmoczoną i dobrze wyciśniętą). Upieczone, gorące ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę w ten sposób, że spód z papierem jest na wierzchu. Następnie ściągamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia. NASĄCZENIE: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny. POLEWA: 150 g dobrej klasy czekolady mlecznej kilka łyżek śmietany słodkiej
Rozpustne gotowanieciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego
Kocham Czekoladęgrubości 0,5 cm. Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na białym i zwinąć jak roladę. Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek). Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować olejem
Codziennik Kuchennydodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Gdyby ciasto było bardzo miękkie bo rozgrzało się od naszych rąk można je włożyć na trochę do lodówki aby zesztywniało dzięki temu będzie się też lepiej kroić. Następnie roladkę z ciasta pokroić
Monia miesza i gotujeDelikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia. Składniki: na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany(...)Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia. Sok z mandarynek zagotować z 1/2 szklanki wody. Zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJedyny minus to fakt, że po pokrojeniu trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku. Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą(...)oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb
Chilli Czosnek i Oliwaktóry zawinięte było ciasto. 3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach bo ciasto rośnie. Żeby "rolada" lepiej się kroiła można ją włożyć na chwilę do zamrażalnika. Ale nawet takie krzywe, spłaszczone ślimaczki przy pieczeniu zyskają ładny kształt więc nie ma co się przejmować ;) 4. Posypać
Kto ugości moich gości?sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na trzy równe porcje. Każdą rozwałkuj na duży prostokąt na podsypanym mąką blacie. Wierzch ciasta posmaruj masą makową, zostawiając pusty margines. Boki zagnij do środka i całość zwiń jak roladę. Makowiec zawiń w papier do pieczenia, zostawiając jemu 1 cm luzu. Ułóż na blasze. Przygotuj pozostałe makowce i odstaw
Food Squarejednej z nich dodać troszeczkę alkoholu - spirytusu, wódki lub rumu. Dzięki temu rolada zyska fajny, "ostrzejszy" smak, nie będzie mdła. Podaję Wam przepis ze zredukowaną ilością cukru, bo choć rolada bardzo mi smakuje, to jednak była dla mnie za słodka. Myślę, że taki deser śmiało można podać na stół w czasie jakiejś domowej imprezki...np.sylwestrowej ;). Bardzo polecam :). Masa ciemna(...)koniec dodać alkohol i krótko zmiksować. Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie masy zwinąć w roladę; najlepiej zwijać razem z folią, delikatnie oddzielając folię od ciasta. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze się zestaliła. Schłodzoną roladę kroić w plastry, podawać. Smacznego
Opowieści z piekarnikaBłyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-) Składniki
Zielona KuchniaDużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłozyć(...)wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować dżemem a następnie bita śmietaną. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obrane banany i zwinąć ciasto w roladę. Włożyć do lodówki do achłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dodowlnie udekorować
Monia miesza i gotujemiałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można
Kuchnia Pokoleńpiekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Podróż w kulinariaMoja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek(...)miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę
Na Ciasteczkowych Papierachpozostałą mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć(...)dłuższej strony w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem.Kawałki ciasta ułożyć obok siebie,stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem. Nadzienie: 40 g płynnego masła
Anielskie wypieki