rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:21/180)

Francuskie ślimaczki z masą makową 180

który zawinięte było ciasto.  3. Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w sporych odstępach bo ciasto rośnie. Żeby "rolada" lepiej się kroiła można ją włożyć na chwilę do zamrażalnika. Ale nawet takie krzywe, spłaszczone ślimaczki przy pieczeniu zyskają ładny kształt więc nie ma co się przejmować ;) 4. Posypać

Kto ugości moich gości?
Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem 209

sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży 2 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli Lukier: 200 cukru(...)wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel na trzy równe porcje. Każdą rozwałkuj na duży prostokąt na podsypanym mąką blacie. Wierzch ciasta posmaruj masą makową, zostawiając pusty margines. Boki zagnij do środka i całość zwiń jak roladę. Makowiec zawiń w papier do pieczenia, zostawiając jemu 1 cm luzu. Ułóż na blasze. Przygotuj pozostałe makowce i odstaw

Food Square
Rolada kakaowo - kokosowa bez pieczenia 196

jednej z nich dodać troszeczkę alkoholu - spirytusu, wódki lub rumu. Dzięki temu rolada zyska fajny, "ostrzejszy" smak, nie będzie mdła. Podaję Wam przepis ze zredukowaną ilością cukru, bo choć rolada bardzo mi smakuje, to jednak była dla mnie za słodka. Myślę, że taki deser śmiało można podać na stół w czasie jakiejś domowej imprezki...np.sylwestrowej ;). Bardzo polecam :). Masa ciemna(...)koniec dodać alkohol i krótko zmiksować. Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie masy zwinąć w roladę; najlepiej zwijać razem z folią, delikatnie oddzielając folię od ciasta. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze się zestaliła. Schłodzoną roladę kroić w plastry, podawać. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Waflowa rolada z bananem 168

Błyskawiczna czekoladowa rolada bez pieczenia. W smaku idealna. Robię ją dość często, aż zdziwiłam się kiedy okazało się, że nie zawitała jeszcze na moim blogu ;-) Składniki

Zielona Kuchnia
Roladka makowa z bananem 191

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać, wstawić do piekanika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut. Gorące ciasto położyć na ściereczce wierzchem do ściereczki i zwinąć razem z nią w roladę. Odłozyć(...)wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Roladę delikatnie rozwinąć i posmarować dżemem a następnie bita śmietaną. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obrane banany i zwinąć ciasto w roladę. Włożyć do lodówki do achłodzenia, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dodowlnie udekorować

Monia miesza i gotuje
Polędwica a’la Wellington 143

miałam małe więc dałam dwie. Ogólnie robi się z jednej. Zawijać roladę pomagać sobie folią. Zwinąć w tzw. cukierek. Wstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozłożyć ciasto francuskie, delikatnie rozwinąć roladę z folii i położyć na środku ciasta francuskiego. W miejscu gdzie ciasto się łączy uznać jako spód rolady. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem. Można

Kuchnia Pokoleń
,,Kolorowe roladki ze szpinakiem i szynką’’ 225

piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 20 minut. Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na wilgotną ściereczkę papierem do góry, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy razem ze ściereczką w roladę. Gdy ciasto wystygnie smarujemy połową serka, wyłkładamy szynką, smarujemy drugą połową serka i zwijamy w roladę. Zawijamy szczelnie w folię do żywności lub pergamin i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Podróż w kulinaria
Rolada kokosowa 175

Moja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek(...)miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę

Na Ciasteczkowych Papierach
Rozeta z cynamonowej rolady 184

pozostałą mąką zagnieść ciasto.Zagniatać je dotąd ,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.W tym czasie przygotować nadzienie rolady. Kiedy ciasto wyrośnie przełożyć je na stolnicę.Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x80 cm i 1 cm grubości.Ciasto posmarować wystudzonym masłem,wierzch posypać mieszanką przygotowaną z cukrów i cynamonu,zwinąć(...)dłuższej strony w roladę i pokroić na kawałki o szerokości 4 cm.Tortownicę  o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem.Kawałki ciasta ułożyć obok siebie,stroną przeciętą,na dnie tortownicy i pod przykryciem ponownie zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C na około 30-40 minut.Wystudzone ciasto polać lukrem. Nadzienie: 40 g płynnego masła

Anielskie wypieki
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami 228

Ciasto biszkoptowe, to rodzaj ciasta, który bardzo wielu ludziom sprawia wielkie problemy. Bardzo często ten rodzaj ciasta wykorzystywany jest jako rant do tortów, spód pod jabłecznik. W przypadku rolady jednak, nie musimy się martwić o to, czy biszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia(...)kremem na bazie bitej śmietany, aż po bardziej wytrawne wersje np. z ricottą i wędzonym łososiem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie, zawsze się udające i smaczne ciasto, polecam roladę biszkoptową. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 500ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek

Jacob Tastes
Ciasto z jabłkami i cynamonem 89

prostokąt o krótszym boku około 25 cm. (w razie potrzeby podsypuj ciasto mąką). Na rozwałkowanym cieście rozsmaruj równomiernie zimne uprażone jabłka, małym sitkiem przesiej na jabłka cynamon. Zwiń ciasto jak roladę zaczynając zwijać od krótszego boku. Włóż zwinięte ciasto do blaszki wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz jeszcze

Delicious Place
Zawijane ciasto drożdżowe 159

Zwykła rolada drożdżowa, ze zwykłym dżemem. Czyli ciasto łatwe, proste i przyjemne. Zrobione w formie o wymiarach 12 cm x 36 cm. Niestety rolada pękła ale z boku na szczęście się nie rozpadała jednak aby tego uniknąć przed pieczeniem ciasto można naciąć wzdłuż nożem. Składniki: ciasto 180 ml ciepłego mleka paczka drożdży instant pół szklanki cukru 5 szklanek mąki

Pychotkaaa
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 166

Rolada biszkoptowa to jedno z tych ciast, które robi się po kawałku w wolnej chwili, a efekt na drugi dzień jest taki, że chciałoby się ją jeść jeszcze i jeszcze. Jest na tyle uniwersalna, że można do niej włożyć swój ulubiony krem, mus jabłkowy czy galaretkę o wybranym smaku. Ja za kremami nie przepadam, więc wybieram galaretki i jabłka, które(...)złocisty kolor. Po upieczeniu roladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce posypanej lekko grubym cukrem. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 1. Przygotować nadzienie z galaretek: w dwóch szklankach gorącej wody rozpuścić dwie galaretki. Odstawić do ostygnięcia. Galaretka ma się ściąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Warkocz drożdżowy marcepanowo - cynamonowy 163

Nadzienie: marcepan ucieramy mikserem, dodajemy biało, migdały, cukier i miksujemy. Na koniec dodajemy cynamon i rum. Miksujemy do otrzymania gładkiej masy.   Masą smarujemy rozwałkowane ciasto. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku, roladę spłaszczamy lekko rękami. Ciasto kroimy na 3 paski wzdłuż. Paski zaplatamy w warkocz. Końce sklejamy palcami. Warkocz układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy

Smak mojej kuchni
Rolada drożdżowa z nadzieniem serowo-budyniowym z truskawkami 180

często przygotowuję wypieki drożdżowe. Nie dlatego, że osobiście uwielbiam, ale dlatego, że mój syn i mąż nie mogą się im oprzeć. Dzisiaj upiekłam dwie rolady drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym, do którego dodałam również truskawki. Ciasto wyszło pyszne, tylko za cienko je rozwałkowałam, bo jedna z rolad w trakcie pieczenia mi pękła (rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach(...)rozprowadzić je równomiernie do połowy. Górę ciasta pociąć w paski, zaś brzegi zagiąć nakładając na farsz. Roladę zwinąć do miejsca nacięć, po czym owinąć paskami ciasta, podwijając je pod spód. Tak przygotowane rolady przełożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika podsypaną mąką ziemniaczaną, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Passions hobbies life