szybki deser. Delikatne, puszyste ciasto biszkoptowe przełożone aksamitym kremem jeżynowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Nie ma się co obawiać, że rolada popęka przy zwijaniu i ciasto się nie uda. Zasada jest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej(...)bitą śmietanę. Dodać cukier. Masa początkowo bardzo rozrzednie, ale w miarę ubijania będzie gęstnieć. Na końcu porcjami dodać przestudzone puree z jeżyn posmarować kremem przestudzone ciasto. Na kremie rozłożyć kilka garstek pozostawionych jeżyn. Zwinąć roladę pomagając sobie ściereczką. Część kremu pozostawić do wykonania rozetek. Przechowywać w lodówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stole obstawionym samymi pysznościami musi pojawić się ciasto. U mnie w domu to ciasto zawsze z orzechami pod różną postacią. W tym roku jest to rolada orzechowa z pyszną polewą miodowo orzechową. CIASTO KRUCHE 🌲 mąka 2 szkl. + do podsypania 🌲 masło zimne 150 g. 🌲 cukier wanilinowy 1 op. 🌲 żółtka z 3 jaj ( białko zostawiamy na potem ) 🌲 jajko(...)polewę. Dokładnie mieszamy. Ciasto bardzo cienko wałkujemy na kształt prostokąta. Wykładamy nadzienie orzechowe, tak aby brzegi ciasta były wolne od nadzienia. Rolujemy ciasto wzdłuż długiego boku. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Roladę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut. POLEWA MIODOWO ORZECHOWA 🌲 orzechy włoskie lub laskowe mielone 1/4 szkl. 🌲 orzechy włoskie lub laskowe
Kuchnia PaulettesPostępować z każdym kolejnym paskiem tak, żeby powstawał coraz większy ślimak. Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia, boki także wyłożyć papierem wysoko ponad obręcz blaszki. Roladę z ciasta i powideł położyć na dnie odwracając ślimakiem do góry, wokół ciasta zostawić dwa centymetry marginesu. Przygotować masę serową: żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać ser, otarte skórki i budynie(...)wlać olej i zmiksować. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej, wsypać bakalie i wymieszać. Masę serową przelać do tortownicy zalewając piernikową roladę. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny.Po upieczeniu pozostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie porządnie wystudzić (najlepiej przez noc). Sernik mocno wyrośnie ale po wystudzeniu nieco
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykładamy na blasze, wykładamy warzywa i mięso. Trzemy ser żółty na tarce. Posypujemy serem resztę składników oraz ziołami prowansalskimi lub oregano. 4. Rolujemy ciasto:) Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200*C na 15 minut. Roladę możemy podawać z sosem czosnkowym, ale bez też smakuje przepysznie
Kuchnia Pełna Pasjiszklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki wody (można zastąpić gęstym sokiem owocowym, np. z malin i nie dawać już barwnika) +czerwony barwnik spożywczy Składniki na ciasto na roladę: 4 jajka + 2 żółtka, które zostaną z kolorowej masy 1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie) 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki 100 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki(...)pieczenia. Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem. Jak to zrobić? Pomocne mogą być te wpisy: taki i taki . Ciasto z dwoma arkuszami papieru do pieczenia zwijamy w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się
Ciastkozercyu0107 z mas\u0142em obsypujemy po\u0142\u0105czonym wcze\u015bniej br\u0105zowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka dobrze si\u0119 przylepi\u0142a.\r","Zwijamy nasze ciasto tworz\u0105c d\u0142ug\u0105 rolad\u0119, zaczynaj\u0105c od strony obsypanej cukrem, ko\u0144cz\u0105c na pustym cie\u015bcie. Odcinamy nier\u00f3wne ko\u0144ce rolady, a pozosta\u0142\u0105 cz\u0119\u015b(...)pozostawić ok. 1cm nieposmarowanego ciasta na dłuższym boku. Część z masłem obsypujemy połączonym wcześniej brązowym cukrem i cynamonem, przyklepujemy, by mieszanka dobrze się przylepiła. Zwijamy nasze ciasto tworząc długą roladę, zaczynając od strony obsypanej cukrem, kończąc na pustym cieście. Odcinamy nierówne końce rolady, a pozostałą część kroimy na bułki o podobnej wielkości, jak grube lub jak cienkie - zależy
Mostek w kuchniRolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy(...)nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamaku z pozostałymi składnikami i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatne łączymy je z makiem. Masę dzielimy na trzy równe części. Każdą rozsmarowujemy na rozwałkowanych ciastach i zwijamy w rolady. Układamy w blaszce (ok. 21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej aby po upieczeniu tworzymy jedno ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu(...)dodajemy do gotującego się sera. Dokładni mieszamy i zagotowujemy. Ciepłą masą serową przekładamy placki. W blaszce umieszczamy jedn z blatów, rozsmarowujemy 1/2 cz. masy serowej, przykrywamy ją ciastem z rolad, na nim rozsmarowujemy pozostałą cz. masy i przykrywamy drugim blatem. Całość możemy delikatnie obciążyć deseczką. Gdy ciasto stężeje polewamy polewą czekoladową. (inspiracja z przepisu s. Anastazji z małymi zmianami
Domowy Smak JedzeniaBiszkoptowe, francuskie, drożdżowe, kruche, bezowe… – rolady. Zrolować możemy prawie wszystko – od owoców, poprzez przeróżne masy… i nie tylko. Tym razem Ciasto na niedzielę z wykorzystaniem białek (które czasem nam zostają) – Rolada bezowa z truskawkami. Składniki: – 6 białek – 250g drobnego cukru do wypieków – 1 łyżka octu – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej – szczypta soli waniliowej Masa(...)też inne przepisy na słodkie rolady znajdujące się na blogu: Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą Rolada kokosowa Rolada orzechowa W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Rolada , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Na ciasteczkowych papierach Elżbieta Wieczorkiewicz - ElaWu – na FB EsmeraldaZeSmakiem Iwona Bajek – na FB Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję
mojewypiekiinietylkoenergicznie mieszamy (by nie było grudek) jak wystygnie dodajemy jajka, ucieramy na gładką masę, dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia Ciasto czekoladowe: ucieramy żółtka z margaryną i cukrem dodajemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek dobrze mieszamy, dzielimy(...)więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i ładnie się zwinęły. Zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny
Gotowanie moimi oczamiPrawdziwa gratka dla wielbicieli tych owoców :) Wykonanie rolady naprawdę nie nastręcza żadnych problemów, jeśli tylko zastosujecie się ściśle do wskazówki odnośnie czasu pieczenia. Zbyt długie pieczenie ciasta spowoduje łamanie się rolady podczas zwijania (będzie sztywna, a ma być miękka i elastyczna), a Was doprowadzi do frustracji (wiem co piszę, testowałam na sobie). Tak więc nie czekajcie już ani minuty dłużej(...)stopniach. Natychmiast po upieczeniu roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru
MyCookBook.plJakiś czas temu miałam do wykorzystania naprawdę dużą ilość jabłek. Większość poszła do słoików jako mus. Dzisiejsza rolada to pomysł na praktyczne wykorzystanie domowego musu z jabłek. Leciutki biszkopt otulony podprażonymi z masełkiem i cukrem wiórkami kokosowymi. Ciasto w sam raz na leniwą niedzielę ;). Składniki: Biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)zarumienienia. Po tym czasie od razu wyjąć blaszkę z biszkoptem. Biszkopt przełożyć na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczkę. Ściągnąć papier do pieczenia i wraz ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę, zaczynając od dłuższego boku. Odstawić na bok do wystudzenia. Biszkopt należy zwinąć od razu po upieczeniu- gdy jest jeszcze gorący. W innym wypadku może popękać. Nadzienie
Nastoletnie Wypiekaniedania. Wszystko zależy od kreatywności, można podać na zimno z sosem, na ciepło z surówką, albo jako dodatek do lekkiej potrawki czy gulaszu. Zapraszamy do wypróbowania pomysłu na roladę ziemniaczaną. CIASTO: 8 średniej wielkości ziemniaków 2 jaja 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka gęstej śmietany 12 % masło do wysmarowania formy FARSZ: 150 g słoniny(...)ziemniaczaną. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy na 15 min w chłodnym miejscu. Wałkujemy na placek o grubości max 2 cm na szerokość naczynia. Farsz rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta i zwijamy roladę. Przekładamy do wysmarowanego naczynia. Wierzch rolady smarujemy odrobiną masła, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez
Kuchnia od dwojgaCiasto kwiat jabłoni to lekki orzechowy biszkopt przełożony duszonymi jabłkami i kremem z białej czekolady. Delikatność kremu na bazie kremówki i serka mascaropne komponuje się z
Trzeci talerzroladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę
Gotowanie jest łatwe