Kolejna rozgrzewka z cyklu , niebawem ŚWIĘTA , dzisiaj zapraszam na bardzo smaczną roladę makową . To ciasto ma dla mnie szczególne znaczenie , i nie może jego zabraknąć na stole świątecznym , jako dziecko 8 letnie wyczekiwałam kiedy mój tata je przygotuje , piekł zawsze pyszne , teraz kiedy jestem już dorosła i daleko od domu , piekę makowca mojej córce , opowiadając jej jaką(...)placka o grubości 1 cm i wykładam połowę masy makowej , następnie zwijam w roladę i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , z drugim kawałkiem ciasta tak samo postępuje . Jak mamy przygotowane rolady makowe , odstawiam na 30 minut pod przykryciem do wyrośnięcia , po tym czasie rozbijam żółtko i smaruje nasze ciasto na wierzchu , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni
Mój Smakupiekłam w ciągu 45 minut. Wystarczyło blaszkę, która jest na wyposażeniu piekarnka obłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć musem jabłkowym, zalać kakaowym ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę(...)układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc sobie szerokim nożem. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej czekolady, a nastepnie ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak aby mus jabłkowy z czekoladą znalazł się wewnątrz rolady. Roladę biszkoptową zawijamy w ścierkę, związujemy końce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchyba strach absurdalny, bo nigdy do niczego takiego nie doszło). Poza tym jest okrutnie kaloryczne. Niemniej w moim domu jest mnóstwo łasuchów, którzy po prostu je uwielbiają ;) KREMOWE CIASTO NA ROLADZIE Z BANANAMI Składniki na roladę biszkoptową: - 6 jajek - 6 łyżek mąki pszennej - 6 łyżek drobnego cukru do wypieków - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - dowolny dżem do posmarowania (u mnie truskawkowy(...)drobnym cukrem z wanilią. Upieczone ciasto kładziemy na nim tak, aby strona z papierem do pieczenia była u góry. Możliwie szybko zdejmujemy papier i gorące ciasto zawijamy w ręcznik. Zwijamy wzdłuż krótkiego boku, czyli rolada będzie krótka i w miarę gruba. Odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu roladę rozwijamy, usuwamy ręcznik, smarujemy cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwijamy. Kroimy
Życie zamknięte w smakudługość blachy, na której będzie pieczone. Zostawione ostatnie białko lekko ubić i posmarować nim ciasto. Położyć połowę masy makowej zostawiając 2 cm wolnego miejsca na wszystkich krawędziach. Zwinąć ciasto w roladę. Dokładnie skleić bok i oba końce. Uciąć spory kawałek papieru do pieczenia, podłożyć pod roladę i luźno zwinąć, aby ciasto swobodnie mogło rosnąć. Miejsce sklejenia makowca powinno znajdować się
Posadzone i zjedzonerozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 35 x 30. Po rozwałkowaniu rozsmarowujemy na cieście przygotowane wcześniej nadzienie, a po rozsmarowaniu posypujemy nadzienie startą skórką z pomarańczy i zawijamy ciasto w roladę pamiętając żeby nie rozciągać ciasta. Zawijamy ciasto od dłuższego boku. Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów. Tak pocięte kawałki rozkładamy
Kuchenne WariacjeBardzo rzadko robię słodkie rolady, sama nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli już zdarzyło mi się je zrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu(...)honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały z puszki karmel honeycomb do posypania Wykonanie: Roladę rozwijamy. Smarujemy ciasto kremem. Zwijamy ponownie w rulon. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h. Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb. The post Czekoladowa Rolada z Karmelem
Made By Mom And SonBardzo rzadko robię słodkie rolady, sama nie wiem dlaczego tak jest. Jeśli już zdarzyło mi się je zrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu(...)honeycomb 1 banan Mascarpone , karmel, honeycomb i pokrojonego banana umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały z puszki karmel honeycomb do posypania Wykonanie: Roladę rozwijamy. Smarujemy ciasto kremem. Zwijamy ponownie w rulon. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h. Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb. The post Czekoladowa Rolada z Karmelem
Made By Mom And Sonmuszę się z Wami podzielić, bo udało mi się popełnić kilka naprawdę ciekawych ciastek. Na początek, jako, że sezon trwa w najlepsze mam dla Was bardzo prostą roladę z malinami. Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy(...)formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę papierem do góry. Zrywamy papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Mus malinowy: ok 750 dag malin 4-5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka mąki
Cynamonowe szczęścierobię niezwykle często jak i w formie torciku przekładanego ulubionym mascarpone ).Ulubione połącznie smaków postanowiłam wykorzystac do przyrządzenia nie tylko smacznego i sycącego , ale przede wszystkim zdrowego obiadu!Rolada z ciasta marchewkowego z dodatkiem mąki gryczanej z farszem złożonym z kaszy gryczanej , soczewicy czerwonej i kaszy quinoa ( zwanej również kosmosą ryżową ).Wszystko to podsmażone na cebulce z dodatkiem klarowanego masełka(...)połączą.Ciasto wyciągamy na stolnicę , podsypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości do 1 cm.Ciasto musimy obficie podsypywac , gdyż się klei!CAŁOŚC:Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz.Delikatnie zwijamy w roladę ( możemy to zrobic na ściereczce lub folii aluminiowej – będzie nam wygodniej ).Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut.Ok
Ostra na Słodkowyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 -20 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniasię zamknęło i podczas pieczenia zachowało wszystkie aromaty i soki. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę aby ostygło. Na cieście francuskim po środku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy tworząc roladę. W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolady i następnie nacinamy ciasto aby para wodna podczas pieczenia miała, którędy się wydostać na zewnątrz. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)przez ok. 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło. Smacznego! Post Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Rewelacyjna rolada. Po upieczeniu ciasto serowe, czyli wierzch rolady jest niezwykle chrupiący i nawet gdy jest jeszcze ciepła to kroi się bez problemu - nic się nie rozwala. Na zimno również jest wspaniała, jako przekąska lub obkład na pieczywo. Polecam. 35 dkg żółtego sera 30 dkg pieczarek 35 dkg piersi z kurczaka 1 cebula 3 jajka 1/2 szklanki majonezu sól, pieprz(...)oraz pieprzem. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy wraz z poszatkowaną cebulą na oleju, oczywiście doprawiamy solą i pieprzem. Na ciepłe ciasto serowe układamy plastry mięsa, na to pieczarki i zawijamy w roladę, zapiekamy jeszcze przez 25 minut w 180 stopniach
Jadło i czytadłomasła aromat migdałowy 2 białka jajko do smarowania ciasta Lukier: szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Najlepszy Makowiec Drożdżowy (Rolada Makowa Drożdżowa) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do reszty składników na ciasto dodajemy(...)części i każde z nich rozwałkowujemy na kształt prostokątów o grubości ok. 1 cm (najlepiej to zrobić np. na papierze do pieczenia, dzięki temu będzie nam łatwiej zwinąć roladę). Całą powierzchnie ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem (np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego) i wykładamy masę makową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód
Słodka Stronazrobić zdjęcia, że kroiłam roladę gdy jeszcze dobrze nie zastygła, dlatego na zdjęciach wygląda średnio apetycznie, ale przynajmniej zrobiłam zdjęcia nim zostanie zjedzona. Nie bójcie się rolady, to proste ciasto, jeśli upieczecie je na dobrze natłuszczonym papierze to ładnie od niego odstanie, a potem pozostaje już tylko zawinąć w ściereczkę, ostudzić, posmarować kremem i koniecznie schłodzić przez całą(...)rozsmarowujemy na niej równomiernie ciasto. Pieczemy 15 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, by nieco ostygło po tym czasie wyjmujemy z blaszki, przekładamy na ściereczkę papierem do góry, ostrożnie odrywamy ten papier, a roladę zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Krem: 250 g chałwy waniliowej 250 serka mascarpone
Cynamonowe szczęścieDelikatna, puszysta rolada z nutą cytrynową, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Zniknęła w oka mgnieniu, czyli był to znak, że rodzince smakowało. Polecam . Rolada biszkoptowa: 4 jajka L 100 g mąki tortowej 70 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny łyżka cukru wanilinowego Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C. Dużą(...)góry, bezpośrednio po upieczeniu. Delikatnie zerwać papier do pieczenia i ciasto przykryć drugą wilgotną ścierką. Tak pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nadzienie: 200 ml śmietanki 30 % 2 łyżki cukru pudru op. śmietan-fix (opcjonalnie) 400 g malin Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Z rolady zdjąć ściereczkę i równomiernie rozsmarować krem. Na wierzch poukładać maliny delikatnie wciskając
Anielskie wypieki