kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową i zlepiam pierożki. Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam. Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem(...)mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki. Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami. Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą, ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń. Wszystkie galaretki rozpuszczam
Ciasteczkowy Potwórokoło 5 cm u góry do sklejenia rolady) rozkładamy farsz. Najpierw dokładnie smarujemy je olejem, później szpinak, ser, a na końcu wszystkie marynowane warzywa. Delikatnie od dołu zawijamy ciasto formując roladę. Chlebek przekładamy na dużą blachę (ponieważ urośnie). Smarujemy go rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około godzinę. Smacznego Artykuł Nadziewany chlebek drożdżowy pochodzi z serwisu
PatiGotujeblachy ( przewracając je "do góry nogami") na ściereczkę, ściągam papier do pieczenia i zawijam w rulon ciasto przy pomocy ściereczki. Robię to uważnie bo ciasto może popękać. Takie zawinięte ciasto pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie kremu: Gotuję budynie na 800 ml mleka, odstawiam do wystygnięcia. W szklance rozpuszczam żelatynę. Pozostawiam do ostygnięcia. Ucieram masło. Do niego dodaję porcjami wystudzony budyń(...)malinowego by uzyskać kolor i smak malinowy. Dodaję również wystudzoną delikatnie tężejącą żelatynę. Miksujemy. Krem wstawiamy na 15 min do lodówki. W tym czasie delikatnie rozwijam "roladę" pozbywam się ściereczki. W ten "środek" ciasta wkładam zimny krem. Ciasto musi być zimne, żeby było można położyć krem., można dołożyć jeszcze miękkie owoce. Gdy krem jest w cieście to zgrabnie je zawijam
Proste Potrawyprzesiać do piany, delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować papier tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop.przez 15 minut tzw do zrumienienia ciasta. Upieczoną roladę wykładamy na ściereczkę i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Masa serowa : ser biały zmiksować z jagodami i rozpuszczoną białą czekoladą. Galaretkę jagodową, rozmieszać w szklance gotowanej wody, odstawić
Kuchnia Danusirolada jest prostsza do wykonania niż mogłoby się wydawać:) Wydaje mi się też, iż cały sekret tkwi w tym, by użyć dobrej jakości łososia i jednak rozłożyć go jak najcieńszą warstwą (u mnie miejscami było go za dużo i trochę dominował smakiem – być może to właśnie mi przeszkadzało?). Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po tym czasie ciasto przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę, papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, a ciasto razem ze ściereczką zawijamy w roladę. Po około 10 minutach ciasto powinno nam przestygnąć. Rozwinięte ciasto smarujemy równą warstwą kanapkowego serka. Następnie układamy plastry łososia. Roladę ciasno zwijamy. Owijamy folią i schładzamy przez około 2-3 godziny. Podajemy
Smaki Na Talerzuskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz wykonanie: Szpinak rozmarzamy, przekładamy na patelnię z tłuszczem. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Dusimy do odparowania wody. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Jeśli szpinak mamy w całych liściach(...)masłem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i doprawiamy. Gotowym farszem smarujemy ciasto szpinakowe i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folę spożywczą. Wkładamy do lodówki, łączeniem ciasta do spodu aby rolada się skleiła. Przed podaniem kroimy w plastry
Domowy Smak Jedzeniajest typowym ciastem biszkoptowym dlatego nie wymaga wcześniejszego ubijania białek. To znacznie skraca czas wykonywania. Jego konsystencja jest za to bardziej zbita i mniej się kruszy przy zwijaniu rolady. Składniki: Ciasto: * 120 g mąki * 50 ml wody * 130 g cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilją Krem: *250 g serka mascarpone * skórka otarta(...)temperaturze 225 stopni. Mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mak. Na ostudzone ciasto wykładamy krem (możemy zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) i delikatnie zwijamy naszą roladę. Całość posypujemy cynamonem i dekorujemy resztą kremu oraz makiem
Mohiellaformie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. MASA SEROWA: Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać(...)ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie posiekać, posypać nimi roladę. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusibędę potrafiła jej zwinąć, że się pokruszy, itd). Przepis na roladę dostałam od mojej przyjaciółki- najlepsiejszej z najlepsiejszych i taka jest właśnie ta rolada- najlepsiejsza z najlepsiejszych :) Polecam! Rolada kokosowa Składniki: 250 g herbatników maślanych, 20 g gorzkiego kakao, szklanka zimnej wody, 300 g margaryny, 100 g cukru pudru, 200 g wiórek kokosowych, 50 ml soku pomarańczowego. Wykonanie(...)miksujemy do momentu połączenia się składników. Papier do pieczenia smarujemy delikatnie margaryną, nakładamy ciasto i rozwałkowujemy je. Na ciasto nakładamy masę kokosową i delikatnie ją rozsmarowujemy. Delikatnie zwijamy ciasto w roladę. Roladę kokosową posypujemy wiórkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Porada: Zamiast soku pomarańczowego możemy dodać do rolady kieliszek wódki. Smacznego
paapilotkaazmoczoną i dobrze wyciśniętą). Upieczone, gorące ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę w ten sposób, że spód z papierem jest na wierzchu. Następnie ściągamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia. NASĄCZENIE: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie(...)ubitej piany dodajemy marcepan, jeszcze chwilę ubijamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Zimną roladę rozwijamy, równomiernie nasączamy ponczem, smarujemy masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny. POLEWA: 150 g dobrej klasy czekolady mlecznej kilka łyżek śmietany słodkiej
Rozpustne gotowanieciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego
Kocham Czekoladęgrubości 0,5 cm. Zielone ciasto rozwałkować na prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy niż białe ciasto. Zielony prostokąt z ciasta ułożyć na białym i zwinąć jak roladę. Zrolowane ciasto pokroić na 8 równych części (8 bułeczek). Bułeczki włożyć do posmarowanych oliwą foremek na muffiny. P rzykryć ściereczką i zostawić na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować olejem
Codziennik Kuchennydodanymi składnikami. Każdą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość kartki bloku A4. Na rozwałkowane jasne ciasto położyć rozwałkowane ciemne ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę. Gdyby ciasto było bardzo miękkie bo rozgrzało się od naszych rąk można je włożyć na trochę do lodówki aby zesztywniało dzięki temu będzie się też lepiej kroić. Następnie roladkę z ciasta pokroić
Monia miesza i gotujeDelikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia. Składniki: na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany(...)Delikatnie wymieszać łyżką. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Rozsmarować je równo. Piec w 180*C około 25 minut (nie przesuszyć, bo rolada się połamie). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, natychmiast nakryć wilgotną ściereczką i zwijać razem z nią w roladę, jednocześnie odrywając papier. Pozostawić do wystygnięcia. Sok z mandarynek zagotować z 1/2 szklanki wody. Zdjąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJedyny minus to fakt, że po pokrojeniu trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku. Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą(...)oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb
Chilli Czosnek i Oliwa