rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:26/180)

Rolada wuzetkowa 444

wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.  Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który(...)takiego kremu można dodać jakiś swój ulubiony zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku. Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję. Rolada wuzetkowa: Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem. Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
WŁOSKI ORZECHOWIEC 112

Włoski orzechowiec to prosty, półkruchy zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. To ciasto, które mogłabym jeść na okrągło - nie za słodkie, mocno nadziane orzechami. Nadzienie

Kuchnia MagdaLeny
Wieniec drożdżowy z bakaliami 129

stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ściśle ciasto w roladę. Zwiniętą roladę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia

Marta Gotuje
Wieniec drożdżowy z bakaliami 130

stolnicę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy (delikatnie posypując mąką) na prostokąt o wymiarach około 30 x 40 cm. Nadzienie rozsmarowujemy na cieście. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy ściśle ciasto w roladę. Zwiniętą roladę przenosimy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dwa końce rolady łączymy ze sobą tworząc okrąg. Teraz ostrym nożem robimy nacięcia

Marta Gotuje
drożdżówka żyrafa 144

piekli ciasto, ze średniego uformować podobny wałek i lekko rozpłaszczyć, jasną część cienko rozwałkować na prostokąt tej samej długości. Wałeczki ciemnego ciasta owinąć jaśniejszym, całość zawinąć w jasne ciasto jak roladę. Czynność powtórzyć jeszcze 5 razy. Trójkolorowe roladki układać w natłuszczonej blaszce, odkładać na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch ciasta posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika

6niebo
Orzechowe ślimaczki drożdżowe 148

prostokąt o wielkości 55 cm na 25 cm. Rozsmarować około 5 mm warstwę nadzienia równomiernie po całym cieście zostawiając z jednej strony 2 cm bez nadzienia. Zawinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od strony z nadzieniem. Kroić na 1-1,5 cm plastry. Układać na blaszce, końcówkę ciasta (bez nadzienia) podkładać pod spód. Wysmarować każdy plasterek jajkiem wymieszanym

moj przepis na
Rolada śmietankowa, waniliowa lub z adwokatem :) 151

Jestem fanką delikatnych ciast tortowych, właśnie takich jak rolady :) Chyba każdy się nimi chętnie poczęstuje, bo nie są ciężkie i zapychające :)  Nie pamiętam już jak to się dokładnie stało, że zaczęłam robić takie zrolowane wypieki, w każdym razie są one szybkie w zrobieniu i przyjemne w zjedzeniu, a więc polecam :) Biszkopt: 3 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki Płaska łyżeczka(...)możemy dodajemy do kremu adwokata lub innego gęstego likieru lub pozostawiamy krem śmietankowy. Zimny biszkopt powoli rozwijamy ze ściereczki, a następnie smarujemy kremem, pamiętając, by koniec ciasta pozostawić suchy. Biszkopt zwijamy w roladę i wkładamy do lodówki by ciasto stężało. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video

Smakowy Raj
Rolada orzechowa z suszoną śliwką 115

Miękkie masło śliwki i rozpuszczoną czekoladę wkładamy do kubka blendera i szybko blendujemy na jednolitą masę. Do środka rolady przy pomocy woreczka układamy masę śliwkową Resztę ciasta smarujemy masą orzechową i zwijamy roladę. Schładzamy w lodówce.  Dekorujemy bitą śmietaną, polewą czekoladową i orzechami

Gotowanie jest łatwe
Czekoladowo-cynamonowe ślimaczki 226

ciasta topimy masło, gdy trochę wystygnie dodajemy cukier, czekoladę  i cynamon. Wszystko mieszamy na gładką masę. Ciasto wałkujemy w prostokąt, ale nie za cienko. Nadzienie rozprowadzamy po cieście. Zwijamy roladę i dzielimy na 10 kawałków. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie. Zachowajcie niewielkie odstępy, bo i tak ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Smarujemy ślimaczki roztrzepanym jajkiem

Panda i jej świat
Mini drożdżówki z serem. 197

aromatem i gotowe ;) A jeśli chcemy zrobić bułeczki z jagodami... sprawa jest jeszcze łatwiejsza - jagody posypujemy odrobiną cukru i gotowe. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy twarożkiem. Zawijamy ciasto. Powstałą roladę kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, delikatnie spłaszczamy. Bułeczki natomiast formujemy z ciasta i wkładamy w środek po 1 łyżeczce jagód. Pozostawiamy

Miksturownik
Rolada z czekoladowym kremem 390

samo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się w 15 minut i jest idealne. Pięknie się prezentuje i naprawdę jest łatwa w przygotowaniu. Można śmiało zrobić na zbliżające się święta. Przepis na prostą(...)roladę biszkoptową wzięłam ze strony  kotlet.tv Składniki na biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy 250g serka mascarpone 200ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 100g rozpuszczonej czekolady Sposób przygotowania: Oddzielić białka od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec

pink envelope
Rolada dyniowa z mascarpone i malinami 150

Święta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis dostałam od koleżanki, po wcześniejszej degustacji  u Niej tych pyszności. Goraco polecam, bo jest tego warta. Składniki na biszkopt:  4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka puree z pieczonej dyni 1 szklanka(...)oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Wszystko dokładnie zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w ciasto. Płaską blachę, ja użyłam tej z wyposażenia piekarnika posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym

Gosia gotuje
Rolada kokosowa z galaretką 156

nadzieniem serowym.                                                     Rolada kokosowa z galaretką Składniki : Biszkopt jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta Masa serowa  serka mascarpone - 250 g  śmietanki kremówki(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec ok.10 minut w temperaturze 180 stopni C, do zrumienienia. Wyłożyć upieczone ciasto, na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, od razu z ciasta zdjąć papier, zwinąć w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystudzenia. Masa serowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i serek mascarpone dalej ubijać.  Wsypać

Kuchnia Danusi
CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 211

słoik prażonych jabłek, idealnych do szarlotki. Użyłam ich do strucli drożdżowej i był to strzał w dziesiątkę. Puszyste, pachnące cynamonem, maślane i pełne jabłek. Ja zawinęłam jabłka w cieście, na kształt rolady, strucli. Pokroiłam ją na kawałki.Po upieczeniu można łatwo odrywać ciasto po kawałku. Jabłka nie obciążyły ciasta i pięknie wyrosło. Można posypać je kruszonką, orzechami lub polać lukrem(...)ciasto wyjęłam na opruszony mąką blat. Rozwałkowałam ( lub można uformować rękoma )  prostokąt, zbliżony wielkością do blachy. Posmarowałam go przygotowaną masą z prażonych jabłek. Ciasto zwijałam w rulon, wzdłuż dłuższego boku, aż powstała piękna rolada. Można ją na tym etapie włożyć do blachy i upiec. Ale ja pokroiłam ją na około 15 kawałków. Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia

potrawyregionalne
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO W CIEŚCIE FRANCUSKIM 235

Dziś na obiad przygotowałam roladę z mięsa mielonego w cieście francuskim. Szybko się ją przygotowuje a smak... naprawdę dobra :) Taka rolada jest idealna jako danie obiadowe jak i również jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * ok. 500 g mięsa mielonego * pół czerwonej papryki * 5-6 większych pieczarek * 1 mała cebula * sól, pieprz, ulubione przyprawy(...)pomidorowy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu wysmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić 3-4 lekkie nacięcia z góry. Piekarnik nagrzać

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania