rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:31/180)

Błyskawiczny piątek - Dwukolorowa rolada z bitą śmietaną 131

ciasto, na to zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki

Magiczne Życie Marty
Drożdżowa choinka z makiem 103

podzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta. Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto zawinąć jak roladę, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto pokroić na plastry grubości 1,5 cm i układać na papierze do pieczenia w kształcie choinki. Gotową choinkę odstawić na pół godziny

Kuchnia Bon Appetit
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 151

stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 194

gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól ; pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki

kuchniabellissima.wordpress.com
Udziec indyczy z brzoskwiniami 247

również. Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso

https:KKuchniaMniam
Bułeczki cynamonowe 193

Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, wierzch smarujemy roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy  ciasto na  roladę  rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce  wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed

cookpl
Buraczane roladki z kozim serem i orzechami włoskimi 111

kozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem

Poezja smaku
Bułki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 111

rozkładamy na papierze do pieczenia lub macie i wałkujemy ja na prostokąt o grubości niecałego 1 cm. Rozkładamy budyń na cieście tak by brzegi pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując

Co na wege obiad?
ZAWIJANY MAKOWIEC DROŻDŻOWY 149

godzinę żeby podrosło.  * Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto  w  roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy ok 30 minut

Z Majeczką w kuchni
Zakręcona drożdżówka 120

obok siebie na blaszce wyłożonej  pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry

Moje domowe kucharzenie
Ciasta , ciasteczka na święta 133

CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)FALE DUNAJU                                                CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ

W kuchennym oknie Ewy
Rolada z kaszy manny bez pieczenia 329

Rolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki

Poezja smaku
Bułeczki cynamonowo czekoladowe 222

Wykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm i wymiarach 30x55cm. Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem.  Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy

Mia Cucina Sofieta
Buleczki kardamonowe z marcepanem i kokosem czyli Niedzielne sniadanie odc.69 132

gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
domowy makaron 173

razu całej mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko i ostawić na około pół godziny. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do makaronu lub zwinąć ciasto w roladę i kroić w paseczki. Można od razu ugotować w osolonym wrzątku lub ususzyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania