rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:38/180)

Ensaimada 136

miejsce na godzinę w celu podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na kwadrat 50x50cm, smarujemy równomiernie miękkim masłem, zostawiamy z jednej strony margines bez masła. Ciasto zwijamy w luźną roladę, układamy je łączeniem do dołu. Powstałą roladę ponownie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 15cm. Wałkujemy ostrożnie aby nie wycisnąć masła z rolady. Powstały prostokąt ponownie zawijamy(...)roladę wzdłuż dłuższego boku i zakręcamy w spiralę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej skręconą roladę i formujemy z niej luźnego ślimaka, ciasto urośnie. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny w celu podwojenia objętości. Duża zawartość masła potrzebuje dłuższego wyrastania. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni /grzanie góra-dół/, pieczemy 20-25 minut

Stare Gary
Rolada biszkoptowa flaga USA 238

sobie dobrze zagospodarować wolną sobotę, ja to potrafię. Tak na serio postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją naszych marzeń, ciasto jak widzicie w formie amerykańskiej flagi - rolada biszkoptowa z nadzieniem z serka kremowego do kanapek, śmietany z dodatkiem truskawek. Upiekłam je z myślą o mojej córce, która marzy o podróżach, szczególnie o Nowym Jorku. Rolada wcale nie okazała

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada biszkoptowa z grzybami, polska superżywność – cz. 2 209

mimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka(...)Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno.  Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki

Qlinarnie i Qlinarnie
Drożdżówka z czekoladą i kakao 244

wymiarach około 50 x 20 cm . Kakao z cukrem zmieszać w kubeczku i posypać ciasto, dość grubo, zostawiając spore marginesy od wszystkich brzegów. Brzegi zwilżyć wodą i ciasto zwinąć w roladę. Szczelnie skleić. Roladę zwinąć „w ślimaka” i przełożyć do formy zlepieniem w dół. Oba końce wsunąć pod spód. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia

Posadzone i zjedzone
Owocowa chmurka – ciasto bez pieczenia 3295

Smaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w

Trzeci talerz
Ślimaki drożdżowe z jabłkami 164

wykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowa rolada z truskawkami 147

pudrem – po upieczeniu w nią będziemy zawijać roladę.   Upieczoną roladę wyciągamy z piekarnika i kładziemy wierzchem na dół. Papier w góry ściągamy. Zabijamy roladę, po dłuższym brzegu, w ściereczkę, niezbyt ciasno, aby ciasto się nie połamało. Zostawiamy w ścierce do ostygnięcia.   Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy krem – dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Miksując dalej, dodajemy(...)ścierki. Smarujemy ją dokładnie kremem, zostawiając około 2cm wolnego od brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Na wierzch kremu układamy truskawki, lekko wciskając. Zawijamy z powrotem roladę dość ściśle.   Gotową roladę możemy dodatkowo owinąć folią spożywczą, aby dobrze się trzymała. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny do stężenia.   Przed

Smaczna Strona
Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami. 172

dwie części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt. Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć ser. Rozsmarować, zostawiając wolne brzegi. Na ser wyłożyć owoce. Ja dodałam nektarynki pokrojone w kostkę. Ciasto zawinąć w roladę. Gotowe rolady, przełożyć do keksówek, wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą. Przygotować kruszonkę. Masło rozgnieść palcami z mąką i cukrem. Ciasto na wierzchu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Zostawić

Agusiowe smakołyki
Rolada żyrafa 353

prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!   Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone.Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować. Składniki:Ciasto:    5 jajek    6 łyżek cukru    3/4 szklanki mąki pszennej(...)łyżkach gorącej wody. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Ciasto rozwinąć, posmarować masą śmietanową zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Wzdłuż ciasta ułożyć banany (przy brzegu), po czym ściśle zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub na całą noc. Po stężeniu masy kroję roladę w plastry.Smacznego,Anulla

Fabryka pomysłów
Keks marchwiowy – kuchnia podkarpacka 173

Keks marchwiowy - kuchnia podkarpacka Ciasto marchewkowe wpisane jest w tradycję kulinarną krajów anglosaskich i Stanów Zjednoczonych. Jednak i w kuchni polskiej marchewka jako składnik ciasta znana

Trzeci talerz
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 154

tortów ze zdejmowaną obręczą. Pozostałe ciasto wałkujemy cienko, na grubość pół centymetra, w elegancki prostokąt. Wykładamy owoce wymieszane z budyniem i cukrem, rozkładając je równą warstwą, a ciasto zwijamy jak roladę. Roladę kroimy na 7-8 w miarę możliwości równych kawałków i umieszczamy je w odstępach na dnie formy. Znowu dajemy ciastu podrosnąć, aż widocznie podwoi objętość . Możemy ciasto posypać

Karo in the Kitchen
Rolada szpinakowa z łososiem i kaparami 208

serkiem almette . Dziś proponuje inną wersję tej rolady czyli rolada szpinakowa faszerowana serkiem almette, wędzonym łososiem i kaparami. Obie rolady są pyszne i ładnie się prezentują ale osobiście wolę tą wersję. Według mnie łosoś i kapary idealnie pasują do ciasta szpinakowego. Składniki: 450g mrożonego szpinaku masło sól pieprz 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa 4 żółtka 4 białka 2 serki almette(...)rozłożyć na niej ciasto. Piec przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Ciasto ostudzić, posmarować serkami a następnie położyć na wierzch plastry łososia i posypać równomiernie kaparami. Ciasto zwinąć w roladę, obwinąć w folę aluminiową lub papier do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kroić na grube plastry

Mama Gotuje
Rolada serowa z wiśniami 249

przeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :) Składniki:Ciasto- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju- 1/2 szklanki letniej wody- szczypta soliNadzienie- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)- 2 żółtka- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- 50 dag mielonego twarogu- 1 budyń waniliowyPrzygotowanie

Zainspirowana w kuchni
Bezowa rolada cytrynowa 207

spory zachwyt wprowadzają mnie ciasta cytrynowe - nigdy nie podejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd(...)blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy na tacę i chłodzimy w lodówce całą noc. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Drożdżówki z kremem krówkowym i płatkami migdałowymi 192

ciasto wykładamy krem krówkowy - w zależności od upodobań do słodkości - u mnie były 4 czubate łyżki kremu, na który posypałam płatki migdałowe - 3 garści.  Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na 3-4 cm kawałki. Formę do pieczenia mufinek wysmarowałam olejem, następnie do każdego otworu wkładałam jeden kawałek zwiniętego ciasta.  Tak przygotowane ciasto zostawiam w ciepłym miejscu

Plate of Joy
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 189

Ciasto na weekend! Rolada z malinami, którą ostatnio robiłam, a przepis Wam zdradziłam na blogu, została zjedzona do ostatniego okruszka. Była przepyszna. Postanowiłam upiec jakieś nieduże ciasto również z malinami, tak mi ten smak się spodobał. Myślałam i kombinowałam, stanęło na serniku z malinami i jeżynami, ale żeby nie było zbyt sztampowo to sernik z dodatkiem masła orzechowego. W końcu

SMYKWKUCHNI