prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową. Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku. Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę do tarty o wymiarach
wesoła kuchniaolej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach
słodki bratekOrzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym. Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki
Rodzinka w kuchnipowinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie tortownica o średnicy
PatiGotujekoperek! ). Smarujemy placki tortilli, świeża sałatę oraz sałatkę z czerwonej kapusty ( wszystko układamy jak najbliżej środka ), dodajemy po 4-5 paluszków rybnych i delikatnie, ale w miarę ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na połówki i zajadamy! Smacznego! RADY! 1.Jeśli mamy małe placki tortilli ułóżmy 2 na sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również w piekarniku
Ostra na Słodkopieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy
Smaki Na Talerzukruszonki zagniatamy tak by powstały okruszki. Chłodzimy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt, wykładamy na niego wiśnie (jeśli jest dużo soku to zostawiamy go w miseczce). Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na 12 kawałków. Każdy ze ślimaczków kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Sok z miseczki możemy dodatkowo wlać w zakrętasy ślimaczka. Odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryWitam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet na pieczywo. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania frużeliny będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych
Uwaga Babcia Gotujekardamon. Przygotowujemy syrop cukrowy: Rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt posypując delikatnie mąką aby nie przyklejało się do wałka. Ciasto smarujemy naszym farszem kardamonowym. Zwijamy ciasto na kształt rolady i kroimy grubsze plastry. Pieczemy ok 30 minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze
Kuchnia w oparachGlinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia
Trzeci talerzgodzinie. Ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką blat//stół i uformuj wstępnie w kulę. Przykryj folią i zostaw na 10-20 minut aby odpoczęło. Następnie uformuj ciasto zwijając ja roladę i przełóż do foremki (30x11 cm). Zostaw w przykrytej folią foremce na ok.60-80 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 210-220°C i piecz ok. 40 minut
Przepisy na domowy ser i chlebczasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w formie prostokąta. Powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem wymieszanym z cukrem, przyprawami, jajkiem i mlekiem (pozostawić trochę do posmarowania wierzchu bułeczek). Ciasto zawinąć w roladę, a następnie pokroić w plastry 1,5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wierzch bułeczek posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Bułeczki odstawić
Kuchnia Bon Appetitczęści i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, i drobnego cukru. Ciasto zawijać w rolady i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić ponownie do wyrośnięcia
Calzonella.comstartą z pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i na środku ułożyć marcepan uformowany w wałek. Ciasto zawinąć jak roladę i posmarować jajkiem. Piec przez 40 minut (w razie potrzeby dłużej) w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitpieprzem i ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowany farsz odstaw do lekkie przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Ciasto posyp startym serem i rozłóż na nim przestudzony farsz. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w dość grube plastry. Tak powstałe ciastka przełóż ostrożnie na przyszykowaną wcześniej blachę (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i posmaruj jajkiem. Blachę wstaw
blog.moje-pasje.info