rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:43/180)

ROLADA SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, bez glutenu) 655

tylko znakomicie smakuje ale i świetnie wygląda. Robię ją w różnych wariantach smakowych i znacie ją już w wersji z kurczakiem i pieczarkami . Składniki – rolada serowa z mięsem mielonym: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości 350 g żółtego sera Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (u mnie 250 g łopatka(...)kostkę. Przestudzona zawartość patelni dodać do mięsa i dokładnie wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotowe ciasto serowe wyjąć z piekarnika. Farsz wyłożyć na części wierzchniej ciasta a następnie zwinąć w roladę. Piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 °C. Pieczoną roladę serową z mięsem mielonym polecam podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno z sosami

Ola la LCHF
Proste ciasto z jabłkami 289

smakowało. U mnie zostało tylko zdjęcie, ale wkrótce upiekę go ponownie. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta z jabłkami. Szczególnie polecam jabłecznik  lub roladę z jabłkami i bakaliami Ciasto 300 g mąki 4 jajka 3/4 szklanki cukru 130 g masła 100 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 średnich jabłek Jajka ubić z cukrem na puszystą

O kuchni z uczuciem
ROLADA Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 150

ROZGRZANYM DO 180 STOPNI PIEKARNIKU 15 MIN PO UPIECZENIU PRZEWRACAMY NA ROZŁOŻONĄ ŚCIERECZKĘ,POSYPANĄ LEKKO CUKREM (ŻEBY CIASTO NIE PRZYKLEIŁO SIĘ DO ŚCIERECZKI) ZDEJMUJEMY PAPIER I ZWIJAMY CIASTO RAZEM ZE ŚCIERECZKĄ W ROLADĘ,ZOSTAWIAMY DO OSTYGNIĘCIA UBIJAMY SCHŁODZONĄ ŚMIETANĘ ZE SZCZYPTĄ KWASKU CYTRYNOWEGO,NA SZTYWNO,DODAJEMY CUKIER PUDER WYMIESZANY Z ŚMIETAN FIXAMI,JAK SIĘ ZMIESZA WYŁĄCZAMY(NIE UBIJAJCIE ŚMIETANY(...)DŁUGO BO SIĘ ZWAŻY) CIASTO ROZWIJAMY MOŻEMY LEKKO NASĄCZYĆ SOKIEM MALINOWYM SMARUJEMY BITĄ ŚMIETANĄ I POSYPUJEMY MALINAMI ZWIJAMY ROLADĘ,MOŻNA POLAĆ ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĄ LUB TAK JAK JA NA SZYBKO POSYPAĆ CUKREM PUDREM-PYSZNOŚCI..... DO RANA ZOSTAŁ MI TYLKO MAŁY KAWAŁECZEK SPRÓBUJCIE KONIECZNIE SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Szokoladowy piyniek ze 1921 roku (Czekoladowy pieniek) 130

niego upieczone ciasto i ściōngcie z niego papiōr do pieczynia. Tera posmarujcie je po wiyrchu [34] tym filungym i spróbujcie zawinōńć je jak rolada- yno niy okryncejcie ji [35] niciom Dobrze by bōło przełożyć te ciasto na papiōr do pieczynia, bo bydymy je za chwila całe smarować szokoladowōm kryjmōm. Nim to zrobiymy, oberznijcie na szryjk [36] kōńcōwki tyj rolady

Chop w kuchni
Zakręcone tiramisu 180

Moja rolada tiramisu przybrała nieco inną, mniej spotykaną, ale jakże efektowną formę. Deser rodem ze słonecznej Italii na bazie kawy, migdałowego likieru i śmietanowego kremu smakuje obłędnie i świetnie wygląda na talerzu, co sprawia, że bardzo szybko znika pozostawiając na twarzach gości uśmiech zadowolenia. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3 łyżeczki cukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i całość dokładnie wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 36 x 30 cm i piec około 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Rolada malinowo - jeżynowa 146

Postanowiłam zrobić roladę o smaku malinowo jeżynowym. Bazą do przepisów był  ten przepis. Ja zamiast kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym(...)przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni   blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą

Na słodko lub wytrawnie
Rolada Buche do Noel czyli świąteczne polano 248

domu dużego polana, które paliło się następnie przez wiele godzin w kominku do wieczora 25 grudnia.  Ciasto to robi się przy użyciu kremu maślanego i ciasta biszkoptowego, które tworzą swego rodzaju roladę. Bardzo popularne są także wersje lodowe tego deseru. Na cieście umieszcza się figurki z cukru lub z plastiku, nawiązujące do ikonografii świątecznej, jak święty mikołaj, choinka, krasnoludki albo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche zawijańce z jagodami. 169

mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;).   KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI.           Składniki na 14 - 15 sztuk(...)oczyścić, umyć i osuszyć. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 328

prostu rozpływa się w ustach. W Szwecji można spotkać wiele wersji tej wykwintnej rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha

maniapieczenia
Ślimaczki z musztardą i boczkiem – przekąska do piwa 112

pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na prostokąty. Każdy placek smarujemy musztardą, obkładamy plastrami boczku. Ciasto zwijamy jak rolady. Ostrym nożem kroimy plastry rolady – powstałe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok 20min w 180st. Artykuł

Dorota Smakuje
Rolada schabowa z morelami i śliwkami 163

majeranek suszony czosnek granulowany liście laurowe Sposób wykonania: 1. Mięso umyć, osuszyć. Przekroić na płat. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Posmarować warstwą musztardy. Ułożyć dowolnie śliwki i morele, ciasto zwinąć w roladę. Obwiązać nicią kuchenną. 2. Roladę obsypać majerankiem i czosnkiem granulowanym. Wetrzeć. Za nić włożyć 2-3 listki laurowe. 3. Roladę owinąć folią aluminiową. 4. Piec w naczyniu żaroodpornym

Kuchnia domowa Ani
Babka łaciata – kuchnia podkarpacka 159

Babka łaciata - kuchnia podkarpacka Babka to proste ciasto, które gości na polskich stołach już od 400 lat. Podobno król Stanisław Leszczyński, wielbiciel tego wypieku, nazwał je

Trzeci talerz
Paluchy drożdżowe, serowe 100

jajko. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść, rozwałkować lub spłaszczyć ręką na prostokąt, pokroić na szerokie paski. Posypać serem i suszonymi pomidorami. Ciasto zwijać jak roladę formując paluchy. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, posmarować mlekiem, posypać ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia

Przepisy Mikołaja
Krucho drożdżowe roladki karnawałowe 99

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu i rozsypujemy równomiernie nadzienie do roladek. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry przekąsek z kabanosami przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wioleta

MamaOskarka
paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 184

wymiarach około 40 x 20 cm i grubości 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam 1/4 część farszu pamiętając, by zostawić od brzegu 3 cm czystego ciasta (na zlepienie). Ciasto zawijam (jak roladę), łączeniem do dołu i kroję po skosie na 5 cm paszteciki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch smaruję roztrzepanym białkiem, posypuję kminkiem, sezamem lub siemieniem

babka w formie
Wieniec makowo migdałowy 156

prostokąt o wymiarach 25X50 cm, smaruję olejem, ścieram masę migdałową na tarce 30 dkg, resztę masy która mi została wykorzystam do innych wypieków. Następnie wykładam masę makową. Ciasto zwijam w roladę mocno dociskając od dłuższego boku. Roladę kroję wzdłuż na całej długości na środku. Utworzone dwa paski splatam ze sobą, następnie sklejam końce tworząc wieniec. Formę do tarty o wymiarach

wesoła kuchnia
ŚLIMACZKI Z SEREM I ŻURAWINĄ 122

olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem, dodajemy żurawinę (wcześniej namaczamy ją 30 minut we wrzątku). Powstałą masą smarujemy środek ciasta, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach

słodki bratek
Orzechownik 109

Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.  Składniki ciasta: 15 dag mąki 1 małe jajko 1 łyżka cukru 1/2 łyżki cukru waniliowego 10 dag masła 3,5 dag drożdży 3 łyżki letniego mleka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 białko 4 kostki gorzkiej czekolady 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki ciepłego mleka 3-4 łyżki

Rodzinka w kuchni
Strucla z makiem 150

powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego w wyłożonej papierem do pieczenia formie (u mnie tortownica o średnicy

PatiGotuje
BURRITO Z PALUSZKAMI RYBNYMI 111

koperek! ). Smarujemy placki tortilli, świeża sałatę oraz sałatkę z czerwonej kapusty ( wszystko układamy jak najbliżej środka ), dodajemy po 4-5 paluszków rybnych i delikatnie, ale w miarę ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na połówki i zajadamy! Smacznego! RADY! 1.Jeśli mamy małe placki tortilli ułóżmy 2 na sobie, żeby zwiększyć ich powierzchnię! 2. Paluszki rybne możemy przygotować również w piekarniku

Ostra na Słodko
Bułeczki czosnkowo-serowe 4706

pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, ponownie przez chwilę wyrabiamy. Dzielimy je na 2 części. Wałkujemy na prostokąt. Na każdym płacie wykładamy równomiernie przygotowane nadzienie. Ciasto zwijamy w roladę. Kroimy na plasterki o grubości około 2-2,5 cm. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na niej bułeczki, zachowując między nimi pewien odstęp. Pieczemy

Smaki Na Talerzu
Drozdzowki z wisniami i kruszonka czyli Slodki Czwartek odc. 154 128

kruszonki zagniatamy tak by powstały okruszki. Chłodzimy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na spory prostokąt, wykładamy na niego wiśnie (jeśli jest dużo soku to zostawiamy go w miseczce). Ciasto zwijamy w roladę i kroimy na 12 kawałków. Każdy ze ślimaczków kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Sok z miseczki możemy dodatkowo wlać w zakrętasy ślimaczka. Odstawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Frużelina czereśniowa na zimę do słoików 151

Witam serdecznie Tym razem zaproponuję przepis na przygotowanie frużeliny z czereśni. Frużelina jest bardzo smaczna, lekko słodka i winna. Tak przygotowaną frużelinę możemy użyć do przełożenia ciasta, tortu, przygotowania rolady biszkoptowej, deserów, nałożenia na naleśniki lub gofry, a nawet na pieczywo. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania frużeliny będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L frużeliny 1 kg wydrylowanych

Uwaga Babcia Gotuje
SZWEDZKIE BUŁECZKI KARDAMONOWE 87

kardamon. Przygotowujemy syrop cukrowy: Rozpuścić cukier w gorącej wodzie. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt posypując delikatnie mąką aby nie przyklejało się do wałka. Ciasto smarujemy naszym farszem kardamonowym. Zwijamy ciasto na kształt rolady i kroimy grubsze plastry. Pieczemy ok 30 minut w temp 160 st. Po tym czasie bułeczki smarujemy syropem cukrowym i oprószamy delikatnie cukrem kardamonowym. Pieczemy jeszcze

Kuchnia w oparach
Glinicki przekładaniec drożdżowy – kuchnia podkarpacka 236

Glinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapach drożdżowego ciasta kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i babciną kuchnią. Nie ma chyba drugiego tak pięknie pachnącego podczas pieczenia

Trzeci talerz
Prosty chleb tostowy 193

godzinie. Ciasto wyłóż na lekko obsypany mąką blat//stół i uformuj wstępnie w kulę. Przykryj folią i zostaw na 10-20 minut aby odpoczęło. Następnie uformuj ciasto zwijając ja roladę i przełóż do foremki (30x11 cm). Zostaw w przykrytej folią foremce na ok.60-80 minut do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do temperatury 210-220°C i piecz ok. 40 minut

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułeczki cynamonowe Kanelbullar 167

czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w formie prostokąta. Powierzchnię ciasta posmarować roztopionym masłem wymieszanym z cukrem, przyprawami, jajkiem i mlekiem (pozostawić trochę do posmarowania wierzchu bułeczek). Ciasto zawinąć w roladę, a następnie pokroić w plastry 1,5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Wierzch bułeczek posmarować pozostałym masłem z przyprawami. Bułeczki odstawić

Kuchnia Bon Appetit
BUŁECZKI CYNAMONOWE 953

części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, i drobnego cukru. Ciasto zawijać w rolady i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić ponownie do wyrośnięcia

Calzonella.com
Stollen bożonarodzeniowy 136

startą z pomarańczy. Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i na środku ułożyć marcepan uformowany w wałek. Ciasto zawinąć jak roladę i posmarować jajkiem. Piec przez 40 minut (w razie potrzeby dłużej) w 180 stopniach

Kuchnia Bon Appetit
Wigilia i Boże Narodzenie: Ciasteczka z grzybami i suszonymi pomidorami 120

pieprzem i ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowany farsz odstaw do lekkie przestygnięcia. Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Ciasto posyp startym serem i rozłóż na nim przestudzony farsz. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w dość grube plastry. Tak powstałe ciastka przełóż ostrożnie na przyszykowaną wcześniej blachę (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i posmaruj jajkiem. Blachę wstaw

blog.moje-pasje.info
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 333

foremce, więc ciasto wałkuję na szerokość foremki. Na ciasto nakładam 1/3 farszu i równo rozprowadzam, pozostawiając z każdej strony po około 1 centymetrze wolnego ciasta bez farszu. Następnie ciasto zwijam jak roladę, brzegi podczas zwijania wkładam do środka. Tak przygotowane kulebiaki układam w blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie kulebiaków: Przed pieczeniem, kulebiaki maluję

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżówki z nadzieniem dyniowo-pomarańczowym 135

oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt. Dynię mieszamy z dżemem oraz cynamonem i rozsmarowujemy na cieście. Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy jeszcze

Mienta blog
Drożdżówka z makiem i orzechami – kuchnia podkarpacka 559

Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Ciasto drożdżowe to dla mnie symbol ciepłej, babcinej kuchni. Nie ma drugiego bardziej domowego ciasta, przywołującego dobre wspomnienia z

Trzeci talerz
Ciasto drożdżowe z malinami i białą czkoladą 239

rozpuściła. Maliny mieszamy z 4 łyżkami cukru oraz szczyptą mielonego imbiru. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie wałkujemy na owalny placek. Polewamy połową sosu czekoladowego i posypujemy malinami. Ciasto zwijamy w roladę i układamy na blachę, wyłożoną  papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy białkiem z jajka. Nożyczkami robimy nacięcia. Pieczemy przez 45 min w piekarniku rozgrzanym

Słodkości na talerzu
Cinnamons rolls z sosem śmietanowo - waniliowym. 150

ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek, następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około 3 cm kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w koło bułeczki najlepiej w tortownicy lub obręczy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkoptowa rolada z rabarbarem i jabłkami 110

Taka rolada to chyba najszybsza rolada do wykonania. Wszystko robi się na jednej blasze a potem zwija i gotowe. Oczywiście owoce można dać różne, ja dziś

Ewa w kuchni
Zakręcone pizzerinki do odrywania 751

grubych oczkach tarki. Podrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę. Następnie wałkujemy jak najcieńszy prostokąt. Równomiernie wykładamy ketchup, posypujemy oregano. Posypujemy posiekaną cebulą, szynką oraz mozarellą i cheddarem. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na około 3 cm plasterki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Smaki Na Talerzu
Strucla z marmoladą różaną 145

Wyrośnięte ciasto krotko wyrabiamy i rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy marmolad ą , pozostawiając  nieposmarowane brzegi ok 2 cm. Następnie ciasto zwijamy jak roladę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h. Po upływie czasu, roladę smarujemy mlekiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 35-45 min i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Upieczon

kulinarne odsłony pati
ŚLIMACZKI Z SEREM I SZYNKĄ 197

francuskiego 10 plastrów dobrej szynki 10 plastrów sera żółtego zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plaster koło plastra szynkę, na nią ser. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy w dość grube plastry Układamy na blasze wyłożonej papierem Pieczemy do zrumienienia ok 15 minut. Podajemy z ulubionymi sosami

Z Majeczką w kuchni
Zwijane bułeczki pizzowe 810

wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na sos wykładamy równą warstwą wszystkie dodatki, czyli sery, salami, szynkę i inne. Blat ciasta zwijamy w roladę i następnie kroimy w 12 plasterków, każdy o grubości ok 2-3 cm i układamy je na dużej blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną 148

wymiarach około 40 x 30 cm. Rozsmarowujemy na nim pure z dynii, polewamy mleczkiem i rozkładamy pokrojone w kosteczkę jabłko, a następnie posypujemy żurawiną—>KLIK. Ciasto zwijamy jak roladę i […] Artykuł Brioszki z dynią, jabłkami i żurawiną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 132

czasie ciasto ocieplamy ok 1 godziny jeśli było w lodówce. Zagniatamy krótko i rozwałkowujemy na omączonym blacie na prostokąt. Składniki nadzienia mieszamy i wysypujemy na ciasto. Ciasto zawijamy w roladę i bardzo ostrym nożem tniemy na ok 15 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wzorem ślimaka do góry. Bułeczki zostawiamy na 30 minut by podrosły i włączamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 150

objętość. Na blacie obsypanym mąką lub na arkuszu papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto na grubość 1 cm. Na cieście rozsmarowujemy masło, rozsypujemy owoce, kawałki marcepanu i cukier. Zwijamy ciasto w ciasna roladę i kroimy na 16 plastrów, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami zostawiamy 4 cm odstępy. Blachę odstawiamy na 1/2 - 1 godzinę do ponownego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ślimaczki z serem. 152

ciasta bo zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać pasy o szerokości około 8 cm, nałożyć trochę sera i dobrze rozprowadzić po cieście, zwinąć w roladę, odcinać 5 cm kawałki. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki cynamonowe 88

wyrośnięciu ciasta, podziel je na 2 porcje i rozwałkuj. Następnie posmaruj ciasto resztą masła używając pędzelka, posyp warstwą cukru i cynamonu. Ciasto zwiń w roladę, następnie pokrój na plasterki szerokości ok. 5 cm. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku w 180 °C do zarumienienia

Calzonella.com
Odwrócone ciasto z pomarańczami 303

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szczerze polecam jego upieczenie. Będziecie zachwyceni efektem i zapachem, jaki rozniesie się po mieszkaniu :) ----- Podobne: Wegańskie ciasto ze śliwkami Rolada biszkoptowa Sernik z brzoskwiniami Składniki na formę o średnicy 22 cm: 150g cukru 150g mąki 150g masła 5 jaj 12 g proszku do pieczenia 6 - 8 pomarańczy(zale

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Leśny mech 12197

Leśny mech to ciasto, które każdy już chyba widział na jakimś blogu. Prezentuje się pięknie i oryginalnie, a i główny składnik jest niebanalny – szpinak w słodkim

Trzeci talerz
Cynamonki 144

grubych oczkach. Odcisnąć sok i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Masło roztopić dodając cukier i cynamon, Ciasto rozwałkować i posmarować za pomocą pędzelka masłem z cynamonem następnie wyłożyć jabłka. Ciasto zwinąć w roladę i pokroić na krążki. Krążki włożyć do formy na muffiny i piec 20 minut w 180 stopniach

Pychotkaaa
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 278

Ryziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się

Trzeci talerz
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 779

Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką

Trzeci talerz
strudel z makiem i jabłkami 111

puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4658

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z

Trzeci talerz
Zupa krem z selera i gruszki 179

zmiłuj, idzie zima :)  Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną

bistro mama
Drożdżówki z cynamonem 153

podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto zwijamy w roladę  i kroimy na ok 5 cm paski. Każdy z pasków nacinamy do 3/4 długości i przecięte boki wywijamy na zewnątrz. Smarujemy z wierzchu delikatnie rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem

Słodka Kraina Wypieków
CIASTO DROŻDŻOWE Z DAKTYLAMI 130

LINKU http://harrisa.eu/drozdzowka-z-jagodami/ Ciasto różni się tylko tym, że podzieliłam na dwie części, posmarowałam daktylami które rozgotowałam (1/2 szklanki wody) i zmiksowałam. (1 1/2 szklanki daktyl). Ciasto zwinęłam jak roladę

harrisa
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 196

misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z poziomkami 126

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce 118

szpinak dokładnie po całym płacie zachowując ok 0,5cm wolnej przestrzeni przy obrzeżach. Wzdłuż jednego boku przez całą długość wykładamy łososia i zawijamy go w rulon raze z ciastem francuskim. Wkładamy roladę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia). Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę

ChilliJemy
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 129

wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.  Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche paszteciki z grzybami 149

tłuszczu z cebulą.  Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto,  zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ślimaki z ciasta francuskiego 280

tarce. Pomidory osączyć z zalewy i pokroić w paski. Ciasto rozwinąć. Rozsypać na nim równomiernie ser. Na serze ułożyć salami, a na salami rozrzucić pokrojone pomidory. Ciasto ciasno zwinąć w roladę,zawinąć w papier dopieczenia. Wsadzić do zamrażarki na 10 minut. Schłodzone ciasto pokroić w plastry ok. 2cm. Posmarować roztrzepanym jajem, zanurzyć w sezamie. Ułożyć w odstępach na blasze

Pełny talerz
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 148

rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do prostokątnej foremki, pozostawić 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować piwem, (można naciąć ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce),  a następnie upiec w piekarniku

Jadło i czytadło
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 200

układać pasami szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 186

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.  Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla z serem i kruszonką 173

rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką.  Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie. Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier

Na słodko lub wytrawnie
Ślimaczki z łososiem 178

cienkie plastry a ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy koncentratem pomidowym i possypujemy oregano. Następnie układamy pokrojonego łososia i posypujemy żółtym serem. Ciasto zwijamy w roladę a następnie kroimy kawałeczki. Pieczemy je w 180 C przez około 50 minut (aż się zarumienią

Zainspirowana w kuchni
Strucla pełna bakalii 178

ciasto. Gotowe ciasto odstawić na ok 1 godzinkę do wyrośnięcia. Potem ciasto podsypać mąką, lekko zagnieść i rozwałkować na kwadrat o wymiarach 28x28. Na cieście równo rozłożyć bakalie. Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 25 minut, aż rolada dobrze się za brązowi. przed podaniem dowolnie

Monia miesza i gotuje
Bułeczki cynamonowe 151

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt o grubości około 4 mm. Na cieście rozsmarowujemy cienko przygotowane nadzienie cynamonowe. Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy w plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozpłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po około 10 sztuk. Przed pieczeniem bułeczki

Smakowity Blog Kulinarny
Cynamonki- Cinnamon rolls 164

grubosci. Następnie  zachowując centymetrowy margines, smarujemy roztopionym masłem, posypujemy mieszanką obu cukrów i cynamonu. Można lekko docisnąć cukier do ciasta, aby lepiej się trzymał. Ciasto zawijamy w roladę, złączenie delikatnie zwilżamy wodą i sklejamy. Tak przygotowaną roladę kroimy w ok. dwucentymetrowe plasterki ( woskowana nić dentystyczna świetnie się sprawdza w roli noża). Plasterki układamy w pewnych odstępnach na blaszce wyłożonej

Mia Cucina Sofieta
Ślimaczki z ciasta francuskiego 146

smarujemy ketchupem. Oliwki kroimy w plasterki, pomidory na mniejsze kawałki i układamy równomiernie na cieście. Dodajemy kosteczki sera. Całość posypujemy startym żółtym serem i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Ciasto zwijamy w roladę, kroimy ok. 2,5 cm paski. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w 200 stopniach

Aga w kuchni
Cinnabon rolls 180

prostokąt o bokach ok. 60x30 cm i grubości około 1 cm.Ciasto smarujemy dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania