rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:49/180)

Zakręcone pizzerinki 110

żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę

Fitsweet.me
Zakręcone pizzerinki 219

żółtym serem, fragment czystego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem (resztę jajka zostawić do posmarowania pizzerinek przed pieczeniem), ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i skleić. 5) Gotową roladę zawinąć w papier z ciasta francuskiego i odstawić na kilka godzin do lodówki lub na 30 – 60 min do zamrażarki (dzięki temu roladę będzie łatwiej kroić). 6) Po tym czasie roladę

Fitsweet.me
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 156

Już jutro pożegnamy stary rok i powitamy nowy. Z tej okazji wielu z Was urządza domowe party i szykuje sylwestrowe przekąski. Ja na tą okazję przygotowałam roladę szpinakową z wędzonym łososiem.  ciasto:  350 g mrożonego szpinaku 3 jajka 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli ponadto: 200 g wędzonego łososia w plastrach 300 g serka śmietankowego(...)masę szpinakową i równomiernie rozsmarować. Piec ok. 15 minut w temp. 170*C.  Po upieczeniu wystudzić i delikatnie ściągnąć papier z ciasta.  Na cieście rozsmarować serek,ułożyć plastry łososia i ciasno zwinąć roladęRoladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu pokroić w grube plastry

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 969

Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka Czy w czasach gotowych ciast prosto z marketu, babek w proszku, mas cukrowych i kremów w tubkach jest jeszcze miejsce

Trzeci talerz
Ciasteczka -pień drzewa 159

cienko rozwałkować na kształt prostokąta o długości takiej samej jak wcześniej przygotowany wałeczek z ciasta.Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru , cynamonu i kakao, a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.Zwijać jak roladę.Postępować dalej tak samo z resztą ciasta [ rozwałkować, posypać mieszanką cukru i zwijać] aż do wyczerpania ciasta.Zwiniętą roladkę  [ pień drzewa]  przełożyć na folię i zwinąć

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe ślimaczki z chałwą i orzechami 180

stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Na ciasto wyłożyć farsz (ja kładłam na cieście  tzw. "kupki" i lekko je rozsmarowywałam). Ciasto delikatnie zwinąć w roladę zaczynając zwijanie od dłuższego boku. Zwiniętą roladę pokroić ostrym nożem na 15 kawałków (plastrów). Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać plastry ciasta płaską stroną do góry

In my kitchen
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 343

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 192

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego.Z ciasta formułujemy  płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Moniki Smakołyki
Strucla z makiem 166

czoła wyzwaniu :) Byłam w dużym błędzie! Przepis jest pracochłonny ale nie jest trudny :) Zapraszam na aromatyczną roladę z makiem zwaną Struclą makową. Wydawać się może, że to typowo świąteczny wypiek, ale kto powiedział, ze do weekendowej kawy nie pasuje? Strucla makowa Składniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 6 g drożdży 100g cukru pudru  1/2 szklanki śmietany 200g masła(...)masę, dodajemy do maku i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę a następnie delikatnie mieszamy z makiem.  Wykładamy masę makową na rozwałkowane ciasto. Zwijamy delikatnie w roladę, sklejamy końce. Podkładamy blisko papier do pieczenia i rolując przekładamy struclę (razem z papierem) na blaszkę.   Pieczemy 20 minut w 120'C a po tym czasie

Tagebuch po polsku
Rolada czekoladowa z truskawkami 374

Moje początki z roladami były delikatnie mówiąc niezbyt udane.  Nie chodziło o smak, a raczej o wygląd.  Zupełnie nie przypominały tego, co powinny.  Tak też było z tą roladą. Pokazywałam ją już na blogu dokładnie 5 lat temu .  Zajrzyjcie w ramach rozweselania.  Tym razem w przepisie pominęłam proszek do pieczenia.  Przepis pochodzi z "Kobieta i Życie" chyba sprzed(...)stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę.  Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia.  Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą

Sto kolorów kuchni
ROLADA BEZ PIECZENIA 569

Przepis na tą roladę znalazłam w jakiejś gazetce i postanowiłam wypróbować. Jest prosta do wykonania, musimy jedynie chwilę poczekać aby nasze masy wystygły. Na pewno ją jeszcze zrobię, wszystkim bardzo smakowała :)  SKŁADNIKI: CIASTO: 32 dag herbatników 10 dag masła 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka KREM: 15 dag wiórków kokosowych 60 g masła(...)wiórki i cukier podgrzewamy, gdy kokos wchłonie całe mleko dodajemy masło. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. ZWIJANIE: Ciasto wałkujemy pomiędzy folią spożywczą na wymiary ok. 25/35 cm.  Smarujemy kremem kokosowym. Z pomocą folii ściśle zwijamy w roladę (krótszy bok)  i szczelnie owijamy w folię. Chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :) Polecam przepisy na pozostałe ciasta

Pani na deser
Rolada truskawkowa 169

Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30%   Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Kolizje Smaków
Ciasteczka figowe 166

nożem). Na środku każdego prostokąta równomiernie wykładamy masę. Brzegi ciasta zawijamy na farsz, aby powstał rulon (jeśli macie silikonową stolnicę warto po prostu zawinąć ją jak na roladę, a następnie przerzucić ciasto na blachę wyłożoną papierem). Pieczemy w 170°C z termoobiegiem (lub 180°C bez) przez 17-20 minut. Gdy rulony ostygną, kroimy na kilkucentymetrowe paski uzyskując ciasteczka

Poezja smaku
Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka 233

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze

Trzeci talerz
Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym 534

każde jajko bierzemy po 1 łyżce cukru i mąki. W tym przepisie będą dodatki: olej, mleko skondensowane… i nie tylko, więc jego nazwa, to ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym. Poprzedni przepis na Roladę Huragan wzbudził ogromne zainteresowanie, lecz niektórym z Was wydał się zbyt skomplikowanym. Dzisiejszy, mam nadzieję, że będzie o wiele prostszy. Składniki (przepis podstawowy na tortownicę(...)gwarantuje dobrą przyczepność ciasta podczas pieczenia i wyrastania. * Aby otrzymać 125 g użytej przeze mnie mąki potrzeba: 105 g mąki tortowej i 20 g skrobi kukurydzianej. Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym identycznie, jak Rolada Huragan wyszło puszyste, wilgotne, lekkie i sprężyste niczym gąbka. Z powodzeniem nada się na torty, ciastka tortowe, wszędzie tam, gdzie może zastąpić tradycyjny biszkopt

mojewypiekiinietylko