rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:51/180)

Rolada kokosowa 221

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Poprosiłam moją siostrę Monikę, żeby koniecznie zrobiła tą roladę na święta i sfotografowała poszczególne etapy jej robienia.     Próbuję znaleźć słowa dla określenia tej słodkości.. wspaniała, wyśmienita, niebo w gębie po prostu jedyna, najlepsza w swoim rodzaju(...)dodać do niego odrobinę przegotowanej wody. Rozłożyć folię, rozwałkować na niej ciemną część ciasta, wyrównać boki tak aby powstał prostokąt wielkości dużej blachy.  Na rozwałkowaną ciemną część wyłożyć masę z wiórek i wyrównać. Całość zrolować, zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Po 3 godzinach roladę można kroić. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Szpinakowo-mandarynkowe 182

tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku i rozpuszczoną żelatynę (lub śmietan-fix). Masą śmietanową dekorujemy roladę. Rozkładamy cząstki mandarynek i listki melisy. Uwagi: * Ciasto pieczemy w blaszce z wyposażenia piekarnika (jak na roladę), a następnie wykładamy nim keksówkę. Może się jednak tak zdarzyć, że Wasza keksówka na długość będzie krótsza

Smaki Na Talerzu
Rolada jarmużowa z papryką 264

sieci, lub raczej cała seria rolad jakie pojawiły się na blogach - rolada szpinakowa z łososiem. Ponieważ na wędzonym łososiem nie przepadam, a jarmużu nigdy dosyć, oto moja wariacja. Rolada smakuje absolutnie obłędnie. Polecam! Składniki: 400 - 450 g mrożonego jarmużu 3 jaja L sól, pieprz z młynka gałka nuszkatałowa 1 łyżka soku z cytryny 300 g ziołowego serka np. almette szczypiorek(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160`C 20 minut. Uważać, by nie przesuszyć rolady, ponieważ popęka przy zwijaniu. Odstawić upieczoną roladę do przestygnięcia. Delikatnie z rolady usunąć pergamin i jednoczeście ułożyć ciasto na folii spożywczej, a pod folię spożywczą podłożyć folię aluminiową na upieczonym cieście rozsmarować serek, posypać go szczypiorkiem lub koperkiem, następnie ułożyć posolone papryki skropione octem balsamicznym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 186

dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy je u nasady (sklejamy), ostrym nożem nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać nadzienie), następnie

Rozpustne gotowanie
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 186

Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka W naszym regionie od pokoleń królują dwa typy ciast. Pierwszym z nich są ciasta drożdżowe w przeróżnych postaciach – bułki, kukiełki

Trzeci talerz
Rolada z kremem z białą czekoladą i borówkami 141

rzadka można podczas ubijania dodać jeszcze śmietan fix. Czekoladę siekamy bardzo drobno, dodajemy do ubitej masy i delikatnie mieszamy.  Przekładamy krem na upieczone i ostudzone ciasto. Posypujemy borówkami i delikatnie zwijamy roladę. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem

noteskulinarnyfiga
Rolada szpinakowa z łososiem wędzonym 191

pomocą szpatułki wyrównujemy, aby wszędzie była jednakowej grubości.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 C. Uwaga ! nie należy piec dłużej, bo rolada może zacząć się kruszyć przy zwijaniu.  Upieczone ciasto szpinakowe wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Potem delikatnie przewracamy nasze ciasto na deskę drewnianą lub blat wyłożone papierem(...)pieczenia. Odrywamy delikatnie papier, na którym nasze ciasto się piekło. Na nasze ciasto wykładamy biały serek i delikatnie rozsmarowujemy na całości, układamy plasterki wędzonego łososia.  Ciasto od dłuższego boku zwijamy w roladę. Zawijamy w papier na którym leżało i wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki, żeby całość stężała i ładnie się połączyła. Przed podaniem wyciągamy z lodówki

Kuchnia na wzgórzu
Makowiec drożdżowy 344

był mniej więcej równy długości naszej foremki. 5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego

UgotujmyTo.pl
ZNAKOMITA DROŻDŻÓWKA z kruszonką 146

minut. Następnie ciasto pozostawiam pod przykryciem najlepiej bawełnianej ściereczki ok 2 godzin aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje tworząc kształt prostokąta. Na środek ciasta przekładam dżem. Zwijam jak roladę . Końce dokładnie zaklejam by dżem podczas pieczenia się nie wylał. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników robię kruszonkę.wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem

Gotowanie Patki
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 250

oczkach ser żółty i surowe jajko plus żółtko. Dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, prostokątny placek. Wyłożyć farsz i zwinąć w roladę (zwijać od dłuższego boku). Roladę przykryć i zostawić (końcówką ciasta od spodu - patrz zdjęcie 3 i 4 :)) na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie pokroić ją w 1,5-2 cm plastry i delikatnie przenosić je na wyłożoną

CookYourself
Ciasto " Pawi ogon" 223

Ciasto "Pawi ogon" Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę.  Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy. Na masie budyniowej układamy upieczone rolady . Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą galaretkę. Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi galaretka gdzieś się ulotniła ;)  Gdy galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu . Na kremie układamy

Słodkości i nie tylko
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 232

nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 25 g świeżych(...)Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy

Słodka Strona
Brownie z malinami 235

Dla wielbicieli czekolady brownie to prawdziwy przysmak. Z wierzchu delikatna, krucha skorupka, wewnątrz miękkie bardzo czekoladowe ciasto. Maliny doskonale pasują do tego pysznego ciasta, ale można

Trzeci talerz
Wspaniały tort orzechowy z kremem michałkowym i roladą 291

tort :-) W tym roku nie było inaczej :) Przygotowałam tort, z którego jestem bardzo dumna :) smakował rewelacyjnie, świetnie wyglądał :) Tort składał się z orzechowego ciasta, kremu z dodatkiem cukierków Michałków, a środkowy spód stanowiła pokrojona w plasterki rolada z białym kremem :)  Wszystko świetnie się komponowało i wspaniale smakowało :) Polecam ten tort, jest na prawdę pyszny :)  SKŁADNIKI *tortownica 21cm CIASTO(...)wylewamy ciasto i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy. Ostudzone kroimy na dwa spody. ROLADA *jej przygotowanie nie jest konieczne, ja chciałam żeby mój tort miał inny środek, możecie po prostu przeciąć ciasto orzechowe na 3 spody i przełożyć kremem michałkowym  :-) Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier,potem żółtka, następnie mąkę i kakao

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku