Przepis na tą roladę dostałam od mojej mamy. Największą zaletą tego ciasta jest to, że jest ono łatwe do zrobienia i robi się je bardzo szybko. Dodatkowo smakuje rewelacyjnie. Składniki: ok. 1 kg jabłek 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dalej ubijając dodać mąkę i proszek(...)przez 30 minut. Gdy ciasto lekko ostygnie przełożyć go na ścierkę, tak żeby jabłka były na górze a następnie pomagając sobie ścierką zwinąć ciasto w ciasną roladę. Ciasto zostawić do wystudzenia tak żeby zakładka znalazła się na spodzie ciasta. Ciasto można posypać cukrem pudrem
Mama Gotujejabłka, cynamon i orzechy. Do tego lody lub bita śmietana, jeśli nie jesteście na diecie :) Przy okazji, wyjaśniam, że strudel to coś innego niż strucla. Strucla to zawijana rolada z ciasta drożdżowego, a strudel to również rolada, ale z cienkiego ciasta półkruchego, czasem francuskiego. Ponieważ apfelstrudel pochodzi z austro-węgier, niemieckie jabłka Gloster smakowały w nim wyśmienicie. Smacznego :) Składniki ciasto(...)się da. Smarujemy je masłem. Posypujemy połowę orzechami. Resztę orzechów wrzucamy do jabłek i mieszamy z nimi. Wyjmujemy nadzienie z jabłek na połowę ciasta z orzechami. Zawijamy ciasto w roladę od strony nadzienia. Całość układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno, z lodami lub z bitą
W kuchni wieczoremPyszne ciasto w formie rolady o kształcie łezki, stąd nazwa „łza słoniowa”. Mam ten przepis w swoim zeszycie kulinarnym od dawna. Rolada(...)zawsze się udaje, pięknie wygląda, niesamowicie smakuje i jest dość prosta do wykonania. Połączenie orzechów, banana i czekolady rozkosznie bombarduje kubki smakowe. Składniki na 2 rolady: Ciasto biszkoptowe • 6 jajek • 3 łyżki cukru pudru • 3 łyżki mąki pszennej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Masa orzechowa • 100 g orzechów włoskich zmielonych • 8 łyżek
To co kochamwielkie wow. Ale ten smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm Składniki 1 szklanka(...)silikonową. Na sam koniec wlewamy 1/3 szklanki wody i wszystko miksujemy na małych obrotach. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, który smarujemy odrobiną margaryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Przygotowanie biszkoptu na roladę: Upieczony biszkopt przekładamy na lekko wilgotną ściereczkę (papierem do góry). Zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo..troszkę zakalcowate...a może to dlatego, że nie czekałam aż biszkopt na roladę do końca wystygnie...nałożyłam dżem i zwinęłam...ale i tak było smaczne. Składniki ciasto na roladę: 3 jajka 70 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 krople aromatu cytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane(...)jednym jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlać mleko. Utrzeć na gładką masę. Połowę ciasta wlać do formy, na środku ułożyć roladę i zalać resztą ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 40 minut. Ostudzić. Dekoracja: galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Odstawić. Powierzchnię ciasta posmarować dżemem malinowym, ułożyć na nim gęsto
Moje domowe kucharzeniedługości około 65 cm). Na placku rozkładamy połowę porcji nadzienia pozostawiając 1-2 cm rant niepokryty masą. Następnie ciasto zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe rolady zlepiamy ze sobą z jednej strony. Ostrym nożem nacinamy ciasto wzdłuż do połowy głębokości rolad. Teraz zaplatamy na przemian, tworząc warkocz. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem
Rozpustne gotowaniemozzarelli w kostce) 500 g. mąki 400 ml. jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku szczypiorek oraz inne zioła w zależności od upodobań Naszą pracę zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na roladę (ciasto jak to na pizzę) drożdże zalewam ciepłą wodą dodaję łyżeczkę cukru oraz sól i trochę mąki aby zrobił się zaczyn. Następnie do jogurtu greckiego ścieram trzy główki czosnku(...)wszystkie składniki które będą nadzieniem naszej rolady. Ja zwykle dodaje serek topiony, bazylię, szynkę konserwową, ser żółty starty na tarce, Choć można dać do farszu czego tylko dusza zapragnie. Gdy przygotujesz już farsz i sos czosnkowy, twoje drożdże w rozczynie powinny już dwukrotnie zwiększyć swój rozmiar. Wtedy dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ciasto. Ja lubię kiedy ciasto poleży parę godzin
Full Smakuzrobić sobie wcześniej jego odbicie w jakimś prostym programie graficznym.Składniki na ciasto na wzorek:3 białka100 g masła3/4 szklanki mąki1/4 szklanki cukru pudru+barwniki spożywcze, kakaoSkładniki na ciasto na roladę:4 jajka1 łyżeczka winianu sodu (opcjonalnie)0,5 szklanki cukru1 szklanka mąki100 g masła1 łyżeczka cukru waniliowegoSkładniki na krem:200 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone4 łyżki cukru1 łyżeczka(...)papier, na którym piekło się ciasto i dajemy w to miejsce nowy arkusz papieru do pieczenia.Obcinamy nadmiar papieru do pieczenia. Ponownie przykrywamy ciasto blaszką i odwracamy z powrotem.Zwijamy ciasto w roladę i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie zrobimy tego od razu po wyciągnięciu z pieca ciasto ostygnie i będzie zbyt mało elastyczne, żeby dało się je zawinąć.Odsączamy mandarynki
CiastkozercyRolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać(...)blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po upieczeniu papier od razu delikatnie oderwać od ciasta, uważając by nie przerwać ciasta. Od razu zwinąć biszkopt w roladę razem z papierem. Odłożyć do przestudzenia. W między czasie można zająć się przygotowaniem kremu. Do przygotowania kremu potrzebne jest 500ml śmietany kremówki 36%, cukier puder
Zrób to smacznieidentycznie jak na spodzie. Nasączamy zimną herbatą i układamy masę kakaową. Również dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach (fot.3). Na wierzch ciasta układamy tylko 5 herbatników - pośrodku, nasączamy herbatą i pokrywamy białą masą serową (fot.4). Teraz (trzymając za boki pergaminu) składamy roladę do środka - tak aby powstał niby stożek. Dla ułatwienia ja zawsze wkładam całość do formy keksówki, żeby boki nam się
Świat CiastaRolada z makiem w nietypowej wersji stworzonej przeze mnie... orzechowo-waniliowe ciasto z serkiem homogenizowanym oraz mąką orzechową, a w środku nadzienie z białego maku z orzechami, wiórkami kokosowymi, słodzone melasą trzcinową. Brzmi nieźle, co nie? A jak smakuje? Rewelacyjnie! Ciasto nie jest za słodkie, a nadzienie przypomina w smaku nadzienie rogalików świętomarcińskich. Dodatkowym plusem jest to, że rolady przygotowuje(...)rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Obie rolady przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 min. Lukier: Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy
Kuchnia MagdaLenyminut.Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką[ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem.Od ciasta delikatnie oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę.Pozostawić w ściereczce do całkowitego wystygnięcia.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do zastygnięcia.Następnie pokroić w kostkę.Żelatynę rozpuścić w wodzie .Do jogurtu(...)dodać pokrojoną galaretkę i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko razem wymieszać .Ciasto rozwinąć i nałożyć tężejącą masę jogurtową i ponownie zawinąć w roladę.Odstawić do całkowitego zastygnięcia.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieboczku wędzonego (patrz skład) 200 g papryki czerwonej/żółtej/zielonej opcjonalnie ser żółty lub mozzarella w wersji z laktozą – skleja składniki dzięki czemu farsz nie wypada z rolady Cukinię umyć, osuszyć, rozkroić i wydrążyć pestki oraz gąbczasty miąższ. Pozostałą cukinię zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Można użyć robota wielofunkcyjnego z odpowiednią tarczą. Startą cukinię umieścić(...)plastry boczku wędzonego i pokrojona w kostkę papryka. w wersji z nabiałem można posypać je dodatkowo serem dzięki czemu farsz ładnie sklei pozostałe składniki by nie wypadały z gotowej rolady. Ciasto zwijać w roladę za pomocą papieru, na którym była pieczona. Roladę ponownie zapiekać przez ok 15-20 minut w temperaturze 150 ° C pilnując by nie przypiekła się za bardzo
Ola la LCHFzbierałam się, żeby zrobić roladę żyrafę, ale jakoś nie było okazji. Dopiero wspólne pieczenie Ciasta na niedzielę mnie zmobilizowało, bo tematem w tym tygodniu jest właśnie rolada. Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80 ml wody 45 ml oleju 3 łyżki kakao Nadzienie: 500 ml kremówki 1 śmietan fix 1 łyżka cukru
Ewusiowe Smakiprzenosimy na te białe i delikatnie przejeżdżamy po nich wałkiem by się złączyły. Następnie rolujemy je jak roladę , owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem. Rolady pozostawiamy w lodówce na godzinę lub całą noc. Wyciągamy nasze ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Roladę kroimy na ciastka o grubości ok. 1cm i układamy
Mostek w kuchni