puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:262/329)

Torcik piankowo-galaretkowy 514

Jakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja

Smakołyki Asi
Bułki na hamburgery, pszenne 197

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak(...)wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli

Grahamka, weka i kajzerka
Cynamonowe bułeczki żytnie z suszonymi owocami (bez cukru i mąki pszennej) 177

dłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka.   Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 2000 szczypta soli(...)wsypać do miski, dodać sól.  Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka  i po chwili wlać do miski z mąką. Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce. Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :) Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe

Ze smakiem i z pasją
Sernik na zimno z domowym twarożkiem i owocami 140

serków od Piątnicy. Serki zawierają  wyłącznie naturalne składniki. Wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów.   A żeby sernik stał się bardziej lekki i puszysty, żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z serkami podbijam mikserem. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy  z ciastkami również możemy(...)formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto:  Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe Pączki z Budyniem 237

Tradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Słodka Strona
Łabędzie z lekkim kremem adwokatowym 207

szyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę wyciskać korpusy czyli: wyciskać 1 warstwę ciasta w kształcie owalu, następnie wyciskać 4 paski, zaczynające się u podstawy owalu, rozszerzające się ku dołowi, coś na kształt skrzydeł. Korpusy nie mogą stać zbyt blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia(...)śmietany 30% cukier puder do oprószenia Mleko wlać do garnuszka z nieprzywierającym dnem. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika, dodać adwokat, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem końcówką do ubijania piany. Dodać przesiane mąki, zmiksować do połączenia. Żółtka wlać do mleka, wymieszać, zagotować na średniej mocy palnika, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować

moj przepis na
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 734

Jakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka  to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki(...)mielonych migdałów -1 jajko -kilka kropli olejku migdałowego -1 gorzka czekolada (u mnie słodzona ksylitolem) -łyżeczka zwykłego oleju lub oleju kokosowego Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, olejek i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę

Smaczne Zdrowe
Ciasto z kremem migdałowym. 140

Przepis na biszkopt Składniki:   -4 jajka  -1 szklanka cukru  -1/2 szklanki mąki  -1/2 szklanki kartoflanki  -proszek do pieczenia Sposób

Magia jedzenia.
Tort z musem czekoladowym 181

dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym. Składniki na biszkopt genueński : (na kwadratową blaszkę 24cm) - 8 dużych jaj - 180g drobnego cukru do wypieków - 160g mąki tortowej - 67g mocnego kakao(...)wbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i esencje rumową. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera (ok. 10 – 15 minut), aż masa potroi swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Do ostudzonego masła dodajemy łyżkę masy. Do pozostałej masy jajecznej dodajemy w trzech porcjach przesianą mąkę z kakao. Za każdym razem bardzo delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Z ostatnią

mojewypiekiinietylko
Tarta z malinami 391

Kiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem

UgotujmyTo.pl
Sernik z Orzechami 235

Tradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.Sernik z Orzechami - Składniki:1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego200 g masła250 g cukru4 jajka 50 g kaszy manny2 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowyodrobina aromatu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia polewa:60 g czekolady mlecznej60 g czekolady gorzkiej70 g masła(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej

Słodka Strona
Drożdżówki z jagodami 280

Pyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem.  Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony .  Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki(...)szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części i każdą uformować w kulkę, ułożyć

Zabawa smakiem
Dyniowe Pancakes 233

dzisiejsze śniadanie to chyba się spóźniłam, ale może wykorzystacie przepis jutro albo w weekend ;) Idealnie puszyste, mięciutkie i pachnące, a do tego ten pozytywnie żółciutki kolor, taką jesień to ja lubię! ;) Pancakes podałam z dżemem cukiniowym o smaku pomarańczy . Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku . Zachęcam! ;) Składniki (na około 10sztuk): szklanka mąki pół szklanki mleka łyżeczka proszku(...)puree, cukier, olej, jajko i przyprawy miksujemy razem. Następnie mieszamy je z mąką, aż powstanie jednolita masa.  Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju.  Nakładamy na nią  porcje ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron. ŻYCZĘ SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Gofry z palonym masłem i truskawkami / Brown butter waffles with strawberries 210

kanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z jogurtem który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. Często polewam je sobie sosem czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku z ich kalorycznością, zajadam(...)żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach

karmelowy
WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, Z KSYLITOLEM 269

ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta, ale dla mnie i tak będzie najlepsza na świecie- bo zdrowsza. Składniki na dwie mniejsze foremki z kominem lub jedną większą. U mnie jedna mniejsza oraz 4 małe babeczki(...)250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką

Smaczne Zdrowe