puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:267/329)

Seromakowiec, czyli sernik z kulkami maku 238

Seromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek.  foremka 23x33cm Masa makowa(...)można dać mniej),  łyżka cukru waniliowego,  2 łyżki budyniu waniliowego,  1/2 pomarańczy. Ser zmielić wraz z ziemniakami. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do sera, zmiksować. Dodać stopione, przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Następnie dodać sproszkowany budyń. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce o średnich oczkach a z reszty

Z miłości do słodkości
Buchty drożdżowe ze śliwkami 127

rozczyn, jajka, resztę lekko ciepłego mleka i pozostały cukier. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta

Domowa Cookierenka Agi
Truskawkowa fantazja Weroniki. 763

Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry,  jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek  należy jej się dedykowany deser.  Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko.  Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka  3 łyżki cukru(...)mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godz

Malinowe Pocałunki
Babka orzechowa z rodzynkami 143

żywności ekologicznej, która zajmuje się handlem hurtowym produktów rolnictwa ekologicznego. Produkty można kupić między innymi w sklepie internetowym Akademia Witalności . Babka ma bardzo charakterystyczny smak oraz jest wilgotna i puszysta. Polecam do popołudniowej kawki a także śmiało może zagościć na świątecznym stole. Do podania babki wykorzystałam Paterę z sercami z sklepu internetowego Koronkowa Filiżanka . Robiąc zakupy w sklepie(...)łyżce mąki z orzechami i wymieszać. Pod koniec wlać wodę mineralną. Na samym końcu dodać rodzynki wymieszane z łyżeczką mąki i ponownie wymieszać. Formę silikonową wysmarować margaryną wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu babkę wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z śmietaną

Ala piecze i gotuje
Oponki serowe 165

powiedzieć "wiesz co? teraz ciocia kilka zrobi, bo muszą być trochę ładniejsze do zdjęcia" ;) Wiecie... nie jest istotny wygląd, ważne to, co jest w środku! Oponki są mięciutkie i puszyste, pięknie rosną po wrzuceniu do oleju.  Nie są bardzo słodkie, więc można je pożerać tonami - idealnie smakują posypane delikatnie cukrem pudrem. Są łatwe w wykonaniu i chyba(...)olej do smażenia Przygotowanie: 1. W misce rozgniatamy widelcem ser z cukrem. Kiedy już dobrze się wymieszają dodajemy jajka oraz wymieszaną z sodą mąkę.  2. Rękami szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie, ale nie kleić się do rąk.  3. Następnie wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Szklanką z cienkimi brzegami wykrawamy kółka, a następnie kieliszkiem w środku

Kraina Tysiąca Smaków
PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, PEŁNOZIARNISTEJ 391

przepis na super szybkie i meeega pyszne pączusie serowe. Mimo tego, że robione z sera, wcale nie jest on w pączkach wyczuwalny. Lubicie takie małe pączusie? Są idealne, puszyste i bardzo szybko znikają z talerzy!:) Składniki: -400g serka waniliowego -4 duże jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej białej -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)ubić, dodać serek, spirytus, mąki, cukier waniliowy i proszek. Wszystko razem wymieszać , wykładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i  smażyć do zrumienienia z każdej strony. Sprawdzić najlepiej patyczkiem żeby ciasto nie wylewało się ze środka. Odsączyć na papierze i posypać mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tarta cytrynowa 228

żółto, na przystrojonych żółtymi kokardkami ulicach, obecne są straganiki z równie żółta mimozą. W tym dniu każda kobieta( ta duża i ta całkiem malutka) otrzymuje mały bukiecik pełen żółtych, puszystych kwiatuszków.  Mimozy uważa się za symbol kobiecej niewinności i delikatności, gdyż kwiaty te są bardzo kruche i przy pierwszym dotknięciu tracą świeżość i więdną. Z drugiej jednak strony(...)kwiat Wam nie przypomina? Zainspirowana mimozą postanowiłam upiec coś wiosennego i żółtego. Zapraszam na baardzo kremową tartę cytrynową, gdzie świeżość i kwaskowość cytryny cudownie kontrastuje ze słodkim, kruchym ciastem. Przepis troszkę zmodyfikowany z MW. Tarta cytrynowa Ciasto tortownica 23 cm: Składniki na ciasto:  150 g mąki pszennej  100 gr semoliny lub mąki krupczatki  150 g masła/margaryny

Mia Cucina Sofieta
Kokosanki 116

Lekkie, pyszne i puszyste, kokosanki  Składniki ; 3 szklanki mąki  25 dag margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie; Z podanych składników zarobić ciasto, schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Masa kokosowa ; Składniki ; 3 białka  2 szklanki cukru pudru 25 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Białka ubić na sztywno i wykrawać krążki.Na środek

Apetyczna babeczka
Ciastko w rozmiarze XXL 245

"Do czego to doszło, że pieczesz jedno ciastko :)" -  to słowa mojego syna. No tak, jedno ciastko, ale konkretne. Smak - sami oceńcie. Pracy przy tym ciastku

Blondynka Gotuje
Mus czekoladowy 162

Zastanawiałam się od jakiego przepisu rozpocząć prowadzenie tego bloga i udało się wyselekcjonować deser, który unosi się ponad innymi łakociami. Ten mus zachwyca puszystością i doskonale

Emskie Smaki
Mazurek czekoladowo-orzechowy bez pieczenia. 225

Mazurek bez pieczenia na dużo ułatwi trudne szykowania się do Wielkanocy. Jest bardzo pyszny z nadzieniem czekoladowo-orzechowym na podstawie musu czekoladowego. A przy tym jest

Kuchnia Łukasza
RODZYNKOWIEC 96

Przepis na ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam, bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto go próbował! Zachęcam do przygotowania ;) Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku(...)kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40 minut w 170st C. Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z osączonymi rodzynkami. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch

Słodki Zakątek
Biscotti i wypiekanie na śniadanie 149

migdałów w całości ze skórką 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Babka z nutellą i orzechami laskowymi 148

mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka od żółtek. Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym żółtku. Po dodaniu każdego żółtka, całość dokładnie miksujemy. W drugim naczyniu mieszamy(...)sztywną pianę, stopniowo dodając resztę cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą. Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa

Mia Cucina Sofieta
Tort makowy z masą serowo - karmelową 150

minut. Przełam na gęste sito, żeby odsączyć z nadmiaru wody, a następnie odcisnęłam.   Jajka rozbiłam. Żółtka wbiłam do misy miksera, wsypałam cukier i ubiłam na bardzo puszystą masę. Do masy jajecznej dodałam mak, bułkę tartą, kaszę manną,   proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej(...)sposób otrzymałam pyszną masę serowo-karmelową     Jeden krążek biszkoptu położyłam na paterę, zapięłam obręcz i wyłożyłam połowę masy karmelowej (może być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki.           Byłam zadowolona

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania