Składniki 1 kg sera ( president twaróg sernikowy wiaderko ) 1/2 kostki masła 1 łyżeczka rumu opcjonalnie 6-7 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki cytryny
w mojej kuchnimąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze w bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach , w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy(...)dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane przyprawami. Źródło: Wiki Chlebki pita - przepis Pity według poniższego przepisu wyszły świetne - bardzo smaczne i puszyste. Piekłam je 5 minut, zamiast rekomendowanych 3, gdyż wolę, aby się lekko przypiekły. Większość pit ładnie się napowietrzyła i wewnątrz powstała kieszeń, którą mogłam napełnić nadzieniem. na podstawie
Chilli Czosnek i Oliwapapierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 st. około 25-35 minut, do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Pozostawić w formie, do całkowitego wystudzenia. Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt(...)się czekolady, masa ma być jednolita. Garnuszek z czekoladą zdjąć znad pary. Czekoladę lekko ostudzić. W misie miksera umieścić dwa żółtka, utrzeć je z cukrem (2 łyżeczki!) na jasny, puszysty krem (kogiel mogiel). Do ubitych żółtek powoli wlewać lekko ostudzoną czekoladę, miksując tylko do połączenia na małych obrotach miksera. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywno
moj przepis naDzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą kakaową - nie popełnijcie mojego błędu, dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam(...)żelatyny dodatkowo: 15 g krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rum i bataty, połączyć. Masę przełożyć do formy wysmarowanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja
Smakołyki AsiDuże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak(...)wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli
Grahamka, weka i kajzerkadłuższej nieobecności wracam z aromatycznym i smakowitym przepisem. Bułeczki z żytniej mąki są zdrową przekąską, która z powodzeniem zastąpi bezwartościowe słodkie drożdżówki. Na pewno nie są puszyste jak one, ale za to nadrabiają smakiem. Idealnie smakują świeże z masełkiem i szklanką ciepłego mleka. Składniki na 8-10 bułeczek: 500g mąki żytniej razowej typ 2000 szczypta soli(...)wsypać do miski, dodać sól. Drożdże wymieszać w szklance letniego mleka i po chwili wlać do miski z mąką. Dodać olej, cynamon i posiekane suszone owoce. Wyrobić ciasto. Z mąką żytnią pracuje się dosyć ciężko, ale warto się pomęczyć :) Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić można dosypać mąki. Po wyrobieniu ciasta przykryć miskę ściereczką i odłożyć w ciepłe
Ze smakiem i z pasjąserków od Piątnicy. Serki zawierają wyłącznie naturalne składniki. Wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów. A żeby sernik stał się bardziej lekki i puszysty, żelatynę podczas rozpuszczania i mieszania z serkami podbijam mikserem. Jeśli czas nam na to pozwala, podczas tężenia w lodówce, zanim wylejemy ją do formy z ciastkami również możemy(...)formy z ciastkami również możemy ją podbić kilka razy mikserem. Przeźroczystą galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody, czyli zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy poza lodówką. Składamy ciasto: Na spód tortownicy wykładamy biszkopty. Wylewamy tężejącą już masę serową. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie na wierzch wykładamy umyte i osuszone owoce. Wylewamy przeźroczystą galaretkę
Życie zaczyna się w kuchniTradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut. "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości
Słodka Stronaszyje (zakończone główkami), robimy to poprzez wyciskanie wzoru na kształt cyfry dwa lub litery „S”. Wycisnąć 12 szyjek. Na drugą blachę wyciskać korpusy czyli: wyciskać 1 warstwę ciasta w kształcie owalu, następnie wyciskać 4 paski, zaczynające się u podstawy owalu, rozszerzające się ku dołowi, coś na kształt skrzydeł. Korpusy nie mogą stać zbyt blisko siebie, ponieważ podczas pieczenia(...)śmietany 30% cukier puder do oprószenia Mleko wlać do garnuszka z nieprzywierającym dnem. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast zdjąć z palnika, dodać adwokat, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty krem końcówką do ubijania piany. Dodać przesiane mąki, zmiksować do połączenia. Żółtka wlać do mleka, wymieszać, zagotować na średniej mocy palnika, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować
moj przepis naJakiś czas temu w oczy rzuciła mi się szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki(...)mielonych migdałów -1 jajko -kilka kropli olejku migdałowego -1 gorzka czekolada (u mnie słodzona ksylitolem) -łyżeczka zwykłego oleju lub oleju kokosowego Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, olejek i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę
Smaczne ZdrowePrzepis na biszkopt Składniki: -4 jajka -1 szklanka cukru -1/2 szklanki mąki -1/2 szklanki kartoflanki -proszek do pieczenia Sposób
Magia jedzenia.dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym. Składniki na biszkopt genueński : (na kwadratową blaszkę 24cm) - 8 dużych jaj - 180g drobnego cukru do wypieków - 160g mąki tortowej - 67g mocnego kakao(...)wbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i esencje rumową. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera (ok. 10 – 15 minut), aż masa potroi swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Do ostudzonego masła dodajemy łyżkę masy. Do pozostałej masy jajecznej dodajemy w trzech porcjach przesianą mąkę z kakao. Za każdym razem bardzo delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Z ostatnią
mojewypiekiinietylkoKiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem
UgotujmyTo.plTradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.Sernik z Orzechami - Składniki:1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego200 g masła250 g cukru4 jajka 50 g kaszy manny2 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowyodrobina aromatu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia polewa:60 g czekolady mlecznej60 g czekolady gorzkiej70 g masła(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka Strona