było tutaj przydatne. Chleb bezglutenowy wyrasta krótko i mało – i trzeba o tym pamiętać. Oczywiście brak glutenu przekłada się na to, że chleb nie ma szansy być puszysty, więc nie można tego oczekiwać. Jest raczej zwarty i kruchy ale i tak smaczny. Na pewno osobom, które nie mogą spożywać glutenu ten przepis się przyda Chleb bezglutenowy Składniki(...)więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja. Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut
UgotujmyTo.pldobrze można zrobić 20 mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka.Bułki wyszły wspaniale. Mięciutkie, puszyste i delikatnie słodkie. I na dodatek z glancem nie mającego sobie równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły(...)przestygła.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie.Wyłóż ciasto
Grahamka, weka i kajzerkaakurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć. Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego
Ze smakiem i z pasjądolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka. Masę na placuszki miksujemy. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut
La grande e la piccola cuocaDziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako(...)wodzie razem z cukrem. Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, żółty ser, zioła, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7-8 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na około 30 minut. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy
Rozpustne gotowanieKażdy stały czytelnik mojego bloga wie, że poza deserami uwielbiam smażyć najróżniejsze placki i placuszki. Dziś zapraszam Was na przepis na orkiszowe placuszki z jabłkiem. Pysze, puszyste placuszki w sam raz na śniadanie. Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 1 pełna szklanka + 2 łyżki mąki orkiszowej 1 małe jabłko mała szczypta soli 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mleka 11/3(...)skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki podajemy np. oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkipuszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody(...)będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki ZakątekKrótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów. Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić. Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki. Inspiracja(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka
NA MOIM TALERZUKiedy szukam czegoś słodkiego praktycznie wszystkie przepisy są "raw", "wegan", "no-egg", "no-guilt". Oczywiście, że zdrowe jedzenie jest ważne, ale żeby nie można było znaleźć normalnych lodów czy ciasta? Kiedy napisałam o tym na FB, koleżanki blogerki pospieszyły z pomocą i podesłały kilkanaście cudownych przepisów. Oczywiście miałam spory dylemat, który wybrać. Stanęło na przepisie podesłanym przez Amber . A dzisiejsze(...)cukru 400 g śmietanki kremówki 4 żółtka ok. 400 - 450 g malin 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy będą już puszyste, odstawiamy miskę do schłodzenia. Maliny miksujemy i przecieramy przez sito. Powstałe puree (350-400 g) mieszamy z sokiem z cytryny. Kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy pure z malin
Sto kolorów kuchniPuszyste w środku a z góry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 8 g drożdży instant Emix 50 g masła 3 jajka 100 g cukru 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Emix 3 banany olej do smażenia do oprószenia cukier puder Emix Przygotowanie(...)robota przesiać mąkę dodać cukier, sól, jajka, cukier waniliowy, rozpuszczone letnie masło, letnie mleko i wsypać drożdże suszone. Za pomocą robota z końcówką haka zagnieść ciasto. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dwa banany pokroić w półplasterki dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść
Ala piecze i gotujeBrownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.Składniki200 gr masła (pokroić w kostkę
Kulinarna rozmowadrugiej misce miksujemy ricottę z cukrem, 2 żółtka oraz mleko. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę na placuszki miksujemy. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut
La grande e la piccola cuocaletniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, całe jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać
Opowieści z piekarnikaDzieci grzecznie bawiły się w pokoju z Gustawem, a ona leniwie schodząc z kanapy podążyła w stronę kuchni. Otworzyła lodówkę i tylko się uśmiechnęła. Nie była zdziwiona, że pół ciasta zrobionego dzień wcześniej zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. Karol potrafił usiąść i samemu np do kawy wchłonąć niewyobrażalne ilości wszystkiego co jest słodkie. Zapytała się dzieci, czy wiedzą co stało się(...)pieczenia i solą w jednej misce. Do drugiej dodała jajka, napój kokosowy i wanilie. Miksowała całość dodając masło i cukier, zajęło to jej ok 3 min. Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując aromatyczne wiórki. Całość przełożyła do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i wstawiła
Malinowe Pocałunkipodróży i...dla dzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych! Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek: 500 g mąki pszennej ECO u mnie(...)składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczony olej kokosowy – nie może być ciepły. Na koniec dodaj zaczyn. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta, staraj się nie dokładać mąki. Im więcej mąki dołożysz tym ciasto będzie bardziej "gumiaste". Odstaw kulę w misie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość
Z Kuchni Do Kuchnidopiero sprytni Amerykanie wsadzili go między dwie połówki bułki. I teraz już chyba nie wyobrażamy sobie hamburgera inaczej niż właśnie w takiej formie. Te bułki są idealne. Puszyste i miękkie, a skórka delikatnie pęka, gdy się ją naciśnie. Dokładnie tak samo jak w tych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie(...)mąki 300 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części
Marder&Marder ManufactureNiezwykle puszyste pomimo tego, że z mąki pełnoziarnistej. Doskonale sprawdzają się na ciepło i na zimno (spokojnie można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły). U nas wystąpiły w formie obiadu, a następnego dnia - śniadania. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)szklanka borówki Wykonanie: Mąkę, proszek, sodę i cukier wymieszać w misce. W drugiej wymieszać jogurt, jajka i olej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste (zależy od rodzaju jogurtu) można dodać odrobinę mleka, jeżeli zbyt rzadkie łyżkę lub dwie mąki. Dodać borówkę i delikatnie wymieszać. Patelnię (najlepiej taką, na której
Sto kolorów kuchni