dworze królowej Bony. W Polsce upowszechnił się zwyczaj pieczenia tortu na specjalne okazje, jak urodziny, wesele. Bardzo podobne ciasta np. w języku angielskim nie są nazywane tortami ( torte ), a ciastami ( birthday cake , wedding cake ). Tort z musem czekoladowym. Składniki na biszkopt genueński : (na kwadratową blaszkę 24cm) - 8 dużych jaj - 180g drobnego cukru do wypieków - 160g mąki tortowej - 67g mocnego kakao(...)wbijamy do misy miksera. Dodajemy cukier i esencje rumową. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera (ok. 10 – 15 minut), aż masa potroi swoją objętość i stanie się jasna i puszysta. Do ostudzonego masła dodajemy łyżkę masy. Do pozostałej masy jajecznej dodajemy w trzech porcjach przesianą mąkę z kakao. Za każdym razem bardzo delikatnie mieszamy rózgą lub szpatułką. Z ostatnią
mojewypiekiinietylkoKiedy przywieźliśmy świeże maliny z farmy to musiałam szybciutko coś z nich przygotować. Pomyślałam, że tarta z malinami, na spodzie z ciasteczek digestive z pysznym kremem
UgotujmyTo.plTradycyjny sernik z polewą czekoladową i dużą ilością bakalii. Klasyczny, elegancki, a do tego delikatny, puszysty i idealny w smaku.Sernik z Orzechami - Składniki:1 kg tłustego twarogu dwukrotnie zmielonego200 g masła250 g cukru4 jajka 50 g kaszy manny2 łyżki mąki ziemniaczanejcukier waniliowyodrobina aromatu waniliowegołyżeczka proszku do pieczenia polewa:60 g czekolady mlecznej60 g czekolady gorzkiej70 g masła(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka StronaPyszne, puszyste drożdżówki z jagodami, kruszonką oraz lukrem. Przepis lekko zmodyfikowany, oryginalny pochodzi z tej strony . Polecam ! Składniki : 500-550 g mąki pszennej (dałam 500 g + 1 łyżka ) 14 g drożdży w proszku 250 ml mleka 100 g roztopionego masła 2 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 250 g jagód Kruszonka : * 100 g mąki krupczatki(...)szklanki cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dodatkowo : 1 jajko Do misy miksera wsypać mąkę, drożdże oraz cukier i sól, dodać mleko, roztopione masło i roztrzepane jajka. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, podzielić na 10 lub 12 równych części i każdą uformować w kulkę, ułożyć
Zabawa smakiemdzisiejsze śniadanie to chyba się spóźniłam, ale może wykorzystacie przepis jutro albo w weekend ;) Idealnie puszyste, mięciutkie i pachnące, a do tego ten pozytywnie żółciutki kolor, taką jesień to ja lubię! ;) Pancakes podałam z dżemem cukiniowym o smaku pomarańczy . Przepis pochodzi natomiast ze strony Filozofia Smaku . Zachęcam! ;) Składniki (na około 10sztuk): szklanka mąki pół szklanki mleka łyżeczka proszku(...)puree, cukier, olej, jajko i przyprawy miksujemy razem. Następnie mieszamy je z mąką, aż powstanie jednolita masa. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron. ŻYCZĘ SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkakanapkami i zawsze mam problem z kolacją lub śniadaniem, dlatego przepis na gofry z palonym masłem i truskawkami zawsze ratuje mnie w takich momentach. Uwielbiam je bo są puszyste i chrupiące, podane z jogurtem który równoważy ich słodycz i dużą ilością truskawek. Często polewam je sobie sosem czekoladowym i pomimo wyrzutów sumienia w związku z ich kalorycznością, zajadam(...)żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej około 1/2 szklanki ciasta do gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy) i smaż zgodnie z instrukcjami producenta, aż gofry staną się rumiane i chrupiące. Rozsmaruj na upieczonych gofrach
karmelowyksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta, ale dla mnie i tak będzie najlepsza na świecie- bo zdrowsza. Składniki na dwie mniejsze foremki z kominem lub jedną większą. U mnie jedna mniejsza oraz 4 małe babeczki(...)250ml mleka - szczypta soli Wrzącym mlekiem zaparzyć 275g mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut. W misce ubić żółtka z ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą soli. Dodać je wraz z pozostałą mąką
Smaczne ZdroweMój ulubiony sernik (który w końcu doczekał się premiery na blogu), nie dość, że czekoladowy to na pysznym mleku skondensowanym, puszysty, lekki, przede wszystkim nie za słodki (serio!), rozpływający się w ustach i naprawdę przepyszny! Jeszcze dodatkowy plus jest za to, że jego przygotowanie jest bardzo proste, no jedynie trzeba pobawić się przy samym krokancie , który nadaje ciekawego smaku(...)sernik). Formę okrągłą (średnica 26 cm) dwukrotnie ochronić folią aluminiową (najlepsza jest mocna- do grilla), przełożyć do większej blaszki i wlać do niej wrzątek- co najmniej do połowy wysokości ciasta. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż wierzch sernika będzie cały ścięty. Ostudzić w otwartym piekarniku, a następnie włożyć do lodówki na całą noc. Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić
Kraina Miodem PłynącaSezon na jagody powoli dobiega końca, muszę więc go dobrze wykorzystać:) Były już najlepsze na świecie jagodzianki oraz przepyszna Tarta z jagodami. Dziś przyszła kolej na puszyste, miękkie muffinki z jagodami i kremem jagodowym z mascarpone. Chłopcy od razu sięgnęli po dwie muffinki:) Co tu dużo mówić, musicie je koniecznie zrobić! Składniki: 200g mąki pszennej, 175g cukru pudru(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder. Delikatnie połączyć suche i mokre składniki. Dodać jagody, krótko wymieszać. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami, do 3/4 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Krem jagodowy: 150ml śmietanki 30%, łyżka cukru pudru, 100g serka mascarpone, 1/2 szklanki jagód. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
Z miłości do słodkościcukier, nie przerywając ubijania. Ubijać, aż piana stanie się połyskująca, gęsta, a cukier zupełnie się rozpuści. Ciągle ubijając, dodawać po jednym żółtku - ubijać, aż masa stanie się jasna i puszysta. Obie mąki połączyć i przesiać. Mąkę dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30-40 minut, do suchego patyczka. Ja nie zostawiałam biszkoptu(...)wyjęłam z formy. Biszkopt zachował idealny kształt. ********************************************************************************************************************** Jeśli chcecie upiec biszkopt orzechowy/migdałowy/kokosowy wówczas składniki komponujecie wg schematu: BISZKOPT ORZECHOWY/MIGDAŁOWY/KOKOSOWY ( do tortów lub jako spód do ciast ) 5 jaj 3/4 szkl, drobnego cukru 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl, mielonych orzechów/ migdałów/ lub wiórki kokosowe Przygotowujemy jak biszkopt podstawowy. *********************************************************************************************************************** Możecie upiec też
kolorowotorcikowoObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkopieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę, wyłożoną ściereczką. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Całkowicie wystudzić. Uwaga: boki(...)najwyższych obrotach miksera. Masa ma całkowicie ostygnąć . W przeciwnym wypadku, jeżeli dodamy ją do masła, cała masa zwarzy się. W drugiej misie umieścić miękkie masło, zmiksować na puszystą masę, dodać kakao, zmiksować.Wyłączyć mikser i dodawać powoli masę jajeczną, łyżka po łyżce. Dodać 50 ml spirytusu. Nasączenie: 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzątku lub 3 łyżki żelatyny
moj przepis naBłyskawiczna, bardzo puszysta i chyba najlepsza pizza z dotychczas pieczonych, tak orzekła większość domowników. Tym razem pszenna, no ale cóż nie jadamy pszenicy na co dzień, a raz kiedyś nie zaszkodzi. Wszak dieta musi być urozmaicona... Z podanych składników wychodzi ok.4-5 sztuk. Super frajda dla dzieci, które same komponują swoją pizzę ;-) Składniki: - 500g mąki pszennej tortowej typ450 - ok.110g mąki(...)dużej misce umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę tortową, część mąki typ 405, sól, oliwę z oliwek i pozostałą wodę, dodać także wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Gdy ciasto się klei podsypywać pozostałą mąką i wyrabiać. U mnie wyszło 110g mąki pszennej typ405. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale nie klejące. Otrzymane ciasto odstawiamy do wyrastania (do podwojenia objętości
Smaczne ZdroweWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i
Passion of Cookingdodajemy rum- nie wdychamy oparów:-) Otrzymany roztwór wylewamy na głęboki talerz i zostawiamy do wystudzenia. Czas przystąpić do części właściwej. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć
les mirabellesDzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady(...)cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni. Po upieczeniu wyjąć z pieca
Ala piecze i gotujeDziś coś dla fanów kokosu - puszyste babeczki z wiórkami i mlekiem kokosowym podane z kremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego - nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki(...)Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Czas, kiedy babeczki
CiastkozercySkładniki: 1kg sera 5 jajek 5 łyżek kaszy manny 5 łyżek kwaśnej śmietany 5 łyżek masła 1 szkl cukru 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 2
Luźna Kuchnia