puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:274/329)

Czekoladowy torT z cukierkami "Michaszkami" 184

 Michaszkowy torcik nie tylko dla Michaszków, Michałów czy Michalinek ! To tort dla każdego z Was. Bardzo czekoladowy z dodatkiem kawałków cukierków czekoladowo-orzechowych, nasączony ponczem

kolorowotorcikowo
TORT PRALINOWY Z BEZĄ, BIAŁĄ CZEKOLADĄ I CZARNĄ PORZECZKĄ 72371

łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  170 stopni C  przez około  25 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw(...)upieczeniu wyjmij ją i pozostaw do ostudzenia. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku.  KREM PRALINOWY: W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem. Ucierając, dodaj 100 ml mleka i przesianą mąkę. Zmiksuj całość dokładnie. Pozostałe mleko zagotuj w garnuszku.  Na gotujące się mleko cienką strużką wlewaj masę z żółtkami i mąką

Słodko-Słony Świat Ilony
Pączki luksusowe 206

pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Dodać skórkę z pomarańczy, aromat rumowy, wymieszać. 3. Do dużej miski przełożyć zaczyn, dodać krem z żółtek, masło, spirytus, wsypać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać przez co najmniej 10 minut (6 minut wyrabiałam mikserem i jeszcze około 8-10 ręcznie). Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około 75minut (lub dłużej), aż podwoi swoją

Mała Cukierenka
Czekoladowo – Truskawkowe Babeczki 138

krzaczka. Najsmaczniejsze polskie, cieszące oko na zielonych ryneczkach, obok których nie można przejść obojętnie. I choć nie mamy jeszcze koncepcji do czego je wykorzystamy, czy koktajl, czy deser, czy ciasto, czy tez porostu zjemy od tak, to i tak odruchowo wkładamy je do koszyka Jeśli nadal głowice się co truskawkowego zrobić to polecam pyszne babeczki czekoladowo-truskawkowe. Babeczka jest jasna(...)cukru pudru Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy po łyżce serka kremowego. Wlewamy czekoladę i ucieramy całość do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 12 łyżeczek dżemu truskawkowego 12 świeżych truskawek Wykonanie: W każdej babeczce, krojąc nożem robimy dziurkę na głębokość około 2 cm. Napełniamy łyżeczką dżemu i przykrywamy odciętą częścią. Krem czekoladowy

Made By Mom And Son
Tort z bananami 183

Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbić jajka ( w temp pokojowej) wsypać cukier i wanilię. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (mikserem ręcznym ok 10 - 15 minut). Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie(...)obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały. 5.  Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez min 4 h a najlepiej na całą noc przed podaniem. Smacznego

W kuchennej krainie
Muffiny z truskawkami 257

tymi pysznościami więc każdemu powinny smakować, zwłaszcza takie świeże, jeszcze lekko ciepłe (no bo kto by czekał z degustacją aż ostygną :P Dzisiejsze muffiny są wyjątkowo delikatne i puszyste, wewnątrz skrywają pyszną, słodką truskawkę a z zewnątrz otulone są chrupiącymi płatkami migdałów. No to co może się skusicie?  Składniki na 15 muffinek:  1 i 3/4 szklanki(...)płatków migdałów).  Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować! Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta włożyć po truskawce i przykryć ciastem.  Wierzch posypać płatkami migdałów.  Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku na złoty kolor. Piekarnik włączyć odpowiednio wcześniej żeby przygotowane

Ze smakiem i z pasją
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 343

przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranej połówki jabłka wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone i ostudzone masło przelewamy do miski, a cynamon rozsypujemy na głęboki talerz. Każdą kulkę obtaczamy(...)sobą i każdą lekko spłaszczamy dłonią. Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce - czynność tą można pominąć jednak dzięki temu bułeczki będą bardziej puszyste.  Środek każdej wyrośniętej buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze kwaśnego jabłka. Naczynie lub formę wstawiamy

Symfonia Smaków
Sufletowy sernik z białą czekoladą i kokosowym budyniem (bezglutenowy) 194

przepis dla was. Owa budyniowa masa to pomysł mojego męża, który pierwszą porcję owego ciasta spałaszował jeszcze zanim zdążyłam je ułożyć na paterze po czym stwierdził że ciasto jest smaczne ale czegoś mu brakuje. Nie wiem dlaczego ale pokusił się o stwierdzenie że w konsystencji i smaku sernik zalatuje mleczną kanapką i brakuje mu czegoś kokosowego, więc zrobiłam drugą porcję(...)ustawiamy na rondlu i wsypujemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy delikatnie do momentu uzyskania płynnej masy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  4. Serek ucieramy z żółtkami i przestudzoną czekoladą na puszystą masę. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st C a na dolnej półce ustawiamy naczynie wypełnione wrzątkiem.  5. Wyjmujemy białka i dodajemy szczyptę soli. Ubijamy energicznie na sztywną pianę. Natychmiast

vaniliowoczekoladowa
TĘCZOWA BABKA WIELKANOCNA 228

większym markecie) i za każdym razem będzie wyglądać inaczej, albo - jeśli lubicie klasykę - nie dodawajcie do niej barwników i też będzie wspaniała. Tęczową babkę robi się bardzo łatwo: utarte ciasto należy podzielić na cztery części, do każdej dodać wybrany barwnik i wylać kolorowe masy do formy jedna na drugą. Śliczny wzorek zrobi się sam:D To wszystko(...)wysmaruj lekko masłem i wysyp bułką tartą. W garnuszku rozpuść masło, a następnie pozostaw je do ostudzenia. Całe jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli ubij na puszystą masę przez 8 minut.   Następnie dodaj do masy skórkę i sok z mandarynek oraz ostudzone, roztopione masło i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie, przez 30-40 sekund . Teraz dosyp

Słodko-Słony Świat Ilony
Serowe Cappuccino 177

już ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu.  Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem.  Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym(...)Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Blachę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć zanurzane w kawie biszkopty. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Masło utrzeć i nie przerywając ucierania dodawać ubite żółtka. Łyżka po łyżce dodawać ser biały , a następnie wsypać mleko w proszku – dokładnie zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze

Fabryka pomysłów
Truskawkowa magia smaku 405

już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się na zbliżający(...)stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start

Z miłości do słodkości
Lody z pieczonym rabarbarem 139

zniechęceniem. Heh... Mimo wszystko, kręcę lody (w zasadzie teraz mam przerwę, bo mój mikro zamrażalnik pęka w szwach), bo jak wiadomo, nic lepiej nastroju latem nie poprawi (zimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku(...)dość gęsty sos. Ostudzić. Laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka. Całość umieścić w garnuszku, zalać mlekiem, zagotować, przestudzić. Wyjąć laskę wanilii, mleko zagotować raz jeszcze. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać mleko, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać, aż nieco zgęstnieje (nie gotować). Ostudzić, schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę jajeczną wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gofry na drożdżach 302

Puszyste, miękkie prawie jak racuchy tylko z gofrownicy. Pomimo, że lubimy chrupiące te także znalazły uznanie. Wymagają nieco nakładu pracy, ale efekt jest niesamowity. Najlepsze zaraz po zrobieniu, lekko chrupiące, jednak kiedy poleżą dłużej staja się miękkie. Ich chrupkość można uzyskać ponownie wkładając gofry do gofrownicy lub piekarnika z termoobiegiem. Składniki : 250 ml ciepłego mleka 300 g mąki(...)mikserem. Krok 5: Do zmiksowanej masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż ciasto widocznie podwoi objętość. Po tym czasie dobrze rozgrzać gofrownicę. Nakładać ciasto łyżką – po 2 łyżki na płytkę. Domknąć, chwilę przytrzymać. Smażyć kilka minut na złoto-brązowy kolor

Niebieski kubek z kawa
Sernikum Japonikum, czyli Fluffy-Puffy 113

środka naszego wypieku. Wstawiamy do większej tortownicy z wodą i gotową saunę sernikową wkładamy do nagrzanego piekarnika zmieniając jego typ grzania na "tylko dół". Czas pieczenia - godzina. Jeśli Twoje ciasto za szybko rośnie, to znaczy, że temperatura jest za wysoka. Zmniejsz! Po godzinie zmieniamy grzanie na góra-dół i pieczemy jeszcze z 30 minut. Sernik studzimy w piekarniku z uchylonymi(...)końcu poznamy jaka jest optymalna temperatura dla tego wypieku w naszym piekarniku i ile czasu ma się w nim chłodzić po upieczeniu. To jest ten sekret idealnego, puszystego sernika japońskiego

Karczma Honorietty
Pszenny chleb tostowy z cebulą 142

Mięciutki, puszysty i delikatny - zupełnie jak chleb tostowy. Ma jednak przewagę nad takim kupnym chlebem do tostów - nie zawiera żadnych sztucznych spulchniaczy, a dodatek cebulki urozmaica jego smak. Składniki: 25 g świeżych drożdży szklanka ciepłej wody pół kg mąki pszennej 2 łyżki oleju rzepakowego (+ 2 łyżki do smażenia cebuli) łyżeczka soli szczypta cukru 2 cebule pokrojone w kostkę Przygotowanie(...)minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Cebulę podsmażyłam i ostawiłam do wystygnięcia. Do powstałego zaczynu dodałam olej, sól, cebulkę i resztę mąki. Całość dokładnie wyrobiłam. Ciasto przełożyłam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny do wyrośnięcia. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut, po czym na dolny poziom piekarnika

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania