Babka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo wilgotna, dość puszysta( biorąc pod uwagę brak jajek). Nam osobiście bardzo przypadła do gustu. Idealna dla alergików, uczulonych na jajka, bo do jej przygotowania są one zbędne. Pierwszy raz zrobiłam ją z ciekawości - bardzo(...)późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni. Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut. Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut. Można polukrować : puder trzcinowy
Smaczne ZdroweW ostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od
sierotka maRysia w kuchniJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKażdy lubi serniczek i każdy lubi czekoladę ... Aby zwiększyć eksplozje smaku połączyłam sernik z białą i gorzką czekoladą i tak powstał delikatny i puszysty serniczek na zimno .... Masy mają konsystencję ptasiego mleczka, a prosto z lodówki smakuje jak lody :) ***Sernik czekoladowy *** Biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)ucieramy żółtka z cukrem. Mieszamy delikatnie łyżką białka z żółtkami. 2.Przesiewamy przez sitko wszystkie sypkie produkty do biszkoptu i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając . 3. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180°C. Po przestudzeniu ścinamy nożem wierzchnią warstwę (skórkę), aby uzyskać większą przyczepność masy serowej
ciemna strona patelnikuchniach zapachniał czosnek niedźwiedzi . Zapraszamy! "Tutaj ludzie ubodzy jadają znacznie wspanialsze dania niż bogacze w Ameryce. Dlatego często stawiam sobie pytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy(...)podziwiając cudownie rozkwitające bogactwo wiosny (czy u Was też już kwitną bzy?). Z ziemniaków, części wody, w której się gotowały i odrobiny śmietany przygotowałam "ziemniaczaną kołderkę", cudownie lekki i puszysty mus, którym dopełniłam pucharki z zupą i doprawiłam odrobiną oliwy z oliwek. Dużo wiadomości o czosnku niedźwiedzim znajdziecie m.in. na blogu u Bei (klik), a parę dni temu pięknie
KUCHARNIAskładników odżywczych. Z jego pomocą w szybki sposób przygotujesz pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe posiłki, takie jak: smoothie, koktajle, pasty, lody, zupy krem. Pomoże w upieczeniu naleśników, placków, ciasta, chleba. NutriBullet nie ma sobie równych! Jego obecność sprawi, że Twoje dotychczasowe żywienie może ulec diametralnej zmianie! Na lepsze! :) CZYM JEST EKSTRAKCJA Ekstrakcja to proces wyodrębniania wartości odżywczych(...)wciąż tak niewiele! NutriBullet tnie wszystkie składniki na maluteńkie mikroelementy , dzięki temu przygotowane koktajle, smoothie, pasty, zupy itp. mają gładką, kremową konsystencje . Dania są przepyszne, a smoothie niezwykle puszyste . Radość z użytkowania i pyszny efekt końcowy sprawiają, że po prostu musisz przygotować sobie każdego dnia odżywczy napój :) Ja odkąd jestem w posiadaniu NutriBullet codziennie pije zielone, owocowe koktajle
Zdrowie na języku :P