puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:260/329)

Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 202

akurat mamy ochotę. Wczoraj powstały takie oto muffinki orkiszowe ze skórką z cytryny a każda z nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć.  Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Z cyklu: Dla dzieci - Czekoladowe pancakes (Pancake al cioccolato) 189

dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka. Masę na placuszki miksujemy. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut

La grande e la piccola cuoca
Chleb cebulowy. 190

Dziś zapraszam Was na pajdę chleba cebulowego z ziołami i żółtym serem. Jest to znakomity, puszysty, mięciutki pszenny chleb, pachnący prażoną cebulką i ulubionymi ziołami. Ja dodałam oregano, tymianek i szczypior, ale równie dobrze może to być rozmaryn, cząber, lubczyk lub każda inna dostępna, pachnąca zielenina :) Chleb stanowi idealny dodatek do mięs, również tych pieczonych na grillu, jajecznicy lub jako(...)wodzie razem z cukrem. Mąkę przesiewamy, robimy w niej wgłębienie i wlewamy drożdże, odstawiamy na 10 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy maślankę, żółty ser, zioła, sól i zagniatamy gładkie ciasto. Po około 7-8 minutach wyrabiania ciasto jest gotowe. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na około 30 minut. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy

Rozpustne gotowanie
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 178

puszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody(...)będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło

Słodki Zakątek
Murzynek 310

Krótko: uwielbiam. Wilgotne, pachnące, słodkie, orzechowe, puszyste - idealne na zimowe wieczory. Jeden z łatwiejszych przepisów.  Zbliża się Tłusty Czwartek powinnam dodać post o pączkach itp. Jednak ilość przepisów, które mnie zainteresowały jest tak duża, że nie mogę się zdecydować co zrobić.  Tymczasem przepis na coś pysznego do niedzielnej kawy, gorącej czekolady czy herbatki.  Inspiracja(...)posiekane). Wylewamy na wysmarowaną i wysypaną bułką/kaszą manną blaszkę ( u mnie kwadratowa, może być keksówka). Pieczemy ok. 60 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180. Gdy ciasto wystygnie polewamy polewą czekoladową. Mmm Pycha! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Racuchy z bananami 252

Puszyste w środku a z góry chrupiące. Pyszne racuchy z dodatkiem bananów. Są po prostu palce lizać. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 8 g drożdży instant Emix 50 g masła 3 jajka 100 g cukru 250 ml mleka szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego Emix 3 banany olej do smażenia  do oprószenia cukier puder Emix Przygotowanie(...)robota przesiać mąkę dodać  cukier, sól,  jajka, cukier waniliowy,  rozpuszczone letnie masło, letnie mleko i wsypać drożdże suszone. Za pomocą robota z końcówką haka zagnieść ciasto. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Dwa banany pokroić w półplasterki dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,  kłaść

Ala piecze i gotuje
Brownie 170

Brownie to ciasto, które trzeba robić dokładnie według przepisu, nie można sobie pozwolić na dowolną interpretacje bo wtedy nie wyjdzie.Składniki200 gr masła (pokroić w kostkę

Kulinarna rozmowa
Puszyste pancakes z ricotty (Pancakes soffici alla ricotta) 170

drugiej misce miksujemy ricottę z cukrem, 2 żółtka oraz mleko.  Dodajemy mąkę  z proszkiem do pieczenia. Masę na placuszki miksujemy.  Na koniec do ciasta delikatnie wmieszamy 2 białka ubite na sztywną pianę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nakładamy placuszki i smażymy ok. 2 minut

La grande e la piccola cuoca
Jagodzianki 217

letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( do podwojenia objętości ). UWAGA:  Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodać  żółtka, całe jajko, mleko, wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać

Opowieści z piekarnika
Babeczki kokosowe z bitą śmietaną. 214

Dzieci grzecznie bawiły się w pokoju z Gustawem, a ona leniwie schodząc z kanapy podążyła w stronę kuchni. Otworzyła lodówkę i tylko się uśmiechnęła. Nie była zdziwiona, że pół ciasta zrobionego dzień wcześniej zniknął w niewyjaśnionych okolicznościach. Karol potrafił usiąść i samemu np do kawy wchłonąć niewyobrażalne ilości wszystkiego co jest słodkie. Zapytała się dzieci, czy wiedzą co stało się(...)pieczenia i solą w jednej misce. Do drugiej dodała jajka, napój kokosowy i wanilie. Miksowała całość dodając masło i cukier, zajęło to jej ok 3 min. Kiedy masa była puszysta i kremowa połączyła obie miski w 3 turach zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Na końcu wsypując aromatyczne wiórki. Całość przełożyła do formy na babeczki wyłożonej papilotkami i wstawiła

Malinowe Pocałunki
Drożdżówki odrywane 192

podróży i...dla dzieci, które , tak jak moja córka wyszły ze szpitala po wycięciu trzeciego migdała i przycięciu bocznych!  Nie podrażnia gardełka, bo bułeczka jest mięciutka i puszysta. Doskonale smakuje do kawy z mlekiem. Rewelacyjna za każdym razem. Z masłem nawet na drugi dzień! Podaję składniki na 12 drożdżóweczek: 500 g mąki pszennej ECO u mnie(...)składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczony olej kokosowy – nie może być ciepły. Na koniec dodaj zaczyn. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta, staraj się nie dokładać mąki. Im więcej mąki dołożysz tym ciasto będzie bardziej "gumiaste". Odstaw kulę w misie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki do hamburgerów 216

dopiero sprytni Amerykanie wsadzili go między dwie połówki bułki. I teraz już chyba nie wyobrażamy sobie hamburgera inaczej niż właśnie w takiej formie. Te bułki są idealne. Puszyste i miękkie, a skórka delikatnie pęka, gdy się ją naciśnie. Dokładnie tak samo jak w tych bułkach popularnej sieci fast foodów. A skoro mowa o fast foodach to hamburger zupełnie(...)mąki 300 ml wody 35 g miękkiego masła 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży) 10 g soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto przez 15 minut, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni. Odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozwalamy odpocząć przez 30 minut. Po tym czasie dzielimy na 6 części

Marder&Marder Manufacture
Buchty - "czeska lekkosc bytu" 283

wiecej moglam zrobic. Zaraz poszlam do kuchni zabrac sie do dziela. Warto bylo! Buleczki sa dokladnie takie jak pisze o nich Tili na swoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu. Skladniki: 3 zoltka 40 g cukru 250 g maki typ 550 20 g swiezych(...)lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut. Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola. Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter. Ciasto bedzie dosc lepkie. Wyrabiamy je na gladka mase

Przysmaki Karolki
Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi 263

Pączki z Nutellą polane czekoladą i oprószone orzechami laskowymi to połączenie, które zasmakuje niejednemu wielbicielowi popularnego kremu czekoladowego. Pączki z poniższego przepisu wychodzą delikatne, puszyste, rozpływają się w ustach, a czekoladowe dodatki sprawiają, że tym bardziej trudno im się oprzeć. Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Składniki: Pączki: 4,5 szklanki mąki(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone

Słodka Strona
Babka limonkowa 145

Pyszna babka z lekką nutą limonki idealnie sprawdzi się na Świąteczny stół. Jest na prawdę smaczna i łatwo ją zrobić. Zresztą sami się przekonajcie ;-) SKŁADNIKI 4

Passions hobbies life