ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.Składniki (na dwa bochenki a 20 cm):280 g mąki pszennej chlebowej200 g mąki pszennej razowej35 g drożdży świeżych(...)Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.Uformuj kulę, przełóż
Grahamka, weka i kajzerkaZapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru
Ala piecze i gotujeprzepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty. Jak byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła(...)olej, ścieramy do nich skórkę z cytryn i wyciskamy sok z jednej. Białka oddzielamy od żółtek. Dwa żółtka i dwa całe jajka ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będą puszyste dolewamy powoli tłuszcz. Dodajemy stopniowo do masy przesiane przez sito mąki – ciągle miksując. Na końcu ubijamy dwa pozostałe białka ze szczyptą soli. Dodajemy połowę ubitych białek
Poezja smakupuszystej masy i minimalnie 2-krotnego zwiększenia ich objętości. (cukier powinnyśmy wsypywać partiami, aby cała ilość jak najdokładniej rozpuściła się) Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia. Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta
Symfonia Smakówkońcu wlać przestudzone, rozpuszczone masło, wszystko dobrze wymieszać mikserem. Piekarnik nagrzać do 180'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po łyżce ciasta w dość dużych odstępach, bo ciastka sporo urosną. Piec je około 15 minut. Ostudzone ciastka polukrować na płaskiej stronie. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki
Zrób to smaczniestanie się wtedy elastyczne. Tworze z ciasta wałek i odrywam po kawałku ciasta (można go sobie od razu podzielić na pożądaną ilość porcji). Na pewno będziecie mieć wrażenie, że ciasta jest zbyt mało. To tylko złudzenie. Nie odrywajcie dużych porcji, ponieważ one w piekarniku mocno urosną. Każdą porcję ugniatam chwilę w dłoniach, rozpłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem(...)minut ( do zezłocenia). Gotowe Przy takich dużych bułach jak moje jedna to około 470 kcal. Sprawdzony przepis na bułki drożdżowe Bułki najlepsze z najlepszych Bułki idealnie puszyste Najlepszy przepis na bułki drożdżowe Smacznego!!! Justyna Źródło przepisu: blog Ala piecze i gotuje Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
RelaxtimeNajlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski. Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega! Składniki: Forma 24/24 14 podłużnych biszkoptów Masa serowa: 330 ml śmietanki 30% ½ kg twarogu(...)przygotowania: Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy. Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce
Wanilia i Kardamonupieczenie nowej porcji. Pierniczki przygotowane według tego przepisu najlepsze są po tygodniu, a nawet dwóch, więc dekoruję je dopiero na dzień przed podaniem, choć są tak puszyste i słodziutkie, że czasami pomijam dekorowanie, delektując się ich naturalnym smakiem. Składniki na pierniczki tradycyjne: 325 g mąki pszennej 200 g miodu 50 g masła 90 g cukru(...)przyprawą do piernika. Do letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 175°C. Pierniczki
Rozpustne gotowaniepowstanie jednolita masa. Ważne, by masy nie gotować. Jaja miksujemy z jogurtem, dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek, sodę, sól i mieszamy do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 3 części i każdą pieczemy oddzielnie w tortownicy o średnicy 26 cm przez ok 15 minut w 180 st. C Krem czekoladowy: 1 łyżeczka żelatyny 2/3 szklanki śmietany(...)parze z cukrem. Masło miksujemy z kakao i dodajemy na zmianę po łyżce masy jajecznej i płynnej czekolady (czekolada i jajka nie mogą być gorące). Całość ucieramy aż powstanie puszysty krem (w tym momencie dodajemy też brandy). Krem łączymy ostrożnie z ubitą śmietaną i przekładamy nim nasze ostudzone placki. Całość można udekorować czekoladą lub tak jak u mnie masą cukrową
Cynamonowe szczęścieDziś klasyka, czyli puszyste amerykańskie naleśniki, które smaży się na suchej patelni i tradycyjnie podaje z dużą ilością syropu klonowego. W domu bardzo je lubimy zwłaszcza z kremowym serkiem, owocami i miodem, są idealne na leniwe śniadanie :) SKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki(...)dodać cukier, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszać. 2. W drugiej miseczce wymieszać mleko, olej i jajko. 3. Przy pomocy trzepaczki połączyć mokre składniki z suchymi ( ciasto będzie dosć gęste). 4. Przy pomocy łyżki lub niedużej chochli formować pancakes'y i smażyć na suchej patelni na złoto brązowy kolor. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno przywierało do patelni
DefinicjaSmakuMoże nie na czasie, ale na pewno jeszcze nie raz się przyda. Tort zrobiłam, na komunię mojego syna i zachwycił wszystkich gości. Puszysty biszkopt i niesamowicie smaczna masa na bazie serka mascarpone z borówką amerykańską to jest to! Nie za słodki, lekki, po prostu pyszny. Składniki: 7 jaj 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki Masa: 1 kg serka mascarpone(...)barwniki spożywcze koraliki cukrowe polewa czekoladowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywna pianę dodając po jednym żółtku i po trochu cukru. Mąkę przesiewam do masy jajecznej i mieszam delikatnie. ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 min. Upieczony wyjmuję, studzę i kroje na dwa blaty. Herbatę mieszam
Ciasteczkowy Potwórmoje ulubione.Dzisiejsze lezace na sklepowych polkach sa w rozmiarze XXL-dziwnie ogromne,a i w smaku nie przypominaja dawnych grahamek.Majac w pamieci tamte sprzed lat zrobilam swoje.Sa pyszne,mieciutkie,puszyste z lekko chropowata skorka i bardzo zdrowe.Przypuszczam,ze orginalne grahamki mialy jednak w swoim skladzie o wiele mniej maki graham,na korzysc zwyklej bialej maki chlebowej.W moich jest(...)miodu1 lyzeczka soli2 lyzki oleju1 lyzeczka ciemnego octu balsamicznego+2 lyzki mleka Wykonanie:wszystkie skladniki umiescic w misie robota i wyrobic gladkie ciasto.Przykryc folia spozywcza i odstawic do wyrosniecia .Ciasto powinno podwoic objetoscwylozyc na mate wysypana niewielka iloscia maki i zagniesc.Ciasto podzielic na 10 kawalkow o wadze 85-88 g.Uformowac grahamki.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i przykryc sciereczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orzechami (należy wykonać 2 blaty z połowy składników). Będą smakować wybornie w połączeniu z masami z ciasta jogurtowo-grysikowego, pamiętać należy tylko, że po przełożeniu spodów masą, należy pozwolić ciastu leżakować w lodówce około 2-3dni, po tym czasie blaty zmiękną, a wszystkie warstwy połączą się smakowo w idealną całość. Wykonanie: MASA GRYSIKOWA -z mleka odlać 0,5 szklanki(...)grysikiem, mieszając, aby nie powstały grudki, gotować 2-3 minuty, aż budyń lekko zgęstnieje - budyń grysikowy ostudzić, po tym czasie zdjąć zaschniętą warstwę z wierzchu - masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu grysikowego cały czas miksując - spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia (warto posmarować pierw blachę tłuszczem, dzięki temu papier się przylepi) - na spód wyłożyć część herbatników
Smakołyki BerenikiWykonanie [Biszkopt]: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, na gęstą i lśniącą pianę. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy dwukrotnie(...)posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce
psgotujemySkładniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część
OliveandThyme