puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:247/329)

Ciasteczka miodowo - cytrynowe 258

Ciasteczka miodowo - cytrynowe...Delikatne, puszyste, świąteczne.O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku.I aromacie skórki cytrynowej.Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia! Składniki:300 g miodu;100 g masła;150 g białego cukru;1/4 łyżeczki imbiru;3 łyżeczki startej skórki z cytryny;1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków;1/4 łyżeczki cynamonu;750 g mąki pszennej;1/2 płaskiej łyżeczki soli;2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego).Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka.Gotowe

Gospodyni Miejska
MLECZNE DROŻDŻÓWKI 136

odstawiamy na 10 minut 3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy. 4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką). 5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości

Marcepanowa kuchnia
CIABATY – CHRUPIĄCE WŁOSKIE BUŁECZKI + jak zrobić zaczyn biga 207

włosku słowo ciabatta oznacza „kapeć, łapeć”, a k ażdy region Włoch ma swoją odmianę ciabatty. Te z regionu jeziora Como mają chrupiącą skórkę, są miękkie, mają puszysty środek i są bardzo lekkie. W Toskanii , Umbrii i Marche są bardzo różne – począwszy od miękkiej skórki i gęstej masy, do chrupiącej skórki i lżejszej masy. W Rzymie często(...)takie trudne jak niektórzy myślą. Ps. do tego świeża wędlinka … ser … albo np. mój pieczony boczek – mniam! Polecam! Aha! Bułeczki przyrządzone są na zaczynie zwanym biga ( ciasto wstępne ). Biga to zazwyczaj zaczyn składający się z proporcji ok. 100%mąki, 44% wody i 1-2% drożdży (w warunkach domowych zaokrąglamy 44% wody do 50%, gdyż przy małych ilościach

Ostra na Słodko
Zbuntowany Łabędź 6158

olej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki(...)skórkę z cytryny i wyciśnięty sok  Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy,aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy kokosowej cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników. Składniki na posypkę kokosową: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe na białkach 659

puszystą masę Białka ubić na pianę, dodać stopniowo cukier, później masę maślano- czekoladową - wymieszać łyżką Mąkę, proszek i kakao połączyć, przesiać i dodawać stopniowo do białek z czekoladą Ja mieszałam wszystko ostrożnie łyżką, by piana nie opadła. Przelałam do foremki o średnicy 23 cm. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C około 30- 40 min. , sprawdzać patyczkiem. Ciasto

Proste Potrawy
Powrót do dzieciństwa, czyli placuszki z jabłkami 277

ciasta i dokładnie mieszamy (już nie mikserem). Smażymy na lekko natłuszczonej patelni na rumiano z obu stron. Najlepiej na niewielkim ogniu, inaczej w środku mogą pozostać surowe. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z łyżką kwaśnej śmietany. Polecam zarówno na śniadanie jak i na słodki obiad lub kolację. Są bardzo szybkie, a efekt murowany :) Placuszki zawsze wychodzą pyszne i puszyste

Ratunku obiad
Owoce zapieczone w cieście orkiszowym - bez masła i cukru 182

ciastem i posypałam sezamem: Po czym wsadziłam do piekarnika, tylko nie wiedziałam ile tam ma być;) Nastawiłam więc najpierw na 25 minut,  a potem dodawałam po trochę obserwując co się dzieje w środku (ciągle miałam wrażenie, że jest mokre) - aż doszłam do 45 min., kiedy to stwierdziłam, że już ma dość:) Upiekło się pięknie - odpowiednio przyrumienione i lekko puszyste nawet, mimo braku jakiegokolwiek spulchniacza. Zjadłam połowę na śniadanie i powiem, że warto było tyle nań czekać przy piekarniku:) "Ach, co za oszczędność czasu - zakochać się od pierwszego wejrzenia!" Janina Ipohorska

Zdrowa Kuchnia Sowy
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej 255

wskazówek autorki i już po godzinie powstały nieznane mi dotąd ciasteczka, które w żaden sposób nie przypominały pierników, które dotąd znałam!  Amoniak sprawił, że stały się bardzo puszyste, zaś mięta i miód nadały niezwykłego smaku i aromatu. Bardzo ciekawy miks smaków, który polecam Wam jako kolejne wyzwanie na karnawałowe słodkości :)  Pierniczki miętowe warszawskie 3 szklanki mąki(...)pół łyżeczki amoniaku szklanka miodu łyżeczka suszonej roztartej na proszek mięty " Na wolnym ogniu zagotować miód, a po przestudzeniu wymieszać z mąką, wodą (3/4szklanki), amoniakiem i miętą. Wyrobić dokładnie ciasto zawinąć w ściereczkę i zostawić, aby dojrzało. Nasmarować tłuszczem blachę, formować z ciasta gałeczki wielkości włoskiego orzecha, układać na blasze; wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut

Sajkofanka smaku
Bananowiec z truskawkami 171

Spód tortownicy * o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Banany zmiksować blenderem ( nie trzeba bardzo dokładnie miksować, mogą pozostać niewielki kawałki bananów ). Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać banany i zmiksować. Do bananowej masy dodać wystudzone i lekko gęstniejące galaretki i ponownie zmiksować ( masa może wyglądać na zwarzoną, ale nie wpływa to na efekt końcowy(...)jaką posiadacie tortownicę, jej spód najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą, bez problemu wówczas uwolnicie gotowy deser z jej obręczy. O tym sposobie przygotowania tortownicy do ciast na zimno pisałam pod  TYM PRZEPISEM

Opowieści z piekarnika
Dolce Vita Ristorante - podejście #1 188

buro i w ogóle nie wiadomo jak. Kuchnia włoska, więc dania mączne na start. Numer jeden z wybranych pozycji to zdecydowanie sakiewki z gruszką i serami w sosie gorgonzola. Ciasto, z którego zrobiono sakiewki miały bardzo gładką strukturę, nadzienie bardzo sprytnie zestawiono z sosem. Prezentacja - bardzo ładnie, no cacy cacy. Druga propozycja - penne z łososiem w sosie śmietanowym. To danie(...)plastrami banana. No lody jak lody. Banan jak banan. Ale OK. Drugi - tiramisu. Ten rekomendowany przez internautów faktycznie był całkiem inny niż te dostępne w pozostałych lokalach - zdecydowanie puszysty, lekki, delikatny smak. Duży plus, bez wątpienia. Reasumując - kolejna kuchnia włoska, których to nie brakuje w ścisłym centrum Lublina, która wyróżnia się kilkoma akcentami. Jakie kolejne kroki podejmą Ci restauratorzy

Right Behind The Kitchen
Tiramisu truskawkowe 393

Trzeba korzystać z świeżych truskawek dopóki są,sezon krótki więc u mnie truskawkowo.Dzisiaj zapraszam na pyszne tiramisu truskawkowe.Deser bardzo prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie

Ala piecze i gotuje
Chleb na jogurcie naturalnym. 186

Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj zaproszę Was na bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem(...)laktozy, dzięki którym zarówno codzienne posiłki, jak i świąteczne dania zyskują wyjątkowy smak. Składniki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 małe łyżeczki cukru 35 dag jogurtu naturalnego bez laktozy Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450 2 małe łyżeczki soli ewentualnie ciepła woda Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło bez laktozy do posmarowania blaszki Wykonanie: 1. Rozczyn: Jogurt

Izabelawkuchni
Chałka z kruszonką – przepis 152

Domowa, puszysta i delikatna – chałka Zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem, przepyszna jak z najlepszej piekarni. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo jest banalnie prosty, a smak? Nie do opisania Składniki na chałkę: 450g mąki pszennej 100ml ciepłego mleka 15g drożdży świeżych, lub 2 łyżeczki suchych 3 łyżki cukru 100 ml ciepłej wody 2 łyżki masła, roztopionego szczypta(...)Zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, roztrzepane jajko, ciepłą wodę, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na godzinkę. Po godzinie, kiedy ciasto znacząco urośnie, wykładamy

NiePieprz.pl
Czekoladowa Rozkosz z Jagodami 175

podane są na tortownicę 23 cm lub blachę o wymiarach 20x30 cm. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubiłam na sztywno, dodałam połowę cukru. Żółtka zmiksowałam na puszystą masę z druga połową cukru. Do ubitych białek dodałam ubite żółtka i zmiksowałam razem. Odłożyłam mikser i przesiałam mąkę i kakao do masy jajecznej i szpatułką wymieszałam wszystko razem(...)koniec wlałam rozpuszczone masło i wmieszałam je w masę, którą wyłożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu ciasto odłożyłam do całkowitego wystudzenia. KREM PORZECZKOWY: Kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. Następnie serek mascarpone i mus z czarnej porzeczki, zmiksowałam szybko do połączenia się składników. Masę

Blondynka Gotuje
Sernikowe tartaletki z malinami 320

zestawów kulinarnych filmów DVD. W skład zestawu filmów wchodzą „Julie&Julia” oraz „Życie od kuchni”. Almette o smaku świeżej gruszki i jabłka ma lekką, puszystą konsystencję, wymieszany z wersją śmietankową według mnie doskonale nadaje się do mini serniczków. Serniczki wspaniale smakowały z leśnymi malinami. Składniki na 12 mini serniczków: 300 g Almette z Gruszką(...)Jabłkiem 150 g Almette śmietankowy 1 łyżka cukru waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej maliny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka, do masy sernikowej wykorzystam białka. Białka ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, serkami Almette oraz łyżką mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do masy serowej świeże maliny, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię