były w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je rozmrozić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać ubite białka. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć(...)składniki dokładnie się połączyły. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała. Galaretki truskawkowe rozpuścić w ok 800 ml wrzątku i wystudzić. Gdy masa ciasta stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin do całkowitego stężenia. * Do masy dodałam 5 łyżek cukru, banany były bardzo słodkie
Monia miesza i gotujeKeks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)piekarniku, zdjąć skórkę (z włoskich nie trzeba) - wszystkie bakalie (poza kandyzowanymi skórkami) pokroić na średniej wielkości kawałki (wielkość według gustu) - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym ucierając, aż jajko wrobi się w masę - masa maślana przy łączeniu się z jajkami może wyglądać na zwarzoną, wystarczy
Smakołyki Berenikizupełności wystarczy. Zwykle dodaję to takiego omleta też cynamonu. Przyprawa ta naturalnie wzmacnia słodki smak potraw, dlatego tym bardziej nie potrzeba już żadnych słodzików. Omlet wychodzi puszysty jak biszkopt, dlatego będzie też doskonały w roli zdrowego deseru. Takie ekspresowe, jednoporcjowe ciastko z patelni ;) Na górę proponuję polewę z jogurtu naturalnego z odrobiną miodu, owoce, orzechy i pyszny deser gotowy. ŚNIADANIOWY(...)rozgnieść widelcem Do banana dodać jajka i połączyć Dodać mąkę, sodę i cynamon Dodać około ćwierć szklanki wody i odstawić na 3-5 minut Jeśli po tym czasie ciasto na omlet będzie zbyt gęste dodać jeszcze wody Smażyć na rozgrzanej patelni, na małym ogniu pod przykryciem (ja smażę bez żadnego tłuszczu na patelni teflonowej) Kiedy omlet będzie już ścięty
HealthyCreationsprzepisów na rolady bezowe, żadne nie były dobre, więc metodą prób i błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego 2 łyżki cukru pudru Nagrzać piekarnik do 140*c Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera ubijać do uzyskania gęstej puszystej piany , następnie nie przerywając ubijania wsypywać cukier łyżka po łyżce (nie cały na raz bo beza nie wyjdzie) Gdy cały cukier zostanie pochłonięty przez białka, wlać ocet winny
Wanilia i KardamonMimo tego, że placuszki są bez dodatku jajek to są mega puszyste . Mam wrażenie, że bardziej niż te, które robię z jajkami. Ponad to są bardzo mięciutkie, delikatne, słodkie za sprawą banana, którego też wyraźnie czuć podczas jedzenia. W smaku są bajecznie pyszne, a słodki krem z migdałów od Vegamarket nadaje plackom marcepanowego posmaku :) Składniki(...)Przygotowanie: Płatki owsiane zmiel z blenderze na mąkę. Dodaj do nich mleko, banana i proszek do pieczenia. Ponownie całość zmiksuj. Na patelni rozgrzej olej, wylej porcję ciasta i smaż z dwóch stron każdego placka, do złocistego koloru. Każdy placuszek posmaruj pastą z migdałów
Zdrowie na języku :Pgrubości. W końcu po metodzie prób i błędów moje też takie wyszły. Smak i wygląd zupełnie jak w amerykańskiej naleśnikarni, idealnie gładkie i puszyste. Sekret zdradzam na końcu przepisu. Pankejki najlepiej smakowały nam z syropem klonowym, który ma speficzny smak i zapach, trochę jak miód z nutką(...)zmiksować. • Dodawać do jajka z cukrem na przemian suche składniki, maślankę i oliwę. • Zmiksować na gładką masę. • Smażyć na suchej teflonowej patelni, bo ciasto zawiera już olej. • Podawać polane syropem klonowym. Ja smażę pankejki na malutkiej teflonowej patelence o śr. 10 cm. Kiedy na cieście pojawią się pękające pęcherzyki powietrza
To co kochamSuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 8-10 szt) 2 łyżki masła pół szklanki cukru pudru jajko szklanka tłustego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą. Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym
Pyry na Gazsercem domu. Świąteczna marysieńka tę aurę niesamowitości dopełni w słodkim stylu. Kunsztowne ciasto Orzechy, kakao i czekolada to symbole bożonarodzeniowych słodkości, a marysieńka połączy je wszystkie idealnie. Samo wykonanie ciasta wymaga od nas trochę pracy i przygotowań, ale efekt końcowy będzie wart wszelkich starań. Pyszna i pięknie się prezentująca na talerzu marysieńka oczaruje gości. Stanie się fantastycznym akcentem dla pachnącej(...)pianę, wsypujemy cukier, ubijamy, aż otrzymamy gęstą lśniącą pianę, nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku. Do miski przesiewamy obie mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do puszystej masy jajecznej, mieszamy całość łyżką lub szpatułką. Biszkopt przelewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 23 cm x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy
KulinarneImpresje.plSkładniki: 2 jajka 4 żółtka 200 g cukru 300 ml mleka 400 ml śmietany kremówki duża garść świeżej mięty zielony barwnik ok 1 łyżeczki 100 g
Niezły Młynekzrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru
Walijskie Pichcenienigdzie nie smakuje tak dobrze, jak w górach ;) Plany planami, ale póki można, staram się jeszcze korzystać z dobrodziejstw jesieni. Dziś na tapecie dynia i gofry z puree dyniowym. Puszyste, ale chrupkie z zewnątrz, wspaniale pachną cynamonem. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i posiekanymi orzechami włoskimi, oblane miodem. Bardzo polecam! :) Składniki: 180 ml wody 200 ml mleka(...)solą. Dodać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i wystudzone masło. Zmiksować i odłożyć na około 30 minut. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać do gofrownicy, piec na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym, miodem i orzechami włoskimi. Smacznego
Domowa cukiernia Ewywaniliowym, który ma lekką, puszystą konsystencję i według mnie doskonale nadaje się do przygotowania mini serniczków. Tartaletki wspaniale smakowały z posiekaną suszoną żurawiną. Składniki na 12 mini serniczków: 500 g serka waniliowego 2 białka 1 łyżka cukru pudru 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suszonej żurawiny Jako, że do ciasta dodałam same żółtka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięubijamy z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera ręcznego ( ja mam mikser ręczny Russell Hobbs o mocy 350 Wat), dodajemy miękkie masło, ubijamy dalej na puch. Do miski przekładamy twaróg waniliowy i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, miksujemy na średnich obrotach. Do masy serowej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, łączymy dokładnie. Ciasto przekładamy na obsypany delikatnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru i jajek ubijamy puszysta mase. Dodajemy skorke z cytryny i twarog. Na koncu dodajemy ziemniaki, make i sultanki. Racuszki nakladamy na patelnie lyzka i smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam
Przysmaki Karolkimasło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki , przykładamy drugim plackiem i lekko przygniatamy go z góry. Przygotowana wcześniej galaretkę tężejącą wylewamy na ciasto udekorowane brzoskwiniami i truskawkami
Słodkości i nie tylko