puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:242/329)

Kolorowe Donaty w Kropeczki 258

lekko podgrzewamy. W ok. 1/3 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce

Słodka Strona
Zakręcony chleb od Lorraine 131

wyszedł boski - chrupiące skórka i mak, który choć wchodzi między zęby, to smakuje tak dobrze i wygląda tak uroczo, że nie warto z niego rezygnować. Miąższ jest miękki i puszysty, a chleb zachowuje świeżość nawet do trzech dni. Polecam Wam bardzo.Zakręcony chleb z makiemSkładniki:(na 1 duży bochenek)550 g mąki pszennej100 g mąki pszennej pełnoziarnistej350 ml letniej wody2(...)miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Masło rozpuścić, przestudzić.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada z jagodami i budyniem 148

posypania Jajka ubić z cukrem na bardzo puszysty krem. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Na dużej blaszce (z piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia rozsypać jagody. Na jagody wylać biszkopt. Upiec w temperaturze 180 stopni, ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia ugotować budyń ( używając 1/2 l mleka). Upieczone, gorące ciasto wyłożyć na bawełnianą ściereczkę, tak aby jagody

Praktyczna pl
Muffiny TOFFIFEE 182

posiekanego orzecha laskowego. Zalewamy reszt ą ciasta.   Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Przygotowujemy krem. Orzechy t ł uczemy na bardzo drobno. Mas ł o miksujemy na najwy ż szych obrotach. Wsypujemy do niego cukier puder i wlewamy likier, aromat, ś mietan ę . Ucieramy, a ż masa zrobi si ę puszysta i g ł adka. Dodajemy orzechy

Mania Gotowania
Biszkopt z czarną porzeczką 99

pieczenia  Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut . Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy . Wrzucamy czarną porzeczkę obtoczoną w cukrze oraz żurawinę. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone . W mojej wersji posypałam jeszcze

Magiczne Życie Marty
Muffinki Tiramisu 152

drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier  i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, wyrównujemy i pieczemy

Blondynka Gotuje
Babeczki kawowe z cynamonowym kremem 171

wysokości - im więcej ciasta na tym etapie tym muffinki będą gorzej wyglądać po upieczeniu. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 25 minut/do suchego patyczka. Studzimy na kratce.      Zabieramy się na krem. Masło ucieramy mikserem na najszybszych obrotach aż do momentu, gdy będzie lekkie i puszyste. Dodajemy śmietankę i krótko ubijamy

sama złodycz
Babka drożdżowa z jagodami goji 213

pozostałych, jakoś tak zapomniałam o nim, ale na pewno można go wykorzystać na co dzień. Także polecam tę babkę, która wyrosła pięknie i była bardzo, ale to baaaardzooo puszysta :D Składniki: 50 g drożdży piekarskich 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 kg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 125 g masła lub margaryny 5 żółtek 1/2 szklanki jagód goi Lukier(...)około 30 min, w ciepłym miejscu.  Do zaczyny dodaję rozmieszane widelcem żółtka, rozpuszczone i przestudzone masło, resztę cukru oraz mąkę. Wszystko wyrabiam, dodaję jagody goi i mieszam z ciastem.  Całość nakrywam ściereczką i odstawiam, aż ciasto podwoi swoją objętość. Formę do babki smaruję tłuszczem, przekładam ciasto  i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Chałka 119

Słodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :)Składniki:550 g mąki pszennej tortowej30 g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka1/2 szklanki wody3 łyżki cukru2 łyżki masła1 jajko + drugie do posmarowania chałkiDo szklanki z mlekiem pokruszyć drożdże i wsypać cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)spienienia na około 10 minut. W tym czasie rozpuścić masło, jajko roztrzepać.Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, następnie przestudzone masło, wodę i jajko. Wyrabiać ciasto rękami lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych przez kilka minut, aż będzie gładkie. Nie może być klejące. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około godzinę

wyzwania kuchenne
Kopytka piernikowe 512

można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały tendencję do szybkiego twardnienia .Te moje są na tę chwilę mięciutkie i puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier(...)wsypać do miski .W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.Odstawić na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka . Ułożyć na blaszce

Malinowa Kawiarenka
Rolada z bitą śmietaną i galaretką 168

Pyszny deser....wystarczy zrobić biszkopt i ubić śmietanę :), potem należy zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się czasem tylko dla siebie....Wyśmienite gatunki kawy znajdziecie na stronie

Apetyczna babeczka
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 182

Prosty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić w kwadratowe bułeczki. Dodatek siemienia lnianego i płatków owsianych nie zmienia smaku a wprowadza odrobinę zdrowia Składniki: 200 ml platków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 800 ml maki pszennej 500 ml wody(...)lniane zmielić w blenderze na mąkę Drożdże, miód cukier i łyżkę maki wymieszać w cieplej wodzie. Przykryć folia spożywcza lub ściereczką. Zostawić do spienienia. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto około 10 minut Wyrobione ciasto przykrywamy folią/ściereczką i odkładamy na około 1,5 h do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat chwile wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy

Mohiella
Pancakes 235

kuchennej roztrzepać aż się lekko spienią, dodać mleko, roztopione masło, cukier, sól i wymieszać. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać do otrzymania gładkiego ciasta. Smażyć z obu stron na dobrej, nieprzywierającej i rozgrzanej patelni bez tłuszczu lub na odrobinie oleju lub masła, nakładać łyżką porcje ciasta na patelnię i odwracać kiedy na powierzchni utworzą

Kocham..lubię..gotuję..
CYTRYNOWY SERNIK NA ZIMNO. STRACCIATELLA 194

składników i cos pysznego do kawy wyczarowane. Bo (moim skromnym zdaniem) sernik jest pyszny. Lekki, delikatny, nie mocno słodki czyli taki jak lubię. Jeśli ktos jednak lubi bardzo słodkie ciasta proponuję dodać do masy nie 2, ale 3 łyżki cykru pudru. Dla mnie jednak te 2 łyżki są w zupełności wystarczające. Skadniki: 800 g serka homogenizowanego waniliowego 600 ml śmietany(...)oczkach gorzka czekolada Wykonanie:  Galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce serka homo. To otrzymaj masy wlewamy tężejącą galaretkę. Mieszamy wszystko delikatnie przy użyciu trzepaczki. Wsypujemy czekoladowe wiórki, mieszamy i wylewamy do tortownicy

Walijskie Pichcenie
Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry 137

miałam o smaku pomarańczy  Sposób wykonania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z pomarańczy , dodajemy po łyżce twarogu cały(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie.  Tutaj  macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy  Wanilia i Kardamon

Wanilia i Kardamon
Ciastka truskawkowa chmurka 190

Kiedy masło będzie już drobne, to dodaję śmietanę i wodę. Zagniatam. Chowam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno(...)dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce. Artykuł Ciastka truskawkowa chmurka pochodzi z serwisu

Gotowanie-uk
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 144

mąki 1 jajko 250 ml zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki

DefinicjaSmaku
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 155

dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto

BaRepas
B... Bułeczki 197

zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego zakalca! Mały sukces :) człowiek uczy się cały czas, więc wierzę, że niedługo moje bułeczki dorównają tym z piekarni ;)Zainspirowana przepisem na kajzerki Happy(...)łyżka masłaPrzygotowanie:Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia.Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant  łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło i jajko. Łączymy.Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste.Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej

Kitchens Alphabet
Bułki z owsianką 146

chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania