puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:243/329)

Ciasto Biały Michałek 193

Ciasto Biały Michałek Trochę obawiałam się, że ciasto będzie przesłodzone, jednak dzięki dodatkowi orzechów,  słodkość ciast została zneutralizowana. Jak sama nazwa wskazuje, inspiracją do jego powstania była biała wersja słynnych cukierków "Michałków". Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na  biszkopt: 6 jajek  6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku(...)białą polewę: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: 50 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych Herbatniki maślane  Mleko Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około

My sweet a life
Kulebiaki 228

ciasto drożdżowe przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i wycinać szklanką/okrągłą wycinarką do ciastek krążki ciasta. Na środek każdego krążka ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i formować w kulki. Tak uformowane bułeczki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, w równych odstępach, w 4 rzędach po 3 bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić(...)filiżanką czystego barszczu czerwonego.   SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 12 kulebiaków, wycinanych okrągłą wycinarką do ciastek o średnicy 9 cm. Bułeczki z tego przepisu są puszyste i miękkie. Nie są chrupiące. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: PODRÓŻE

Gospodyni Miejska
Puszyste placuszki z ricotty z grillowaną gruszką i miodem 176

, waniliowe placuszki z serka ricotta z grillowaną gruszką i miodem (Śniadanie jednoosobowe- 10 placuszków) Najpyszniejsze placuszki jakie w życiu jadłam, a jadłam ich naprawdę sporo, Są bardzo puszyste i delikatne, a jednocześnie nie rozwalające się przy przewracaniu na drugą stronę, Smaży się je na znikomej ilości tłuszczu przez bardzo krótki czas, więc są idealne dla osób(...)łączymy w misce z mlekiem, żółtkiem, mąką, sodą, szczyptą soli, wanilią i słodzikiem. Białko przekładamy do osobnej miski i ubijamy na sztywno, po czym delikatnie łyżką dodajemy do reszty ciasta. Placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu przez chwilkę. Usmażone placuszki przekładamy na talerzyk i zajmujemy się gruszką. Połowę gruszki kroimy na cztery kawałki i grillujemy chwilkę na patelni grillowej. Gruszkę

Moja Micha
Chleb żytni z rodzynkami 258

się do rodzynek i nadal nie przepadam za nimi, a chleb upiekłam dla mojej mamy, bo ona lubi  bakalie. Jest dość słodki i nie należy do tych  " puszystych" i delikatnych, ale za to nie wymaga poświęcenia zbyt dużej ilości czasu - to między innymi  podoba mi się w pieczeniu chlebów żytnich. Co do rodzynek i innych suszonych(...)przekrojeniu okazało się, że jest ich zbyt dużo Wykonanie : Wszystkie składniki umieściłam w misce, wymieszałam tylko do połączenia i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Ciasto jest luźne, ale nieznacznie i klei się do rąk. Blaszkę o wymiarach 31x12x8 posmarowałam olejem i przełożyłam do niej ciasto - odstawiłam do wyrastania - zajęło to u mnie 7,5 godziny Pieczenie : Przez pierwsze

apetytnapieczenie
Bułki pszenne z pełnego ziarna 118

mniej zdrowego (ale za to cudownie puszystego) białego. Taki nasz rodzinny kompromis :) Skórka bułek jest chrupiąca, ale tylko od razu po upieczeniu. Za to bułki są miękkie i puszyste. Melasa i syrop klonowy nadają im ładny kolor i słodkawy smak. A oto dowód, że smakują i znikają :) Składniki dla 4 osób: 400g drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 200g mąki(...)zgodnie z instrukcją producenta lub przygotować zaczyn ze świeżych. Sól rozpuścić w wodzie. Do mąki z drożdżami(lub zaczynem) dodać mleko, wodę z solą, melasę, syrop klonowy. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne (ja używam do tego miksera). Jeżeli będzie klejące podsypać trochę mąki. Na koniec dodać olej i wgnieść go w ciasto. Uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe

Pełny talerz
Tort Garfield 163

Następnie powoli wlewać olej, delikatnie mieszać, a na końcu dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Dno kwadratowej tortownicy (24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180 stopni ok. 25 min.krem kokosowyWszystkie składniki na krem oprócz masła połączyć i zostawić na całą noc w lodówce.Masło(...)grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Blaty nasączyć likierem migdałowymUłożyć jasny blat, wyłożyć 1/2 kremu kokosowego, rozsmarować, przykryć ciemnym plackiem, wyłożyć resztę kremu kokosowego.następnie posmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym, schłodzić w lodówce

Mix smaku
Babeczki Red Velvet 125

jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy na kratkę do ostudzenia. Gdy babeczki ostygną(...)ciekawy wzór.Może kolorem moje Babeczki Red Velvet mnie trochę zawiodły (następnym razem pominę w składnikach kakao), ale za to po stokroć wynagrodziły to smakiem. Wyszły bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Jednym słowem – pyszne. Polecam tym, którzy lubią bawić się barwami, ale i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia była Marta, której serdecznie dziękuję za zaproszenie do wzięcia

mojewypiekiinietylko
Tort z Musem z Czarnej Porzeczki 214

wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Masa budyniowa: 200 g cukru drobnego 1/2 l mleka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 200 g masła MASA BUDYNIOWA: Mleko wlewamy(...)naszego budyniu, który będzie gęstszy od tego , który zwykle przygotowujemy na deser. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!), aż do wyczerpania tego składnika. DODATKOWO: mus z czarnej porzeczki lub inny kwaskowaty dżem  barwnik spożywczy

Blondynka Gotuje
Pączki luksusowe 237

Dzisiaj ostatki, a w domu zapach pieczonych pączków. Uwielbiam domowe pączki. Puszyste, bardzo delikatne i znikają w mgnieniu oka. MicrosoftInternetExplorer4 0 2 DocumentNotSpecified 7.8 磅 Normal 0 Składniki: 80-100 g świeżych drożdży 150 g drobnego  cukru cukier wanilinowy 3 szklanki mleka ciepłego 10-12 żółtek(...)się pienić.  Do zaczynu dodajemy "kogel-mogel"  - utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.  Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli.  Wlewamy ciepłe mleko i spirytus. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy nie dłużej niż 15 minut. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę. Posypujemy z góry delikatnie mąką

Pyszności Słodkości
ciasto Leon 459

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe placuszki z chrupkami kukurydzianymi twarożkiem, melonem i żurawiną 190

miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 174

naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka(...)chrupiące niż klasyczne z mąki pszennej. Są też grubsze ze względu na zastosowanie mąk razowych i ziaren amarantusa. Amarantus ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę węgierską, paprykę, rzodkiewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie pączki z ricotty 244

Rewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson. Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!)  sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :)      SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej(...)puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko.  Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto. W razie potrzeby uzupełniamy olej. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Chałka 193

usiąść i napisać posta...  Pogoda mnie niestety też nie nastraja, gdy jest szaro i ponuro, bo zamiast zimy mamy paskudą jesień. Dziś za to zapraszam na wspaniałą puszystą chałkę. W sam raz na niedzielne śniadanie, najlepszą jaką kiedykolwiek robiłam. Bardzo często wracam do tego przepisu.  Przepis znalazłam tutaj Składniki na jedną dużą chałkę: 425 g mąki pszennej(...)mąkę, cukier i sól. Cały czas mieszając dodać jajka i masło. Następnie dodać 75 g mąki (czasem należy dać mniej czasami więcej) To ile dodacie mąki zależy od konsystencji ciasta nie może być zbite i suche. Ma być luźne i elastyczne niezbyt klejące. Kiedy cisto zacznie odstawać od ścianek miski wyjąć na blat i wyrabiać 5-10 minut. Następnie uformować

Delicious Titbits
Domowe Bułki do Hot-Dogów 254

Delikatne, puszyste, a co najważniejsze - idealne do hot-dogów bułeczki pszenne z sezamem. Stanowią idealny dodatek do popularnych fast food'ów i z pewnością są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Bułeczki do Hot-Dogów - Składniki: (ok. 10 bułeczek)30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość

Słodka Strona