jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut z obu stron na rumiano. Podaję
Zasmakuj Kuchnijednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu do momentu zrumienienia. Podaje posypane cukrem pudrem. Placuszki z jabłkami
Gotuj Się Kto Możesmaku, ale dzisiaj za ich jakość musicie mi po prostu wybaczyć ;) Placki/ pancakes żytnie nadziane (w środku) masłem orzechowym, posypane cukrem pudrem Przepis: własny / 1 porcja - 3 puszyste placki / składniki: 30 g masła orzechowego - 3 czubate łyżeczki 40 g mąki żytniej jasnej lub innej jajko 1/3 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia przesiać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Białko umieścić w jednej misce. Żółtko wraz z mlekiem dodać do mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być gęste. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową ciasta. Kiedy pojawią się pierwsze
tost z dżememPieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć(...)Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli
Gospodyni Miejskaśrednich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo
Kolizje Smakówminut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką masę. 5. Cały czas ucierając dodawałam
Kulinarny PamiętnikNawet moja mama, która za ciastami nie przepada była zachwycona:) Polecam bardzo, w oryginale jest zrobione w większej tortownicy, a więc wychodzi niższe i z mniejszą ilością kremu. Ale te proporcje jakie u mnie wyszły są super! Aha, na zdjęciu wygląda na ciężkie, w rodzaju brownie, a w rzeczywistości jest lekkie i puszyste, naprawdę warte grzechu
Zdrowa Kuchnia SowyCLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki: 500-600 g czereśni lub innych owoców 100 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szkl. cukru 200 ml kremówki 70 ml mleka szczypta soli płatki migdałowe nr KRESTO Przygotowanie: Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem
kolorowotorcikowoDziś Walentynki, dlatego proponuję Wam przepis na ciasto z czerwonym akcentem. Oczywiście, ciasto możecie zrobić w każdym dowolnie wybranym dniu, nie ograniczajcie się tylko do 14stego lutego. W czeluściach mojej zamrażarki drzemią jeszcze dary lata, czyli pachnące i słodkie truskawki . Ich czerwień kusi i wodzi na pokuszenie...bardziej niż niepokorny Grey. Ich smak zniewala i przyprawia o niegrzeczne myśli(...)mnie mrożone ) 2 galaretki truskawkowe 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy jajecznej wlać cienki strumieniem, cały czas ubijając, olej. Następnie zmniejszyć obroty miksera i wsypać mąkę. Wymieszać, najlepiej przy pomocy szpatułki lub łyżki. Masę wylać do wyłożonej
kolorowotorcikowosposób przechowywania żywności. A wracając do tego przepisu, to jest już z nami jakiś czas. Próbowałam różnych receptur, ale pączki z tego przepisu są naprawdę puszyste, są bez spirytusu, a nie chłoną tłuszczu, ale przede wszystkim są przepyszne!!! Polecam. Składniki na najdelikatniejsze pączki świata na 16 sztuk ROZCZYN: 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru(...)żółtka i ubijamy z cukrem na puch. Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy sól, wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, łyżeczkę aromatu waniliowego, ubite jajka i wyrabiamy mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Po upływie 10 minut dodajemy rozpuszczoną margarynę i wyrabiamy kolejne 5 minut. Powstałe ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 60-90 minut
Rozpustne gotowaniezapachu, które zawdzięcza pomarańczom. Jako że na zimowych stołach zazwyczaj goszczą cytrusy, dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie Cytrynowca powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę(...)łyżki cukru pudru Na lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z połówki pomarańczy Dodatkowo: Herbatniki maślane sok z połówki cytryny Mandarynki Przygotowanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około
My sweet a lifewłaśnie... muminkowate:) Nie mam pojęcia dlaczego, może twaróg był nieco bardziej wilgotny i za mało wsypałam mąki. Teraz jak bym się nie starała, zawsze wychodzą okrągłe. Te m ałe puszyste pączusie szybko się robi, a podczas smażenia same się odwracają w garnku:) Smakują pysznie po prostu posypane cukrem pudrem albo podane z ulubionym dżemem lub zanurzane w gorącej(...)smażenia do oprószenia: cukier puder Twaróg rozgnieść widelcem, rozetrzeć z cukrem, jajkiem i spirytusem. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem, wsypać do masy serowej, wymieszać na jednolite ciasto, odstawić na 15 minut. Ciasto powinno być miękkie, może lekko się kleić. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, formować kulki. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Pączki
Obiad gotowystopniowo dodając do nich cukier (kryształ). Orzechową mąkę łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy do tego ubite białka i mieszamy do połączenia składników, ale delikatnie i w jedną stronę. Wykładamy ciasto do dwóch identycznych form wyłożonych papierem do pieczenia. Wygładzamy. Jeden z krążków obsypujemy siekanymi orzechami i migdałami. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem(...)ubijamy je na parze (miska nad gotującą się w garnku wodą). Po rozpuszczeniu cukru dodajemy do żółtek sok z cytryny. Ubijamy całość na parze do chwili, gdy zrobi się puszysta. Gdy zacznie gęstnieć dodamy do niej rozpuszczoną żelatynę i mieszamy do połączenia. Zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy (ma być nieco ciepła). Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy
Życie zamknięte w smakuPyszne, puszyste brownie bez dodatku mąki i oleju :) Spokojnie - nie jest z fasoli, więc nie obawiajcie się warzywnego posmaku waszego śniadania. Przygotowujemy je miksując banana, jajko, odrobinę mleka i prawdziwe ciemne kakao. Co otrzymujemy? Najlepsze śniadanie tego roku :) Ciasteczko nie jest gliniaste, gumowe czy twarde. Jest po protu idealne, a przy tym bardzo szybkie i bez użycia piekarnika(...)jajko 2 łyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 2-3 minuty. Podawać z masłem orzechowym i jogurtem. Smacznego
Chocolate Muffin Blogmożna upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z tego samego przepisu gdy robiłam ślimaczki z cynamonem ( tutaj ) tyle, że zrobiłam inny kształt i nadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne dla dzieci, ale również te większe dzieci nie odmówią sobie takiego czekoladowego serduszka ;) Składniki(...)ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką
Amatorka kuchenna